Livsmedel som kan bekämpa urinsyra

Det är viktigt att konsumera livsmedel som minskar produktionen av urinsyra samt se till att din kost är fri från livsmedel som främjar den.
Livsmedel som kan bekämpa urinsyra

Senaste uppdateringen: 05 december, 2018

Har du en förhöjd urinsyranivå? Har du ömmande och inflammerade leder? Förutom att följa råden från din läkare och gå på regelbundna kontroller rekommenderar vi att du också ändrar din kosthållning. Vill du veta vilka livsmedel som kan hjälpa till att bekämpa urinsyra?

Din kropp kan syntetisera urinsyra från vissa sorters mat

Vi vet att det ofta är svårt att äta hälsosamt. Ibland följer vi hälso- och matvanor som gör det svårt att må bra. Men vad är det egentligen som gör att urinsyra bildas i våra kroppar? Du bör tänka på att din kropp kan syntetisera urinsyra från vissa sorters mat, som bearbetade livsmedel, ansjovis, kött, lever och även sockerhaltiga drycker, som läsk. Dessa livsmedel bildar en typ av kristaller i kroppen som frigörs från dina njurar ut i blodet och banar väg genom dina blodkärl, vilket orsakar inflammation och åtföljande smärta.

Ett typiskt symtom vid höga urinsyranivåer är inflammation i stortår, händer och knän. Medan du kanske tror att du kan leva med en lätt smärta från inflammationen måste du vara medveten om att smärtan ofta ökar allteftersom. Du bör alltid följa din läkares råd och vara noggrann med att ta medicinen som ordineras samt se över vad du äter eftersom detta också kan bidra till att lindra symtomen.

Varför inte ge detta ett försök? Införliva några av följande livsmedel i din dagliga kost och notera resultatet.

Grönsaker som kan minska och bekämpa urinsyra

1. Kronärtskocka

Kronärtskocka är effektiv i att bekämpa urinsyra

Kronärtskocka kan mycket väl vara den allra bästa grönsaken för att bekämpa urinsyra. Dess hemlighet ligger i de vätskedrivande egenskaperna, som hjälper kroppen att eliminera toxiner samt förebygga vätskeretention. Dessutom innehåller kronärtskocka massor av mineraler, vitaminer och antioxidanter. De är rika på fibrer, proteiner och fettsyror.

För att få de bästa hälsofördelarna av kronärtskocka bör du tillaga en soppa på denna välsmakande grönsak. Servera med en skvätt olivolja och äppelcidervinäger.

2. Lök

Löksoppa är nyttigt

Se till att dagligen äta lök. Lök är en gammal favorit sedan lång tid tillbaka, eftersom det hjälpt till att behandla och bota flera olika sjukdomar. Lök är bra för att minska nivån av urinsyra i blodet samt för att behandla hyperglykemi. Det verkar också för att sänka triglyceridnivåerna.

Är du osäker på hur du ska tillaga den för att få de mesta fördelarna? Det är enkelt! Ta bara två medelstora lökar, och skala, hacka och koka dem. När de är genomskinliga stänger du av värmen. Sila bort löken och samla upp vattnet i en behållare. Tillsätt citronsaft och drick det under loppet av hela dagen.

3. Squash

Squash är effektivt - även fröna!

Har du provat på squash? Det är inte bara välsmakande, utan också mycket hälsosamt. Squash innehåller kraftfulla vätskedrivande egenskaper som kan hjälpa dig att eliminera urinsyra genom produktionen av urin. Det innebär att din kropp gör sig av med skadliga gifter. Försök att tillaga den på samma sätt som löken. Och glöm inte fröna. Rostade utgör de ett bra snacksalternativ med samma urinsyrabekämpande förmåga.

4. Selleri

Grön juice

Vi slår vad om att du inte kände till att selleri har några verkligt kraftfulla hälsofördelar. Denna välsmakande grönsak gör underverk för många maträtter och fungerar som en blodrenare så att du kan minska och eliminera urinsyra naturligt. Och den renar inte bara ditt blod; den kan också fungera som ett avgiftningsmedel som hjälper dig att gå ner i vikt. Om du vill få ut mesta möjliga nytta av denna grönsak bör du koka den i vatten.

4. Morötter

Drick morotsjuice för att minska urinsyraproduktionen

Morötter är ett annat viktigt livsmedel för de som försöker minska sin urinsyraproduktion. De kan sätta smak på vilken maträtt som helst samtidigt som de bidrar till att eliminera kristallerna som byggs upp i kroppen och bildar urinsyra. Du kan konsumera dem i form av en naturlig juice. Prova att kombinera dem med betor i en juicepress eller mixer.

Saker att tänka på

Du bör också ha i åtanke att konsumtion av hjortkött, bearbetade livsmedel, öl, ansjovis, sardiner och övrig mat från havet ökar din urinsyraproduktion. Se till att inkludera motion i ditt dagliga schema och du bör märka skillnad.

Du bör alltid följa din läkares föreskrivna hälsorutiner samt äta mer fördelaktiga livsmedel som körsbär och citrusfrukter (till exempel grapefrukt). De är rika på C-vitamin – ett viktigt ämne när det kommer till att bekämpa urinsyra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
  • Beyl RN Jr, Hughes L, Morgan S. Update on Importance of Diet in Gout. Am J Med. 2016 Nov;129(11):1153-1158. doi: 10.1016/j.amjmed.2016.06.040. Epub 2016 Jul 22. PMID: 27452679.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.