Behandling av polycystiskt ovarialsyndrom

Polycystiskt ovarialsyndrom är ett väldigt vanligt tillstånd hos unga kvinnor med oregelbunden menstruation. Dess symptom är resultatet av hormonobalanser.
Behandling av polycystiskt ovarialsyndrom

Senaste uppdateringen: 06 november, 2019

Hur går behandling av polycystiskt ovarialsyndrom till och vad innebär detta tillstånd? Det ska vi tala om nedan.

Generellt använder det medicinska samfundet termen “polycystiskt ovarialsyndrom” för att referera till en ändring i det kvinnliga fortplantningssystemet. Kvinnor som fortfarande är i reproduktiv ålder drabbas ofta av det.

De som drabbas har fibrösa strukturer i äggstockarna som producerar hormonmässiga förändringarDärför är deras nivåer av androgener (Y-kromosomhormonet), som testosteron och androsteron, vanligtvis höga.

Dessa hormonobalanser producerar en serie symptom som kan leda till allvarligare komplikationer över tid om de inte behandlas.

Polycystiskt ovarialsyndrom

Symptom

Symptom på polycystiskt ovarialsyndrom

När man drabbas av polycystiskt ovarialsyndrom kan man uppleva symptom som ofta associeras med hormonobalanser.

De vanligaste symptomen som associeras med polycystiskt ovarialsyndrom är:

 • Förändringar i menscykeln: dessa förändringar kan påverka intervallen, varaktigheten eller intensiteten.
 • Infertilitet eller problem att bli gravid.
 • Hirsutism, eller mer ansiktsbehåring. Det kan dyka upp på områden som tidigare var hårlösa.
 • Akneutveckling som varierar i styrka.
 • Förlust av hår med alla kännetecken för manlig flintskallighet.

Detta tillstånd uppstår även ofta hos kvinnor som är överviktiga eller lider av fetma. Dessa faktorer bidrar även till förvärring av symptom och nya komplikationer som:

 • Ändringar under graviditeten: detta är vanligtvis associerat med graviditetsdiabetes och hypertoni.
 • Sömnstörningar som sömnapné.
 • Typ 2-diabetes.
 • Blödningar från livmodern.
 • Förändringar i kvinnans beteende.
 • En mindre risk för att utveckla sjukdomar som livmodercancer eller metaboliskt syndrom.

Forskare har ännu inte lyckats identifiera den exakta utlösaren för detta syndrom. Det finns dock flera faktorer som är associerade med dess utveckling.

Hursomhelst finns det flera förändringar i den vanliga funktionen hos äggstockarna.

Denna obalans får dem till exempel att utveckla flertalet små samlingar av vätska som kallas folliklar, och de kan misslyckas med att släppa mogna ägg, vilket påverkar menscykeln.

Behandling av polycystiskt ovarialsyndrom

Kvinna undersöks med ultraljud

Hormonmässiga preventivmedel kan hjälpa kvinnor med polycystiska äggstockar. Det finns även andra tekniker, såsom att ta bort folliklarna med elektrolys.

Nuförtiden har läkarna många alternativ när det kommer till att välja behandling. De väljer den lämpligaste för varje fall i enlighet med de specifika kännetecknen hos personen och den påverkan syndromet har.

Därför är det viktigt att en kvinna som diagnostiserats med polycystiskt ovarialsyndrom informerar sin gynekolog om alla läkemedel hon tar.

Vidare bör hon informera personen om sin livsstil, allergier och andra hälsoproblem som hon lider av eller tidigare har lidit av.

Behandling

Dessa är några av riktlinjerna för behandlingarna som främst används idag:

 1. Kontrollerad viktnedgång: rekommendationen är att ha en balanserad kost och ägna sig åt daglig fysisk motion.
 2. Användning av läkemedel: detta är för att behandla symptomen på endokrina störningar med koppling till detta tillstånd. Generellt är dessa några av de vanligaste läkemedlen för behandling av polycystiskt ovarialsyndrom:
  • Preventivmedel: dessa används för att reglera hormonnivåerna tack vare deras innehåll av östrogen och progesteron. Och inte bara det, för de kan även reglera menstruation och blödningar i livmodern. De minskar dessutom risken för att drabbas av andra sjukdom, som livmodercancer.
  • Kemiska komponenter med progesterondessa kan, precis som preventivmedel, hjälpa till att reglera menstruationen och förebygga livmodercancer.
  • Andra behandlingar för att hantera hårväxt eller hirsutism.
 3. Elektrolys: detta är en teknik för att förstöra folliklarna i äggstockarna. För att göra det skickar en nål små elektriska laddningar till det problematiska området. Denna typ av behandling kräver några sessioner för att vara effektiv.

Vi hoppas att du fann denna artikel informativ. Kanske har den besvarat några av dina frågor och löst upp eventuella tvivel du hade. Men tveka inte att kontakta din gynekolog om du har några frågor om ämnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.