5 olika sätt att få en len och frisk hud

Det är möjligt att få len och frisk hud oavsett ålder, så länge som du har bra vanor varje dag!
5 olika sätt att få en len och frisk hud
Grecia Morillo

Skriven och verifierad av kirurg Grecia Morillo.

Senaste uppdateringen: 19 september, 2022

Det kan låta komplicerat att få len och frisk hud, men det behöver det inte vara! Allt du behöver är några bra vanor som du omsätter i praktiken.

Tyvärr kan tillstånd som stress och oro göra det svårt att få huden du vill ha. Du måste i så fall börja med att göra små förändringar i din livsstil.

Vad kan det innebära?

Att hålla kropp och sinne i balans är det bästa sättet att skydda din hälsa, och det börjar på en cellulär nivå. Det är viktigt för man ska kunna få len och frisk hud, trots årens lopp.

5 sätt att få len och frisk hud

Ditt utseende reflekterar vad du äter

Kvinna som äter sallad

Du har säkert hört frasen “du är vad du äter”. Det kan låta kliché, men det är viktigt att tänka på kosten om du vill ha fin hy.

Bra mat är motorn som driver kroppens hälsa och främjar ens skönhet. Om du har dåliga matvanor ska du tänka på att det kommer reflekteras i ansiktet.

Du kan dessutom få tidiga rynkor på grund av fria radikaler som produceras i kroppen när du äter dålig mat.

Ansiktsmasker är inte en lyx – de är en nödvändighet!

Om du går runt och tror att ansiktsmasker bara är för fåfänga människor gör du ett stort misstag som kan vara ödesdigert för din skönhet.

Med ansiktsmasker får du len och frisk hud direkt. De ger också ditt ansikte en fräsch look, vilket är ett bevis på att du tar hand om dig själv.

Ansiktsmasker bidrar dessutom med mängder av vitaminer och näringsämnen som hjälper till att sakta ner åldrandet och ger dig betydligt mjukare hud.

Återfukta huden innan du går till sängs och efter att du har gått upp

Kvinna som applicerar kräm på kinden

Innan sängdags och efter att du har gått upp på morgonen är de två viktigaste tidpunkterna på dagen för din hud. Både under dagen och natten attackeras huden av mikroorganismer från din kringliggande miljö. Dessa täpper igen dina porer och fyller huden med smuts.

Genom att rengöra och återfukta din hud på morgonen och kvällen gör du dig av med skadliga ämnen inuti porerna som påverkar huden under åren.

Rengöring stänger inte bara porerna och tar hand om dem, utan ger dig dessutom len och frisk hud trots din ålder.

Glöm inte solkräm

För att se till att skadan på din hud inte syns, och för att du ska få len och frisk hud oavsett ålder, använd solkräm varje dag för att skydda mot UVA- och UVB-strålar.

Applicera det på ditt ansikte innan sminket varje gång du går ut, och du kommer se hur din hud börjar se friskare ut än vad som kanske förväntas för din ålder.

Få 8 timmars sömn

Kvinna som sover

Inget reparerar din hud bättre än att sova 8 timmar per natt.

Sömn är det mest effektiva sättet att hålla huden len och frisk eftersom det tar bort alla de fria radikalerna i cellerna och syresätter dem.

Utöver att vara ett av de bästa sätten att ladda om din energi är sömn en fysiologiskt bevisad process för att reparera hudens vävnad. Det hjälper till att syntetisera kollagen, hålla huden frisk och återuppliva den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.