Vilka är ens plikter som brudtärna och best man?

Har du blivit vald som brudtärna eller best man för ett bröllop, men är inte säker på vad detta innebär? I denna artikel ska vi berätta allt du bör veta om att vara en bra brudtärna och best man.
Vilka är ens plikter som brudtärna och best man?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du har fått en speciell roll i ett bröllop ska du veta att det är en stor ära. Men du kanske undrar vad man måste göra som brudtärna och best man.

I denna artikel ska vi förklara alla uppgifter och ansvar du måste känna till.

Brudtärna och best man

Till att börja med är det nödvändigt att klargöra att en brudtärna och best man är personer som den blivande bruden och brudgummen väljer. De är normalt sett personer som står dem nära, som en kusin eller ett syskon.

Det kan finnas flera tärnor och best men, men vanligtvis finns det två huvudsakliga – allt är upp till paret.

En brudtärnas och best mans ansvar

De hjälper till att planera bröllopet

Blå bröllopstårta

En brudtärna och best man hjälper ofta till att planera vissa delar av bröllopet.

Ett av de stora ansvaren för brudtärnan och best man är att hjälpa till att planera bröllopetNågra exempel inkluderar att hjälpa bruden att välja klänning eller att ta beslut angående mat.

I vissa fall kan de till och med hjälpa till att dekorera mottagningen eller festen.

En brudtärna och best man ska hursomhelst hjälpa till att göra saker enklare för paret. Er roll är att göra bröllopet till en perfekt och oförglömlig dag!

Att planera möhippa och svensexa

Möhippa på spa

Möhippan och svensexan planeras vanligtvis av brudtärna och best man, med hjälp från andra.

Detta är ett av de roligaste ansvaren för brudtärna och best man.

Vanligtvis är festen en överraskning för brudparet och de bör inte känna till några detaljer om den. Beroende på paret kan festerna vara separerade eller kombinerade.

Det viktigaste att komma ihåg är att tänka på vad brud och brudgum faktiskt gillar.

Låt dig inte svepas iväg av trender som går ut på att förödmjuka personerna – finns det någon som med värme minns när de tvingades sälja kyssar iklädd rosa tutu-kjol på Sergels Torg?

Om de t.ex gillar avslappnande span så kan en spa-weekend vara perfekt. Om paret istället gillar karaoke så kan ni reservera en karaokebar med familj och vänner.

Det kanske verkar lite jobbigt och till och med stressigt att planera festen, men när den väl drar igång kommer du inse att det var värt det!

Plikter för brudtärna och best man under bröllopet

När den stora dagen anländer har brudtärna och best man fortfarande plikter att uppfylla. Men vad behöver de då göra?

  • Hjälpa brud och brudgum att klä sig samtidigt som de erbjuder uppmuntran och lugnar deras nerver.
  • Följa med dem fram till altaret. Innan bruden brukar traditionellt tärnor och best man gå fram.
  • Göra en skål. Under mottagningen kan brudtärna och best man ge en skål till de nygifta. Talet kan bestå av roliga berättelser om paret eller känslomässiga anekdoter samt lyckönskningar. Det inkluderar vanligtvis även ett tack till brudparet för att de valde en att delta i bröllopet.

Njut av firandet

Dessa är i grova drag de ansvar man måste ha i åtanke. Vi hoppas att du fått hjälp av denna artikel om du planerar ditt egna bröllop eller om du valts ut för en av dessa roller.

Kom ihåg att du är en väldigt speciell person för paret om du valts ut för denna roll. De ser dig inte bara som en kär vän, utan någon som kan hjälpa dem att få ett framgångsrikt och lyckligt bröllop.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • del Picó Rubio, Jorge. (2009). EL MATRIMONIO RELIGIOSO EN EL RÉGIMEN JURÍDICO CHILENO: EL SISTEMA MATRIMONIAL CONSAGRADO POR EL ARTÍCULO 20 DE LA LEY N° 19.947. Ius et Praxis15(2), 51-77. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-00122009000200003
  • Hipp, R. (2017). Orígenes del matrimonio y de la familia modernos. Revista Austral de Ciencias Sociales, (11), 59-78.
  • Mendoza Ontiveros, Martha Marivel. (2010). El compadrazgo desde la perspectiva antropológica. Alteridades20(40), 141-147. Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-70172010000200011&lng=es&tlng=es.
  • Osornio, Arturo Miranda, & Cisneros, Héctor Favila. (2012). La comida y su protocolo: Sentido y significado de los modales de mesa entre los otomíes de la comunidad de San Gregorio Macapexco – México. Estudios y perspectivas en turismo21(6) Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-17322012000600012&lng=es&tlng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.