Metformin: Effekter av detta läkemedel och hur man slutar ta det
Metformin är ett läkemedel som man använder för att behandla diabetes. De biverkningar det ger kan vara mycket plågsamma för vissa människor. Det finns också några FDA-varningar om användningen av detta medel.
Metformin är ett pålitligt läkemedel för behandling av typ 2-diabetes. Men det är också sannolikt att orsaka betydande biverkningar hos vissa människor, varför det inte alltid är den mest rekommenderade behandlingen.
Dessutom rekommenderade den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) 2020 att dra tillbaka metformintabletter med förlängd frisättning från vissa tillverkare. Detta berodde på att de hittade en oacceptabel nivå av ett möjligt cancerframkallande ämne i dessa läkemedel.
Man uppskattar att metformin har ordinerats till mer än 120 miljoner diabetespatienter över hela världen. Det kan dock orsaka negativa effekter på matsmältningssystemet, och många väljer att sluta ta det.
Vad är metformin?
Metformin är det vanligaste läkemedlet i världen för behandling av typ 2-diabetes. Dess roll är att hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna. Man tar det oralt med måltider och det finns i två former: tabletter och som en klar vätska.
Detta läkemedel ordinerar man också för personer med prediabetes och i vissa fall av polycystiska äggstockar. Man använder det för sig själv eller i kombination med andra aktiva ingredienser. Det tillhör en familj som kallas biguanider.
Metformin som läkemedel orsakar inte viktökning och anses vara det mest prisvärda läkemedlet på marknaden för behandling av diabetes. Experter är överens om att en hälsosam livsstil kan göra det möjligt för patienter att sluta behöva ta det. Detta bör man dock alltid göra under överinseende av sjukvårdspersonal.
Hur fungerar metformin som läkemedel?
Metformin är inte ett läkemedel som kan bota typ 2-diabetes, utan man använder det för att behandla symptomen. Dess grundläggande effekt är att effektivt sänka blodsockret.
Detta uppnår det genom 3 mekanismer:
- Det minskar glukosproduktionen i levern.
- Det minskar glukosabsorptionen i tarmen. Detta fördröjer ankomsten av socker i blodet.
- Det ökar känsligheten och mottagningen i kroppens celler för insulin. Det gör att kroppen bättre kan använda glukos som energikälla.
Dessutom hjälper metformin till med andra aspekter kopplade till typ 2-diabetes, som följande:
- Det minskar aptiten. Detta främjar måttlig viktminskning.
- Det ökar det goda kolesterolet, eller HDL.
- Det minskar det onda kolesterolet, eller LDL.
- Hjälper till att sänka nivån av triglycerider i blodet.
Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Diabetes ökar risken för frakturer: Förebyggande åtgärder
Risker och biverkningar av metformin
Många människor som tar detta läkemedel upplever matsmältningsproblem. En studie publicerad i tidskriften Diabetes, Obesity and Metabolism 2017 konstaterar att de vanligaste gastrointestinala symptomen är diarré och gaser i magen.
Andra vanliga problem inkluderar följande:
- Illamående och kräkningar
- Kramper i magen
- Aptitlöshet
- Metallisk smak i munnen
I allmänhet rekommenderar man inte metformin till personer som har haft följande problem i anamnesen:
- Leversjukdom
- Allvarliga njurproblem
- Drogmissbruk
- Vitamin B12-brist
Vissa fall har upptäckts där metformin minskar upptaget av vitamin B12. Detta händer endast efter långvarig användning av läkemedlet. I vilket fall som helst bör läkaren hålla koll på värdena av näringsämnet så länge patienten använder detta läkemedel.
Hypoglykemi
Hypoglykemi är ett tillstånd som orsakar låga blodsockernivåer. Det är en sällsynt biverkning av metformin, men den kan förekomma. Oftast händer detta när man kombinerar det med andra aktiva ingredienser eller med insulin.
Laktacidos
Laktacidos är ett tillstånd som kan vara livshotande. Det innebär en ansamling av mjölksyra i blodet.
