Magisk vit lera: Vad är det och varför ska du använda det?

Konventionella produkter är inte alltid det bästa alternativet för avfettning och de kan dessutom irritera händerna. Det finns dock alternativ! Vi berättar allt du behöver veta om att använda magisk vit lera för att ta bort fett och smuts i den här artikeln.
Magisk vit lera: Vad är det och varför ska du använda det?

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du hört talas om magisk vit lera för avfettning av ytor?

Med konventionella tvättmedel och produkter har uppgiften att rengöra fett från olika hushållsartiklar aldrig varit enkel eller helt tillfredsställande. Men har du hört talas om att rengöra med vit lera? Det är en oklanderlig lösning som vi ska presentera i denna artikel!

Det är en konstgjord sten i fast form, gjord av ekologiska, biologiskt nedbrytbara och naturliga ingredienser. Ingredienserna som leran är tillverkad av är tvålflingor, mikroniserad vit lera, vegetabiliskt fett, limeolja, natrium och glycerin.

Du bör vara medveten om att denna sten, till skillnad från andra rengöringsprodukter, är fri från syror, fosfater och giftiga produkter av alla slag. Förutom att den är fri från allergener, svider den inte på huden och är inte farlig för barn att använda.

Vit lera kan du använda på många olika ytor, till exempel toalettstolen.

Hur kan jag använda magisk vit lera?

När du fuktar stenen och gnider lätt över den kommer det att skapa ett vitt skum. Detta skum innehåller mycket fina partiklar av lera som har en lite slipande effekt. På detta sätt kan vi få en djup rengöring utan att skada de ytor vi använder det på.

Efter rengöring rekommenderar specialister att man torkar av ytorna med en fuktig trasa och sedan med en torr trasa. Detta tar bort alla lerrester som det magiska avfettningsmedlet kan lämna efter sig.

Fortsätt läsa i den här artikeln: Fem produkter som kan ta bort fettfläckar från kläder

Vilka ytor kan du rengöra med magisk vit lera?

Antalet föremål och ytor du kan rengöra med magisk vit lera är oändligt. Du kan till exempel använda den för att ta bort rostfläckar från metall, rengöra kranar och kakel, på plast, glas, keramik och badrumsinredning som handfat, badkar, speglar och toaletter.

Det är dock också viktigt att vara medveten om det magiska avfettningsmedlets begränsningar. Du bör inte rengöra trä i någon av dess former med denna sten. Det rekommenderas inte heller för rengöring av textilier.

Det är viktigt att poängtera att magisk vit lera som avfettningsmedel inte är dyrt utan ett mycket prisvärt alternativ. Det finns inte tillgängligt i alla butiker, men du kan hålla ögonen öppna efter det. Köpet är en god affär eftersom du bara behöver använda lite varje gång vilket innebär att en sten kan hålla länge.

apelsinskal
Apelsinskal är ett naturligt alternativ till rengöringsmedel.

Användning av apelsinskal som ett naturligt avfettningsmedel

Vi vill även ta upp ett annat spännande alternativ till huhållsrengöring, nämligen apelsinskal!

I sitt arbete för Sek International University föreslår Andrea Emilia Quiroz Valle möjligheten att tillverka ett avfettningsmedel baserat på apelsinskal. Enligt författaren är avsikten med studien baserad på det faktum att apelsinskal är en av de vanligaste typerna av organiskt, fast avfall i hennes land.

Quiroz Valle hävdar att på grund av de aktiva substanserna i apelsinskal är det billigt att tillverka, och dessutom är det ett potentiellt mycket effektiv avfettningsmedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Universidad Internacional de Sek.  Quiroz Valle, Andrea Emilia. Utilización de residuos de cáscara de naranja para la preparación de un desengrasante doméstico e industrial. Ecuador 2009.
  • Universidad Nacional de La Plata. Estudian propiedades de la arcilla para remover contaminantes del agua. Argentina 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.