Lyssna på din mun för att upptäcka sjukdomar

Om det känns som att dina tänder är lösa kan det bero på parodontit. Om det inte finns någon infektion kan tandlossning vara ett tecken på osteoporos.

Din mun är såklart otroligt viktig för att din kropp ska kunna få i sig näringsämnen från mat, vatten och allt annat den behöver för att fungera. Den spelar dock även en viktig roll för din hälsa eftersom det är genom den som mikroorganismer kan ta sig in och eventuellt orsaka sjukdomar.

Varje dag borstar vi tänderna och dylikt för att ta hand om vår mun och göra oss av med de virus och bakterier som kan orsaka tandproblem eller dålig andedräkt.

Men utöver det bör du även tänka på några av de varningstecken munnen kan ge för att indikera andra hälsoproblem. Vet du vilka de är?

Upptäck sjukdomar från tand- eller käksmärta

Käksmärta

Om du upplever smärta i underkäken som ackompanjeras av trötthet eller bröstsmärta som strålar ut mot armarna kan det vara ett tecken på hjärtattack.

Om smärtan inträffar i överkäken kan det dock vara en signal för bihåleinflammation. Dessa inträffar när den naturliga håligheten som omger din näshåla inflammeras och orsakar smärta som vanligtvis påverkar käken, tänderna och huvudet.

Oftast kommer denna typ av smärta från muskelspänningar från att gnissla tänder under natten.

Vi rekommenderar att du läser: Mineraliserande munvatten för att stärka och bleka tänderna

Upptäck sjukdomar från munsår

Blåsor, munsår, leukoplaki och svampinfektioner är de vanligaste typerna av sår som dyker upp i munnen.

Alla dessa har dock olika orsaker, så det är viktigt att uppmärksamma vilken det rör sig om då de kan varna dig om en dold sjukdom, infektion eller irritation i munnen.

Upptäck sjukdomar från dålig andedräkt

Dålig-andedräkt

Nästan 90% av all dålig andedräkt kommer från munnen och associeras med en specifik typ av bakterier på den bakre delen av tungan, eller en tandköttssjukdom.

De resterande 10% bör oroa dig, speciellt om den dåliga andedräkten kommer plötsligt. Den kan varna om typ 2-diabetes, leversvikt eller ett problem med njurarna och tarmarna.

Upptäck sjukdomar från att ditt tandkött förändras

Om du lägger märke till en vit missfärgning av tandköttet är det ett tydligt tecken på anemi. När mängden röda blodkroppar minskar kan det få tandköttet att blekna. Du kan även märka att du har en röd, svullen och blank tunga.

Om tandköttet å andra sidan verkar rött och inflammerat är det troligtvis ett tecken på att du har gingivit eller en bakterieinfektion.

Upptäck sjukdomar från tandlossning

Tandlossning

Om du plötsligt börjar känna som om dina tänder håller på att bli lösa och känslan ackompanjeras med ljusrött tandkött är det viktigt att du uppsöker en läkare för att utesluta parodontit.

Det betyder att gingiviten har fortskridit till ett skede där den påverkar vävnaden som håller tänderna på plats.

Om du inte har några tydliga tecken på infektion och lider av karies kan det dock vara ett tidigt tecken på osteoporos.

Kvinnor som genomgått klimakteriet bör vara speciellt försiktiga med dessa signaler eftersom deras bendensitet har sjunkit, vilket kan göra att denna sjukdom utvecklas snabbare.

Se även: Katrinplommon kan förebygga förlust av benmassa

Upptäck sjukdomar från blödande tandkött

Det är vanligt med blödande tandkött om du har drabbats av någon typ av skada eller infektion i regionen, men om blödningarna är återkommande och rikliga kan det vara ett varningstecken för leukemi.

Om det kommer med näsblod kan det även indikera leverskada. Din lever producerar substanser som möjliggör för blodet att koagulera, så om den inte fungerar som den ska kan det få ditt tandkött och din näsa att blöda.

I båda situationerna bör du rådfråga en läkare omedelbart. Om du ignorerar dessa tecken kan de utvecklas till allvarligare problem.

Du kan även lägga märke till lite mer blödning än normalt om du tar aspirin (acetylsalicylsyra) eller genomgår klimakteriet. I det fallet behöver du inte oroa dig – observera bara dina symtom och skölj munnen med vatten och lite bikarbonat för att desinfektera den.

MER FÖR DIG