Livsmedel som innehåller pantotensyra, förr kallad B5
Ur en fysiologisk synvinkel är den mest kända egenskapen hos pantotensyra, förr kallad vitamin B5, dess flitiga roll som energiproducent. Denna vitamin är en strukturell del av en viktig förening i ämnesomsättningen, såsom koenzym A. Med andra ord hjälper den till att omvandla mat till energi för kroppen. I dagens artikel diskuterar vi bland annat vilka livsmedel som innehåller pantotensyra.
Eftersom det är ett viktigt mikronäringsämne måste det vara en del av ditt matintag.
Många livsmedel innehåller pantotensyra och det förekommer brett i livsmedel av både animaliskt och vegetabiliskt ursprung. Därför är det ovanligt att man inte får i sig tillräckligt och på så sätt undviker man även allvarliga problem. Men om du inte konsumerar pantotensyra under en längre tid kan du påverka kroppens metaboliska balans.
För att lära dig mer om pantotensyra, dess betydelse och i vilka livsmedel den finns, fortsätt att läsa.
En annan bra artikel: Komplexa B-vitaminer: egenskaper, fördelar och funktioner
Vad är pantotensyra och vilka livsmedel innehåller den?
Pantotensyra är också känd som vitamin B5 och identifierades för mer än 60 år sedan. Den tillhör den vattenlösliga gruppen av vitaminer, det vill säga de som löser sig i vatten och inte behöver ett fettmedium för att absorberas. Det är viktigt eftersom cellerna inte kan producera det.
Dess namn kommer från grekiskan panthos, som betyder “överallt”. Den är viktig i alla skeden av livet, eftersom den är en viktig del av transporten av energigivande föreningar.
Pantotensyrans har flera olika grundläggande funktioner. De viktigaste är följande.
Den möjliggör produktion av energi för kroppen
Pantotensyra är en strukturell del av koenzym A. Det är en transportör av energiproducerande kemiska grupper involverade i de metaboliska reaktionerna av kolhydrater, fetter och proteiner.
Syntetiserar föreningar av lipiursprung samt produktionen av melatonin och hemoglobin
Den vanligaste formen av vitamin B5 finns i CoA. När det bryts ner i tarmen frisätter det syran. Koenzym A underlättar syntesen av hormoner, kolesterol och neurotransmittorer.
Koenzym A-derivat används för att syntetisera melatonin, ett hormon som reglerar rytmiska processer som sömninduktion. Det minskar också fria radikaler som oxiderar celler och förhindrar neurodegenerativa sjukdomar.
Hemgruppen av hemoglobin syntetiseras också av koenzym A-derivat. Dessutom kräver levermetabolismen av vissa läkemedel och toxiner koenzymet.
Läs mer här: Hur man kan reglera melatonin och sova bättre
Möjliga hälsofördelar
Pantotensyra kan hjälpa till att lösa vissa hälsoproblem. Att ta B5-tillskott kan till exempel påskynda sårläkning. Hos personer med höga blodfettsnivåer hjälper pantonensyra till att minska kolesterol och triglycerider. Dessutom kan B5-tillskott, även om studierna hittills bara visar preliminära resultat, vara effektiva för att minska symptomen på reumatoid artrit.
Rekommendationer för konsumenter
National Institute of Health rekommenderar att volymen som ska intas beror på ålder och kön. De rekommenderade dagliga mängderna är följande:
- Små barn från 1 till 3 år: 2 mg.
- Barn 4 till 8 år: 3 mg.
- Barn 9 till 13 år: 4 mg.
- Ungdomar och vuxna: 5 mg.
- Gravida kvinnor: 6 mg.
- Ammande kvinnor: 7 mg.
Livsmedel som innehåller pantotensyra
Som vi nämner ovan så finns vitamin B5 i en mängd olika livsmedel. Det finns dock vissa som innehåller mer av det än andra.
Eftersom denna vitamin är känslig för värme och oxidation, förlorar man betydande mängder pantotensyra under bearbetning av livsmedel. Detta gäller exempelvis konserverade grönsaker och kött, såväl som vid spannmålsraffinering.
Konserverat kött och fisk förlorar upp till 35 % vid bearbetning. Spannmål kan förlora upp till 47 % efter att man har eliminerat kliet. Andra viktiga förluster uppstår under konservering, upp till 78%. Att frysa grönsaker minskar vitamin B5 med 57 %.
De viktigaste källorna till pantotensyra är följande:
- Nötkött, kyckling, skaldjur, fisk och fiskrom, såsom kaviar. Inälvor, såsom kyckling- och kalvlever, har goda proportioner av detta vitamin.
- Fullkorn och vetekli. Spannmål som bland annat havre, amarant, råg och bovete.
- Äggulor.
- Nötter och frön. Speciellt jordnötter och solrosfrön.
- Mejeriprodukter, såsom ostar. Vitamin B5 sticker ut särskilt i lagrade ostar, som Roquefort och Camembert. Eftersom de fermenteras av sura mjölksyrabakterier, syntetiserar de detta vitamin som en del av sin process.
- Svampar.
- Baljväxter, såsom bönor och kikärter.
Ska man äta livsmedel som innehåller pantonensyra eller ta kosttillskott?
Vitamin B5 säljs som kosttillskott, ensamt eller i kombination med andra B-vitaminer. Det marknadsförs också som en multivitamin och multimineral. Det finns i form av pantetin eller kalciumpantotenat.
Lyckligtvis kan intag av en hälsosam kost säkerställa tillgången på ämnet. Kosttillskott rekommenderas endast när det är medicinskt indicerat.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gerald F. Combs, James P. McClung, Chapter 16 – Pantothenic Acid, The Vitamins (Fifth Edition), Academic Press, 2017, Pages 387-398, ISBN 9780128029657, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802965-7.00016-2.
- Robert B. Rucker, James Morris, Andrea J. Fascetti, Chapter 23 – Vitamins, Clinical Biochemistry of Domestic Animals (Sixth Edition), Academic Press, 2008, Pages 695-730, ISBN 9780123704917,https://doi.org/10.1016/B978-0-12-370491-7.00023-4.
- BREIXO VENTOSO GARCÍA. NUTRICIÓN Y CÁNCER: EMPLEO DE LA MELATONINA EN TERAPIA NUTRICIONAL ANTICANCERÍGENA. ÁREA DE INNOVACIÓN Y DESARROLLO, S.L. Primera edición, 2017, DOI: http://dx.doi.org/10.17993/CcyLl.2017.05
- Bauerly K, Rucker RB. Pantothenic acid. In: Zempleni J, Rucker RB, McCormick DB, Suttie JW, eds. Handbook of vitamins. 4th ed. Boca Raton: CRC Press; 2007:289-314. https://www.academia.edu/25369962/Handbook_of_Vitamins_4th_Edition
- Nutri-Facts. Vitamina B5. Disponible en: https://www.nutri-facts.org/content/dam/nutrifacts/pdf/nutrients-pdf-es/Vitamina_B5.pdf
- Joshua W. Miller, Lisa M. Rogers, and Robert B. Rucker. Pantothenic Acid. In book: Present Knowledge in Nutrition, 2012, (pp.375-390). DOI:10.1002/9781119946045.ch24.
- National Institute of Health. Ácido pantoténico. Disponible en: https://ods.od.nih.gov/factsheets/PantothenicAcid-DatosEnEspanol/