Vad är bröllopsmynt och vad används de till?

En unik händelse hos vissa bröllop är utbytet av bröllopsmynt. Deras betydelse har dock förändrats under historiens lopp. Läs vidare för att lära dig om historian och traditionen bakom dem.
Vad är bröllopsmynt och vad används de till?

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Bröllop är fulla av symboler för löften, önskningar, föreningar och överlämningar. En av dessa är bröllopsmynt, som anses vara en representation av materiell och spirituell välgång för det äkta paret.

Bröllopsmynt är fulla av betydelser som går bortom deras enkla utseende. Genom att använda dem överlämnar brudgummen sin egendom till bruden, som i sin tur ger tillbaka den.

Genom att göra det välsignas även deras giftermål och deras barn.

Precis som att ringen symboliserar en allians så representerar dessa mynt att man delar på allt från och med detta ögonblick. “Vad som är mitt är ditt och ditt är mitt.”

Vad är bröllopsmynt?

Par med bröllopsmynt

Bröllopsmynt representerar föreningen av det gifta paret. “Ditt är mitt och mitt är ditt.”

De utgörs vanligtvis av 13 mynt – 12 av guld och 1 av silver – som bruden bär till altaret i en korg eller ask. Efter ringceremonin överlämnar brudgummens best man mynten till honom och bruden.

Även bruden kan ge brudgummen en gåva, men det är en mer modern tradition. Det finns även vissa som väljer andra symboler än mynt, som smycken, blommor eller ljus.

Andra väljer mynt från specifika länder eftersom de har speciella band till dem, såsom att deras familj kommer därifrån eller att de planerar att flytta dit.

Man kan givetvis även överlämna bröllopsmynt i borgerliga giftermål, även om de då inte välsignas av en präst.

Utbytet av bröllopsmynt

Efter att ha bytt ringar välsignar prästen mynten, varpå brudgummen lämnar över dem till bruden med följande ord: “Motta dessa mynt som ett löfte om Guds välsignelse och ett tecken för tillgångarna vi ska dela som par.”

Bruden lämnar därefter tillbaka dem till brudgummen med samma ord. Nu välsignar prästen paret och deras tillgångar.

Dess långa historia

Mynten kallas även för arrhae och har en lång historia som börjar i den paleolitiska eran i Syrien. På den tiden, 1400 år före Kristus, var erabatu en skattesats som betalades av familjer.

Ordet utvecklades till grekiskans arrabon, som var ett plagg som lämnades som pant för ett köp. I romarriket kallades det inledningsvis för arrhabo, vilket i Plautus texter var ett löfte om betalning.

År 70-72 använde Gaius Pliny – prokurator i Rom – ordet arrhae för att referera till pant hos rörelser.

I antika Rom används även ordet arrabon  som slang av hallickar. Det användes när de mottog betalningar från de prostituerade de kontrollerade.

Bröllopsmynt på medeltiden

Staplade mynt

Under medeltiden signerades giftermål som ett köp med en hemgift.

Arrhae användes som en kommersiell term under medeltiden i Spanien. Den användes i köp- och säljkontrakt för de depositioner som köparen lämnade innan köpet.

Men dessa kommersiella kontrakt involverade även när en far skulle lämna över sin dotter till brudgummen. I början av medeltiden var giftermål en juridisk och kommersiell överenskommelse, komplett med kontrakt.

Fadern överlämnade vården av sin dotter till brudgummen i utbyte mot en hemgift.

Dokumentet ifråga kallades för desponsiato, och samtidigt signerades ett arrhae-intyg, som specificerade tillgångarna som överfördes till bruden.

Detta gjordes utan kvinnas medgivande, och hon var vanligtvis under 18 år. Ofta var den blivande brudgummen inte ens medveten om arrangemanget.

Efter desponsiato-kontraktet och arrhae-intyget firades bröllopet när kvinnan var gammal nog att föda barn. I takt med att tiden gick blev ceremonin en religiös akt på grund av kyrkans inflytande.

Det religiösa ursprunget

I den katolska kyrkan kommer bröllopsmynten från det gamla testamentet. Abraham gav Rebekah guldföremål, kläder och örhängen som ett tecken på att hon ingick ett giftermål med hans sån Isak, enligt första Moseboken.

Varför är det 13 mynt?

Ursprunget till antalet 13 är oklart. Brev från prelater och präster på 1800-talet säger att siffran är implicit i det gamla testamentet.

Förklaringen är att Jakob, son av Isak och barnbarn till Abraham, hade 12 barn som grundade Israels 12 stammar. 13 är 12 plus 1, där 1 är Gud.

Andra tror att det kommer från den arabiska traditionen. Det är en valuta för årets alla månader plus ett bronsmynt åt de fattiga för att sprida välståndet.

Att välja era bröllopsmynt

Ceremoni under bröllop

Trots traditionen kan man även välja ett alternativ som är mer personligt och som representerar era värderingar.

Nu när du har lärt dig lite om bröllopsmynt så inser du säker att de är en viktig del av många traditionella bröllop. Om du vill använda dem själv ska du se till att de har speciell betydelse för er.

Vissa juvelerare kan tillhandahålla dessa mynt, men man kan givetvis även välja andra saker som har betydelse för brudparet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lexicon Philologicum præcipue etymologicum et sacrum. Matthia MArtinio.(1655).Digitalizado por Google.
  • Las Arras en el derecho espanol medieval. Alfonso Otero Valencia. (1955). Dialnet.Unirrioja.
  • El por qué de todas las ceremonias de la iglesia y sus misterios. Cartilla de prelados y sacerdotes. Antonio Lobera y Abio. (1846). Pag. 489-450.
  • Área de Liturgia: Rituales: Matrimonio. Parroquia Asunción de Nuestra Señora de Torrent.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.