Motverka bukfett med dessa livsmedel

Bukfett är inte lätt att bränna även med en nyttig och välbalanserad kost samt träning. Som tur är finns det livsmedel som kan hjälpa dig.
Motverka bukfett med dessa livsmedel
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De flesta vill ha en platt mage, men vi följer inte alltid en bra kostplan. Oftast kan vi inte bli av med bukfettet eftersom vi inte vet hur vi ska, och idag vill vi därför hjälpa dig att motverka bukfett med några specifika livsmedel.

Ibland är det inte lätt att bli av med fettet runt magen trots att man äter hälsosamt och tränar, men ge inte upp! Kanske kan våra råd hjälpa dig.

Fetma är ett utbrett problem i världen

Fetma är ett stort problem

Fetma är väldigt vanligt idag och antalet fall ökar för varje år som går. Metaboliska sjukdomar fortsätter också att öka.

Idag har fetman nått de högsta nivåerna i historien, och läkare har börjat fokusera mer på mat som en källa till hälsa. Idén att man är vad man äter är dock ett uråldrigt koncept.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) finns det fler än 1,9 miljarder överviktiga personer i världen, varav 650 miljoner lider av fetma.

Dessa siffror är direkt skrämmande, och stor fokus läggs nu vid barn. Detta eftersom det finns runt 124 miljoner överviktiga barn i världen  enligt en studie från WHO och Imperial College London.

Bukfett och associerade sjukdomar

Flera studier indikerar att bukfett är direkt kopplat till högre risk för andra sjukdomar. Man måste tänka på att kroppsfettets plats är lika viktigt som mängden.

Enligt ny forskning från Harvard University och Massachusetts General Hospital är överflödigt bukfett kopplat till risk att utveckla typ 2-diabetes. Det är även lättare att utveckla vissa kranskärlssjukdomar.

Överlag är det fler män än kvinnor som lider av överflödigt bukfett. Hos män kan det även skada prostatan och är direkt kopplat till erektil dysfunktion enligt en studie från urologiavdelningen på Cornell University.

Motverka bukfett med dessa livsmedel

1. Lax

Lax är nyttig fisk

Denna typ av fisk är en av de nyttigaste för hjärtat och även bra för att minska bukfett.

Lax är varmt rekommenderad tack vare dess protein av högt biologiskt värde. Det är även en av de bästa källorna för vitamin DÖverviktiga personer saknar ofta detta vitamin enligt forskare vid Columbia University School of Medicine.

2. Broccoli

Denna korsblommiga grönsak är lätt, full av vitaminer och rik i kalcium – ett mineral som spelar en viktig roll i viktnedgång. Det är åtminstone vad en utredning av flera amerikanska universitet kom fram till.

Studien publicerades i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

3. Valnötter

En studie från Barcelona påpekar att ett sätt att motverka bukfett med livsmedel är vanemässig och måttlig konsumtion av valnötter. Hemligheten är att detta utlöser serotonin – ett hormon som förbättrar humör och mättnad.

4. Bananer

Bananer har mycket kalium

Bananer tillhandahåller dig med en söt smak tack vare sitt innehåll av goda sockerarter. Det är även en av de bästa källorna för kalium.

Även om många håller sig borta från bananer eftersom de innehåller mycket kolhydrater, är detta den bästa frukten om du vill ha en plat mage. Detta eftersom den innehåller kalium, som främjar eliminering av vätskor.

5. Vattenmelon

Vattenmelon är ytterligare en perfekt frukt med mycket kalium att eliminera vätskor med. Den kan även hjälpa till att minska kroppsfett och blodkolesterol enligt en studie från University of Kentucky.

6. Motverka bukfett med livsmedel som mörk choklad

Mörk choklad med ett kakaoinnehåll på minst 60% är laddad med fördelaktiga antioxidanter som hjälper till att minska inflammation i magen. Den stillar även suget efter sötsaker.

7. Naturlig yoghurt

Motverka bukfett med livsmedel som yoghurt

Kombinera fördelarna med naturlig yoghurt med dina favoritfrukter och njut av ett utsökt mellanmål.

Naturlig yoghurt rekommenderas för att kontrollera din vikt. Den är rik i probiotika som gagnar tarmfloran och förbättrar hälsan.

Du kanske inte vet det, men om din tarmflora är i balans blir det lättare att tappa vikt enligt en studie från Wiens universitet.

Om du lägger till bär i din yoghurt eller andra typer av frukter med vätskedrivande kraft kommer effekten vara ännu bättre.

Bibehåll en hälsosam vikt med kost och träning

Utöver att öka din konsumtion av dessa produkter bör du minska intaget av transfetter och raffinerat socker.

American Heart Foundation rekommenderar även att man förblir aktiv och utövar någon form av aeroba eller styrkemässiga övningar i minst 15 minuter om dagen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lee, R. K., Chung, D. , Chughtai, B. , Te, A. E. and Kaplan, S. A. (2012), Central obesity as measured by waist circumference is predictive of severity of lower urinary tract symptoms. BJU International, 110: 540-545.
  • Journal of Proteome Research. Benefits of nut consumption for people with abdominal obesity, high blood sugar, high blood pressure. ACS News Service Weekly PressPac: November 02, 2011
  • Carrelli, A., Bucovsky, M., Horst, R., Cremers, S., Zhang, C., Bessler, M., Schrope, B., Evanko, J., Blanco, J., Silverberg, S. J., … Stein, E. M. (2016). Vitamin D Storage in Adipose Tissue of Obese and Normal Weight Women. Journal of bone and mineral research : the official journal of the American Society for Bone and Mineral Research, 32(2), 237-242.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.