6 klädtips som mamma till brud eller brudgum

Det är spännande att din son eller dotter ska gifta sig. Med alla denna spänning kommer dock även vissa förpliktelser och ansvar. Dina kläder bör utstråla grace och elegans samtidigt som de är lämpliga för din roll under denna speciella dag.
6 klädtips som mamma till brud eller brudgum

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Din roll som mamma till brud eller brudgum är en stor ära. På sätt och vis spelar du en av birollerna under deras speciella dag. Det är ett privilegium att ha en så pass viktig roll, men den kommer med vissa ansvar.

Ett av dessa ansvar för att klä dig i något elegant och lämpligtOm du inte har någon aning om vad du ska välja ska du fortsätta att läsa för att få lite tips.

Din roll som mamma till brud eller brudgum

Brud med sin mamma

Mödrarna till brud och brudgum spelar ofta en central roll under bröllopsfirandet.

Rollen som mödrarna spelar på bröllopet kan vara ganska viktig. Det är brudens mors jobb jobb att följa med henne till kyrkan och förbli vid hennes sida fram tills att ceremonin börjar.

Brudgummens mamma följer honom i sin tur fram till altaret. Båda mödrarna sitter på främsta raden, vilket är ett tecken på deras vikt. De sitter även med brud och brudgum på mottagningen.

Det finns många ansvar att tänka på i egenskap av mamma till brud och brudgum, inklusive att välja rätt kläder. Nedan diskuterar vi några riktlinjer som kan vara bra att följa.

1. Bär inte vitt

Endast bruden ska bära vitt

Vitt och färger som står nära vitt är totalförbjudna eftersom de är reserverade för bruden.

Som mamma till brud eller brudgum får man inte bära vitt; ingen bör faktiskt bära vitt bortsett från bruden, eftersom det är en färg som reserveras för henne.

Du bör heller inte bära färger som påminner om vitt – beige, elfenben, grädde, etc. Detta är brudens stora dag och ingen ska försöka överträffa henne.

2. Bär heller inte svart

Å andra sidan ska brudens och brudgummens föräldrar heller inte bära svart. Denna färg är associerad med begravningar och sorgoch bör därför undvikas i dessa sammanhang.

Det innebär dock inte att man inte kan bära andra mörka färger, som mörkgrönt eller mörkblått.

3. Klänningen ska komplettera brudens klänning

En mamma till bruden har fler ansvar

Det är bäst att välja en klänning som kompletterar bröllopets stil. Du kan välja ett liknande snitt som bruden, men kom ihåg att inte välja en som är för iögonfallande eller mer detaljerad än brudens.

Som mamma till brud eller brudgum bör man känna till bröllopets stil och välja en klänning som lämpar sig väl för resten av bröllopet.

Om det är en formell tillställning och brudens såväl som brudtärnornas klänningar går ned till golvet, bör mammornas klänningar också välja formella klänningar som går ned till golvet.

4. Håll det enkelt

Bröllopet handlar om bruden och brudgummen, och bruden bör stå ut bland alla andra.

Av denna anledning är det bäst om mammorna väljer klänningar som inte är för pråliga samt undviker att använda för mycket smycken eller accessoarer.

5. Stilen ska vara elegant och simpel

Om vi spinner vidare på tipset ovan så bör klänningen även vara i en enkel stil.

Om bröllopet äger rum i kyrkan ska den vara blygsam och i linje med de religiösa traditionerna. Det är till exempel olämpligt att ha en klänning med mycket djup urringning.

6. Måste man bära slöja?

I vissa kulturer och religioner är det tradition att modern till bruden eller brudgummen också bär slöja. Om du vill göra det så kan den vara av vilken färg som helst. Se dock till att först fråga bruden om råd. 

I många kulturer är det å andra sidan inte vanligt att mammorna bör slöja eller huvudbonader.

Att vara mamma till brud eller brudgum kommer med en hel del ansvar. Du ska ha ett elegant, blygsamt och vackert utseende med diskreta färger. Det kommer försäkra att du låter brudparet glänsa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.