Massage av perineum: så går det till

Massage av perineum: så går det till
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 15 februari, 2023

En massage av perineum är en naturlig teknik som man kan utföra för att skydda perineum från trauma under förlossningen. Perineum är det sista hindret som barnets huvud måste övervinna innan det lämnar mammans kropp.

Bristningar eller andra trauman mot perineum uppstår ofta under förlossningen. Detta leder till konsekvenser av varierande svårighetsgrad för mamman, beroende på skadans egenskaper. En massage av perineum är ett sätt att förhindra att detta händer.

Det finns bevis för att perineummassage är en effektiv teknik för att förhindra episiotomier eller bristningar under förlossningen. Det är inte svårt att utföra och ger i sin tur många fördelar. Vill du lära dig hur man tillämpar tekniken korrekt?

Vad är en massage av perineum?

En kvinna med en läkare.
Det är viktigt att du känner din kropp och vet hur du utför en massage av perineum för att förhindra skador under förlossningen.

En perineummassageär en förebyggande teknik som består i att stimulera vävnaderna och huden i perineum. Målet är att mjuka upp och sträcka ut hud och vävnader. Detta ökar elasticiteten och blodcirkulationen i området och minskar följaktligen risken för skador under förlossningen.

Perineum är botten i bäckenet, och är också känt som bäckenbotten. Bäckenbotten är sammansatt av en uppsättning strukturer som är fästa vid benen i bäckenet och bildar en slags “hängmatta”. Den stöder hela nedre delen av magen.

Perineum fungerar som en flexibel båge som skyddar och stöder olika organ som urinblåsan, livmodern och ändtarmen. När muskulaturen i detta område är försvagad kan det orsaka problem som urin- och fekal inkontinens, framfall eller en känsla av tyngd i slidan.

Vad är den här tekniken till för?

Förlossning kan påverka den anatomiska och funktionella integriteten i perineum. Under denna process kan man behöva utföra en episiotomi, som är ett kirurgiskt snitt som görs i perineum för att underlätta barnets utgång. Dessutom kan bristningar skapas i området.

En massage av perineum är en teknik för att förhindra denna typ av skador. En perineum med bra muskeltonus och tillräcklig elasticitet underlättar utgången av barnets huvud, med minsta möjliga skada. Det hjälper också till att minska muskelmotståndet.

Tillgängliga data visar att perineummassage är effektivt för att förebygga vissa obehag efter förlossningen, såsom gasinkontinens och smärta i området under de kommande tre månaderna. Det hjälper också kvinnan att underlätta stretching i området, vilket gör förlossningen mer uthärdlig.

Förberedelser för massage av perineum

Det är bäst att börja med massagen redan i vecka 32, vilket är ungefär sju och en halv månad in i graviditeten. Det rekommenderas att göra det minst två gånger i veckan, men det kan också göras dagligen. Regelbundenhet är det viktiga.

Det är lämpligt att använda en kräm eller olja för att utföra denna massage av perineum. Det är bäst att fråga din läkare eller barnmorska om den mest lämpliga produkten. De vanligaste är dock naturliga nypon-, mandel- och olivolja eller ett vattenhaltigt smörjmedel.

Du behöver också en spegel. Vi rekommenderar att du undersöker och gör dig bekant med perineumområdet i spegeln några dagar innan du påbörjar perineummassagen. Detta hjälper dig att bli bekant med din kropp. Alla kvinnor kan tillämpa tekniken själv, men det är också bra att göra det med hjälp av sin partner.

Du kanske också är intresserad av: Att träna under graviditeten: Är det säkert?

Hur du utför perineummassagen

När du ska göra perineummassagen bör du ha rena händer och korta naglar. Det är bäst att ha en tom blåsa och applicera varma vattenkompresser på området innan du börjar. En varm dusch är också en bra förberedelse.

Det första du behöver göra är att inta en bekväm position. Det är bäst att sitta på huk eller halvhuk. Smörj sedan fingrarna och för in dem i slidan, cirka 3 eller 4 centimeter. Utför sedan följande åtgärder:

  • Skjut perineum först nedåt, sedan mot ändtarmen och sedan mot sidorna av slidan. Rörelsen ska vara fast men skonsam.
  • Fortsätt rörelsen tills du känner ett lätt obehag eller brännande känsla.
  • Håll trycket fixerat vid ingången till slidan, mot analområdet, tills du känner ett litet obehag. Detta hjälper dig att uppfatta en känsla som liknar den som du kommer att uppleva när barnets huvud passerar igenom.
  • Placera två eller tre fingrar utanför perineumområdet, som om du håller i området med en klämma.
  • Utför en fram- och tillbakarörelse i några minuter.

Det är viktigt att inte trycka på öppningen av urinröret, som är ovanför slidan. Detta för att undvika en urinvägsinfektion. Till en början kan denna massage av perineum vara obehaglig, men ju mer du tränar det försvinner inte bara besvären utan du kommer också att börja märka av den ökade elasticiteten.

Kontraindikationer

Får en massage av perineum
Rådfråga din betrodda läkare innan du utför din perineummassage.

Det finns mycket få fall där en massage av perineum inte kan utföras. Det är dock alltid bäst att rådgöra med din läkare innan du påbörjar denna praxis. Generellt sett är det kontraindicerat i följande fall:

  • Aktiva eller upprepade vaginalinfektioner
  • Placenta praevia med risk för blödning
  • Förekomsten av lesioner i slidan
  • Risk för för tidig förlossning
  • För tidig membranbristning
  • Bestämt kejsarsnitt
  • Åderbråck i vulva
  • Komplikationer under graviditeten
  • Om läkaren avråder det

Perineummassage kan förebygga förlossningsskador

Det är viktigt att notera att en massage av perineum kan orsaka visst obehag, men ska inte orsaka smärta. Om smärta uppstår är det bäst att avbryta massagen och diskutera det med din läkare eller barnmorska för att undersöka orsakerna.

En perineummassage ger bara uppenbara fördelar när du utövar den konsekvent. Det har visat sig minska risken för episiotomi eller bristningar, men det eliminerar det inte. Men om det skulle uppstå någon skada kommer denna att vara mycket mindre allvarlig efter att du utfört denna praxis regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gabriel, R., Bonneau, S., & Raimond, E. (2020). Protección del periné durante el parto. EMC-Ginecología-Obstetricia, 56(1), 1-16.
  • Berzaín Rodríguez, M. C., & Camacho Terceros, L. A. (2014). Episiotomía: Procedimiento a elección y no de rutina. Revista científica ciencia médica, 17(2), 53-57.
  • Córdoba, L. I. G., Cubells, A. A., Moya, P. C., & Coloma, C. L. (2016). Efecto del masaje perineal en el traumatismo perineal y la morbilidad postparto. Enfermería integral: Revista científica del Colegio Oficial de Enfermería de Valencia, (111), 35-40.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.