Mononukleos hos barn: allt du behöver veta
Mononukleos hos barn under 15 år är inte särskilt vanligt, men det kan förekomma. Denna sjukdom förekommer vanligtvis hos personer som är mellan 15 och 25 år, men kan också drabba personer utanför detta åldersintervall.
Eftersom mononukleos, eller körtelfeber, är en smittsam sjukdom är det inte lätt att stoppa spridningen av mononukleos hos barn, särskilt om de är små. Denna sjukdom kan uppträda vid 6 månaders ålder, dock är den allvarligare om en tonåring eller vuxen får det.
Vad är mononukleos hos barn?
Det är en smittsam sjukdom, nästan alltid godartad, som vanligtvis läker ut av sig själv. Den drabbar vanligtvis barn i skolåldern, ungdomar och unga vuxna. Mononukleos hos förskolebarn är inte särskilt vanligt, och om det inträffar har sjukdomen sällan några symptom.
Forskare uppskattar att 90% av vuxna mellan 35 och 40 år blir smittade med denna sjukdom någon gång i livet. Vissa vet inte ens om det, eftersom former utan symptom förekommer som inte märks alls. Viruset förblir dock i kroppen i vilande tillstånd.
Mononukleos hos barn är vanligare i regioner med dåliga hygienförhållanden, vilket gynnar spridningen av det smittsamma ämnet. Vanligtvis har människor det endast en gång i livet. Emellertid kan viruset också bli återaktiverat, särskilt hos patienter som genomgår transplantation.
Läs gärna den här artikeln: Bekämpa munherpes på en natt med detta naturliga knep
Hur blir man smittad?
Mononukleos är på engelska känd som pussjukan. Även om en puss kan vara ett sätt att överföra smittan sker det inte alltid på detta sätt. Liksom många andra virussjukdomar sprider den sig genom saliv.
Detta innebär att hosta, nysningar och allmän nära kontakt underlättar överföringen. Föremål som innehåller saliv kan också sprida viruset. Barn delar gärna sugrör, vattenflaskor och mat, vilket är en riskfaktor.
I 90% av fallen orsakas mononukleos av Epstein-Barr-viruset, även kallat humant herpesvirus 4. Cytomegalovirus orsakar 7% av infektioner. Ursprunget, i den återstående procenten, är Toxoplasma gondii.
Epstein-Barr-viruset (EBV) tillhör samma familj som herpes, och som ofta är fallet med denna typ av mikroorganism kan det förbli vilande i kroppen utan att orsaka några symptom. En asymptomatisk person kan dock sprida sjukdomen.
Symptom på mononukleos hos barn
Det är mycket sällsynt att ett litet barn visar symptom på sjukdomen eller att dessa symptom är allvarliga. Om det finns några är de vanligaste följande:
- Feber
- Ont i halsen
- Vita fläckar långt bak i halsen
- Svullna lymfkörtlar i nacken, ljumsken och armhålan
- En känsla av trötthet eller utmattning
Vid vissa tillfällen kan dessa symptom åtföljas av andra, som frossa, huvudvärk, svullna ögonlock och inflammation i levern och mjälten. På lång sikt är anemi en mer symptomatisk komplikation som kan komma från infektionen.
Mononukleos hos barn kan leda till mycket allvarliga komplikationer, men detta är sällsynt. Det kan orsaka hjärnhinneinflammation, Guillain-Barré syndrom, myokardit, trombocytopeni och orkit. I mycket sällsynta fall orsakar det leversvikt.
Du kanske också är intresserad av: Fakta om körtelfeber du kanske inte kände till
Hur behandlar man sjukdomen?
Det finns inga specifika vacciner eller mediciner för att behandla mononukleos. Därför fokuserar behandlingen på att lindra symtomen.
Sjukdomen försvinner vanligtvis inom tre till fyra veckor. Vissa symptom, som trötthet och feber, kan kvarstå i ytterligare en vecka.
En läkare kan bedöma vilka läkemedel barnet bör ta. De använder vanligtvis smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel. Om komplikationer uppstår kan de också ordinera kortikosteroider, beroende på fall.
Det är bäst att hålla barnet åtskilt från andra människor och se till att det dricker mycket vatten och vilar, särskilt i den akuta fasen av sjukdomen. De bör undvika kontaktsporter och fysisk aktivitet i minst tre veckor.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Pérez-Domínguez, M., Pérez-Ybarra, L., & Venezuela, C. V. SARS-CoV-2 en saliva: potencial vía de contagio e implicaciones en el tratamiento del paciente odontológico SARS-CoV-2 in saliva: potential route of infection and implications in the treatment of dental patient.
- Giannotti, A. M. (2003). Síndrome de “Alicia en el País de las Maravillas” e infección por virus de Epstein Barr. Archivos Argentinos de Pediatría, 101(1), 41-43.
- Ruano, M., & Ramos, L. (2014). Mononucleosis infecciosa en la infancia. Rev Pediatr Integ, 18(3), 141-52.
- Vera-Izaguirre, Diana S., et al. “Mononucleosis infecciosa.” Medica Sur 10.2 (2003): 76-89.
- Abdulnoor, Mariana, et al. “657. Epstein–Barr Virus Genetic Diversity in Blood vs. Saliva Samples From Patients with Infectious Mononucleosis.” Open Forum Infectious Diseases. Vol. 5. No. Suppl 1. Oxford University Press, 2018.