Lindring av svullna ben: 8 fantastiska tips

Genom att massera benen och äta vätskedrivande mat så kan du hjälpa till att stimulera cirkulationen och minska svullnader i benen samt relaterade symptom.
Lindring av svullna ben: 8 fantastiska tips

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Idag tar vi upp huskurer för lindring av svullna ben.

Att ha svullna ben kan vara en konsekvens av att man har överansträng sig, att man har cirkulationsproblem eller vätskeretention.

Detta symptom påverkar vanligtvis kvinnor och beskrivs som en tung känsla som ibland gör det svårt att röra sig.

Svullnaden orsakar ofta episoder av smärta som bara försvinner när man har vilat.

Detta kan även komma med en stickande känsla, att benen känns avdomnade och andra symptom som är svåra att hantera och som försämrar din livskvalitet.

Detta symptom försvinner för det mesta av sig självt utan att det behövs behandlingar, men det finns vissa saker du kan göra själv för att behandla dem naturligt.

Härunder tar vi upp de främsta orsakerna till svullna ben och går igenom 8 enkla tips för att du ska få lindring.

Orsaker till svullna ben

Kvinna som masserar ben.

Den främsta orsaken till detta tillstånd är dålig blodcirkulation i den lägre delen av kroppen. Gravitationen och kroppens vikt göra det svårt för blodet att återvända till hjärtat på rätt sätt.

En annan vanlig faktor är vätskeretention, vilket kan uppstå p.g.a. njurproblem. Problem med njurfunktionen är ofta ett resultat av ett för stort natriumintag. Njurproblem kan dock uppstå p.g.a. olika sjukdomar.

Andra orsaker till svullna ben

Symptom på svullna ben

Svullna ben kännetecknas av en synlig inflammation vid områden som knän och smalben.

Detta obehag tenderar att ge upphov till andra obehagliga symptom och intensiteten kan variera beroende på den underliggande orsaken.

De vanligaste symptomen är:

Naturliga sätt att lindra svullna ben

Då de svullna benen orsakas av en sjukdom så måste man ofta använda antiinflammatoriska och smärtlindrande mediciner för att lindra besvären.

Oavsett vilken anledningen är så kan följande tips och en lämplig medicinsk behandling snabba på återhämtningen.

Håll fötterna högt

Ben upp mot väggen.

Att hålla benen högt under minuter kan hjälpa med att återaktivera blodcirkulationen. Det blir då lättare för blodet att återvända till hjärtat.

Denna enkla övning får också musklerna att slappna av och minskar spänningar i benen.

Ha på dig bekväma skor

Användningen av bekväma och ventilera skor kan reducera svullnader. Istället för att använda högklackat och tajta skor så bör du välja platta skor, vilket är bäst för vardagslivet.

Öka ditt intag av vatten

Att dricka mellan 6-8 glas vatten per dag kan reducera risken för inflammatoriska obalanser som ger upphov till obehag i de lägre extremiteterna. Att dricka vatten stimulerar lymfdräneringen och gör att du undviker vätskeretention.

Ta kalla duschar

Att ta en kall dusch.

Kallt vatten är ett av de bästa sätten att lindra svullna ben. Faktum är att den lägre temperaturen stimulerar blodflödet och hjälper med att förhindra tillstånd som exempelvis åderbråck.

Det gör även att musklerna slappnar av och reducerar smärta.

Inta naturliga vätskedrivande livsmedel

Vätskedrivande livsmedel som ananas, selleri och kronärtskockor är idealiska för att förhindra vätskeretention i benen. Dessa livsmedel kan hjälpa med att förbättra njurarna.

Träning

Fysisk medför flera fördelar om du lider av okontrollerbar inflammation som begränsar dina rörelser, speciellt i benen.

Det hjälper dig först och främst med att kontrollera vikten, vilket ofta ger upphov till inflammation. Det hjälper dig dessutom med att motverka vätskeretention och förbättrar cirkulationen.

Använd epsomsalt för lindring av svullna ben

lindring av svullna ben med epsomsalt

Bad med epsomsalt är en klassisk huskur för att lindra svullna ben. Denna ingrediens hjälper dessutom till att lindra svullna ben och spänningar. Detta salt har en något avslappnande effekt som lindrar smärta och låter musklerna vila.

Massage

Massage (gärna med eteriska oljor) stimulerar cirkulationen, vilket hjälper med att minska inflammation i benen. Det blir därför lättare att bli av med gifter, vätskeretention och annat avfall som orsakar dessa svullnader.

Slutsatser

Tänk även på att du bör konsultera en läkare om du regelbundet har svullna ben eller om svullnaden inte försvinner.

Även om du följer dessa tips så kan det ibland även uppstå andra komplikationer p.g.a. ej diagnostiserade tillstånd. Om du tvivlar så prata med din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gunderson, Craig G., and John J. Chang. “Risk of deep vein thrombosis in patients with cellulitis and erysipelas: a systematic review and meta-analysis.” Thrombosis research 132.3 (2013): 336-340.
  • Steichen, O., and C. Bachmeyer. “Pierna hinchada y roja.” EMC-Tratado de Medicina 22.2 (2018): 1-6.
  • Valencia, Cayo Martín. “Patologías dolorosas de brazos y piernas.” Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas 20.3 (2002): 140-141.
  • United Kingdom National Health Service. Swollen ankles, feet and legs (oedema). (2018). Recuperado el 14 de mayo de 2020. https://www.nhs.uk/conditions/oedema/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.