Medicinsk behandling för hudvalkar på händer och fötter

Hudvalkar kan ibland uppstå på händer och fötter. Även om de vanligtvis inte orsakar komplikationer är de inte så estetiska och kan vara obekväma. Ta reda på hur du behandlar dem!
Medicinsk behandling för hudvalkar på händer och fötter

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Hudvalkar är förhårdnader på den yttersta delen av huden, de uppträder vanligtvis på händer och fötter. De kallas också förhårdnader och är ganska besvärande. Detta eftersom att de inte bara påverkar estetiken, de är också obekväma och leder ibland till skador.

De kan ibland också uppträda mellan tårna, varför de i folkmun ibland kallas liktornar trots att det egentligen är en närliggande åkomma. I alla fall kännetecknas de alla av att huden ser tjockare och onormal ut.

Dessutom blir dessa förtjockningar ofta fjälliga och torra. Även om de vanligtvis inte orsakar stort obehag, upplever vissa drabbade smärta när området utsätts för tryck. Hudvalkarna kan även spricka och blöda. Lyckligtvis finns det behandling att få för att förbättra situationen. Vill du lära dig mer, fortsätt då läsa!

Vad är hudvalkar och varför uppstår de

Hudvalkar är en överväxt av det yttre hudlagret. Det uppstår på grund av kontinuerlig friktion eller överbelastning. Konsekvensen av detta är ett tillstånd som kallas ”hyperkeratos”, vilket innebär ett hårt, förtjockat hudområde.

De främsta orsakerna är som sagt tryck och friktion av ett yttre element. Detta inträffar vanligtvis på fötterna på grund av att man bär illa passande eller på annat sätt undermåliga skor. På händerna å andra sidan orsakas det vanligtvis av kontinuerlig användning av ett element som genererar tryck.

Denna förtjockning av huden har en skyddande funktion. Kroppen reagerar på tryck och friktion, vilket genererar fler celler för att bilda detta hårda lager. Ibland uppträder förhårdnader också på grund av knölar eller andra fotdeformiteter.

En fot med förhårdnader.
Hudvalkar på händer och fötter tenderar att dyka upp på grund av hudens ständiga friktion mot något material, till exempel skor.

Olika typer av hudvalkar på händer och fötter

Det finns tre grundläggande typer av hudvalkar. Dessa är följande:

  • Hårda hudvalkar. De är de vanligaste och kännetecknas av att de har en kompakt konsistens. De förekommer oftare på fötterna.
  • Mjuka hudvalkar. De har en gummiaktig konsistens och är vanligare mellan tårna.
  • Vaskulära och neurovaskulära hudvalkar. De liknar hårda hudvalkar, men inuti dessa finns det blodkärl. Neurovaskulära hudvalkar har nervvävnad och är vanligtvis de mest smärtsamma.

Diagnos

De flesta hudvalkar är synliga med blotta ögat eller känns genom beröring. Förtjockning och hårdhet är vanligtvis deras kännetecken. Det är dock som alltid viktigt att en läkare bedömer situationen eftersom det ibland också finns andra underliggande problem som måste behandlas.

Läkaren, vanligtvis en fotterapeut, kommer att utföra en grundlig undersökning av området. Om det anses nödvändigt kommer de att beställa röntgen eller andra avbildningstester. Målet är att utvärdera benets tillstånd och avgöra om det finns några underliggande avvikelser.

Medicinska behandlingar tillgängliga för hudvalkar på händer och fötter

Huvudbehandlingen för hudvalkar är att undvika den gnidning eller det tryck som har orsakat problemet. Det är viktigt att byta ut dina skor mot ett mer lämpligt par, eller att börja arbeta med lämpliga handskar i det fall som förhårdnaderna uppstår på händerna.

Ibland är det nödvändigt att använda sulor eller liknande för att skydda området och förhindra nya förhårdnader. Dessutom kan läkare utföra en del åtgärder, särskilt om hudvalkarna är smärtsamma.