Det är en sällsynt biverkning av metformin, som man uppskattar inträffa hos endast 1 av 100 000 patienter. Detta händer vanligtvis hos personer som också har njursvikt.
Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Medfött adrenogenitalt syndrom: Symptom, orsaker och behandlingar
Hur man slutar ta metformin
Metformin är en viktig del av behandlingen av typ 2-diabetes, men i vissa fall är det möjligt att minska doserna eller helt sluta ta det. För detta är det första du ska göra att konsultera den behandlande läkaren, eftersom det är han eller hon som känner till de rätta kriterierna.
Utan medicinsk övervakning kan detta annars vara mycket riskabelt.
Det är möjligt att sluta ta metformin och till och med övervinna typ 2-diabetes med specifika livsstilsförändringar, som vi kommer att se nedan. Under tiden måste vissa kriterier uppfyllas för att hjälpa dig att minska eller eliminera läkemedlet:
- Blodsockernivån vid fasta eller före måltid bör vara mellan 80 och 130 milligram per deciliter.
- Glykosylerat hemoglobin bör vara mindre än 7 %.
- Glukosnivåerna bör vara lika med eller mindre än 180 milligram per deciliter efter att patienten har ätit.
Om dessa kriterier inte är uppfyllda kan det vara för riskabelt att sluta med läkemedlet. Som vi nämnt tidigare är det starkt rekommenderat att läkaren övervakar hela processen.
Livsstilsförändringar
En studie publicerad 2017 konstaterade att det är möjligt att kontrollera typ 2-diabetes genom kunskap, attityder och kostvanor. Vi pratar här om en hälsosam livsstil, baserad på en balanserad och nyttig kostplan.
Annan forskning från 2018 noterade att hälften av deltagarna i ett program uppnådde remission av typ 2-diabetes efter ett år genom att upprätthålla en hälsosam livsstil. Det bästa sättet att bli av med metformin, när du uppfyller kriterierna, är därför att lägga dig till med goda vanor.
I allmänhet inkluderar de förändringar som man rekommenderar följande:
- Regelbunden träning.
- Minskning av kolhydratintaget
- Åtgärder för att hålla en hälsosam vikt
- Inte röka och inte dricka alkohol
Andra tillgängliga medel och läkemedel som alternativ till metformin
I vissa fall kan man ersätta metformin med andra läkemedel. Detta kan vara indicerat i fall där det förekommer mycket besvärande biverkningar, men där patienten inte kan sluta helt med antidiabetika.
Möjliga ersättningar är följande:
- Prandin ® eller repaglinid
- Canagliflozin eller Invokana ®
- Dapagliflozin eller Farxiga ®
- Empagliflozin ® eller Jardiance ®
- Actos ® eller pioglitazon ®
Det finns också några medicinalväxter som man kan använda för att minska symptomen på diabetes. Dessa inkluderar bittergurka, bockhornsklöver, äppelcidervinäger, aloe vera och neem. Dessa alternativ bör man endast ta under medicinskt godkännande från den behandlande läkaren.
Det säger sig självt att för att sluta ta metformin behöver du professionellt godkännande. Annars kan symptomen på diabetes inte bara öka, utan du kan också börja utveckla andra komplikationer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- McGovern Et. Al., A. (2017, 14 noviembre). Comparison of medication adherence and persistence in type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Diabetes, Obesity and Metabolism. https://dom-pubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dom.13160.
- Sami, W., Ansari, T., Butt, N. S., & Hamid, M. (2017). Effect of diet on type 2 diabetes mellitus: A review. International journal of health sciences, 11(2), 65–71.
- Lean Et. Al., M. (2018, 18 febrero). Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. The Lancet. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)33102-1/fulltext.
- SANABRIA, H. D., & LAVALLE COBO, A. (2021). Metformina: ¿Debería ser la primera opción terapéutica en el paciente con diabetes de alto riesgo? Revista argentina de cardiología, 89(1), 59-66.