Trimma bort överflödig hud

Läkaren kan trimma den förtjockade huden eller förhårdnaden med en skalpell. Detta är en lämplig åtgärd för att ta bort hudvalkar. Det är viktigt att komma ihåg att vårdpersonal bör utföra denna procedur så att den görs korrekt och du därmed kan undvika eventuell infektion.

Medicin mot förhårdnader

Det finns receptfria 40 %-iga salicylsyraplåster på marknaden som är mycket effektiva för att ta bort förhårdnader. Helst är det läkaren som anger om detta är den lämpliga åtgärden för varje fall och på vilket sätt du kan få behandlingen.

Ibland är det ett bra alternativ att fila den förtjockade huden med en pimpsten, en fotfil eller ett fothyvel, särskilt anpassade för ändamålet, innan du applicerar plåstret. Det är också möjligt att läkaren istället för att använda plåster kan rekommendera en gelé med samma ämne.

Innersulor

Ortopediska och skräddarsydda innersulor kan vara ett bra alternativ för vissa människor. Läkare brukar rekommendera detta till personer som har någon form av fotdeformitet. De fungerar genom att förhindra gnidning eller tryck från skor.

Kirurgi

Det hör inte till vanligheterna, men i vissa fall måste läkare ta till kirurgi. Detta gäller när det föreligger en missbildning i foten eller handen, och att detta gör friktion eller tryck oundvikligt. Om det uppstår ett sår eller en infektion kan läkaren också behöva ta bort den skadade vävnaden.

Hudvalkar på händer och fötter.
Det finns många möjliga behandlingar för förhårdnader. Om aktuella produkter inte löser problemet kan personen opereras.

Naturliga tillskott mot förhårdnader

Det finns även naturliga kosttillskott som också kan hjälpa i dessa fall. Till exempel rekommenderar vissa att du lägger en halv lök på det drabbade området över natten. Enligt populärlitteratur (och bland annat denna bland våra artiklar) mjukar syrorna i löken  upp förhårdnaderna och underlättar avlägsnandet av den när den filas med en pimpsten.

Du kan göra något liknande med två rivna vitlöksklyftor och en matsked olivolja. Täck med gasbinda och låt sitta på över natten. Upprepa denna åtgärd tills förhårdnaderna försvinner.

Ett annat bra alternativ är att göra en infusion av ringblommor och blanda den med magnesiumsulfat, även känt som epsomsalt. Blötlägg sedan fötterna i denna blandning för att mjukna förhårdnaderna. Det är bäst att göra detta till natten.

Vad du bör komma ihåg angående behandlingen av hudvalkar på händer och fötter

Det är mycket viktigt att eliminera orsaken till hudvalkar på dina händer och fötter; annars kommer du att behöva behandla dem om och om igen. Därför måste du först avgöra vad som orsakar detta problem.

Du bör åtgärda dina hudvalkar och förhårdnader. Annars kan problemet förvärras. Därtill kan du komplettera behandlingarna med naturläkemedel. Är du osäker är det hursomhelst bäst att konsultera en läkare och följa deras instruktioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Singh D, Bentley G, Trevino SG. Callosities, corns, and calluses. BMJ. 1996;312(7043):1403-1406. doi:10.1136/bmj.312.7043.1403a
  • Castillo, M. D. L. L. M. (2007). El uso del calzado: ¿cuándo, por qué? y sus consecuencias. Revista Mexicana de medicina física y rehabilitación, 19(4), 54-55.
  • Esson, M. G., Quiala, M. T., Pérez, A. J. H., de la Cruz, C. S., & Urgellés, A. N. (2014). Plantillas terapéuticas de madera como implemento para el tratamiento y mejoramiento de algunas enfermedades y deformidades de los pies. Revista Información Científica, 87(5), 894-903.
  • Martín, A. R., Escalera, B., & Flores, E. S. (1994). Callos y callosidades: tipos y tratamientos. Acofar: revista de la distribución farmacéutica cooperativista, (322), 24-27.
  • Hashmi F, Nester CJ, Wright CR, Lam S. The evaluation of three treatments for plantar callus: a three-armed randomised, comparative trial using biophysical outcome measures. Trials. 2016;17(1):251. Published 2016 May 17. doi:10.1186/s13063-016-1377-2

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.