Så får du lent och skinande hår med några enkla tips

Om du vill ha lent och skinande hår måste du ta hand om det både på in- och utsidan. Utöver hårbehandlingar spelar din kost en viktig roll för hårets hälsa.
Så får du lent och skinande hår med några enkla tips
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Även om alla kvinnor inte lägger särskilt stor vikt vid sitt fysiska utseende, finns det många som vill ha lent och skinande hår. De kan spendera massor av tid på det, men ibland använder de fel produkter.

Det är viktigt att bibehålla en naturlig skönhetsrutin om man vill uppnå sina mål och få friskt och vackert hår. Du ska alltid ta hand om det, för det utsätts konstant för solljus, svett och föroreningar. Vidare måste du se till att inte missbruka kemikalier, såsom hårfärger och behandlingar för att göra det platt. Om du använder dessa produkter för mycket kan det leda till oönskade bieffekter.

Håret är trots allt en del av den bild du visar upp för världen, och det representerar estetik och hälsa. De finns hembehandlingar du kan använda för att ge ditt hår mer substans och volym. Dessa kan röra sig om allt från inpackningar till speciella schampon du gör själv.

Om du vill få lent och skinande hår kommer du se tydliga skillnader med våra tips. Missa dem inte – börja ge ditt hår den uppmärksamhet det förtjänar!

En bra kost är nyckeln till lent och skinande hår

En bra kost för håret

En viktig del är att ha en balanserad kost. Din mat bör tillhandahålla dig med vitaminer och mineraler som ger håret substans. Vidare är det viktigt att inkludera mat i din kost som har stora mängder vitamin B6, fettsyror och protein. Du kan få dessa näringsämnen från mandlar, tonfisk, banan, ägg, mjölk och tomat.

En balanserad kost kommer dessutom hjälpa dig att få friskt och starkt hår. Om du inte har några allergier eller intoleranser bör du därför inte exkludera dessa livsmedel från din kost.

Balsam och kemikaliefritt schampo

Använd ett naturligt schampo

Vissa produkter du använder varje dag är gjorda med irriterande kemikalier. Dessa produkter kan ofta skada och irritera din skalp, vilket får allvarliga konsekvenser. Om du vill ha lent och skinande hår ska du försöka undvika dessa produkter så gott det går. När du köper schampo och balsam ska du välja sådana som inte har kemikalier som sulfat, salt och paraben.

Vidare ska du undvika skönhetsprodukter som innehåller alkohol. De försvagar hårfibrerna och gör att håret ser svagt och matt ut. Vidare torkar de ut håret, vilket berövar det på de naturliga oljor som skalpen producerar.

Tvätta inte håret för ofta

Dina hårsäckar behöver skötas om eftersom de utsätts för föroreningar, vilket kan leda till konsekvenser. Om du vill ha lent och skinande hår ska du inte tvätta det varje dag, för om du gör det kommer du påverka skalpens hälsa, vilket gör håret skört och matt.

Att tvätta håret sliter på det. För att ta hand om det rekommenderar vi att du tvättar det i kallt vatten. Vidare ska du se till att använda ett schampo som gör håret mjukt och glansigt, och massera det med cirkelrörelser. På så sätt kommer du stimulera tillväxten och produktionen av naturliga oljor som får håret att skina.

Om du väljer att använda ett balsam ska du komma ihåg att du alltid bör applicera det från topparna för att undvika att rötterna ser flottiga ut.

Gnugga inte håret när du torkar det.

Kvinna med lent och skinande hår

När du är klar med att tvätta håret ska du inte gnugga eller pressa det för hårt. Detta kan faktiskt skada det, vilket gör det svårt att uppnå ett lent och skinande utseende.

När håret är fuktigt ska du reda ut tovorna med en kam, helst en med stora tänder. Börja från rötterna och jobba ut mot topparna. Vi rekommenderar att du kammar i sektioner och att de tillsätter ett balsam du inte behöver skölja ur. Fortsätt att kamma tills produkten har fördelats jämnt.

När du är klar låter du det lufttorka. Om du har en förkylning eller om det är vinter behöver du dock inte göra det om du inte vill. Kom ihåg att anpassa dessa tips efter din specifika situation.

Naturliga inpackningar för lent och skinande hår

Ibland måste du ta hand om håret lite extra med hjälp av hårinpackningar. Det finns naturliga behandlingar som är väldigt enkla, och eftersom de är hemgjorda erbjuder de massor av fördelar för håret.

Kokos- och olivolja är de vanligaste. Eftersom de är rika i näringsämnen hjälper de till att stärka håret genom att nära det. Vidare kommer de även hjälpa till att ge håret volym och substans.

För att använda dem tar du bara två matskedar kokos- eller olivolja.

  • Värm oljan genom att gnugga den i händerna.
  • Massera sedan in den i skalpen och låt den sitta i några minuter. Tvätta sedan håret med schampo. Du kan utföra denna behandling två gånger i veckan.

Det finns massor av sätt att stärka håret, och för att hålla det friskt ska du alltid skämma bort det med skönhetsrutiner. På så sätt kommer du alltid ha lent och skinande hår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gode, V., Bhalla, N., Shirhatti, V., Mhaskar, S., & Kamath, Y. (2012). Quantitative measurement of the penetration of coconut oil into human hair using radiolabeled coconut oil. Journal of cosmetic science (Vol. 63).
  • Nadia Sabatini, Enzo Perri, Domenico Rongai, Chapter 4 – Olive Oil Antioxidants and Aging, Editor(s): Alina Maria Holban, Alexandru Mihai Grumezescu, In Handbook of Food Bioengineering, Food Quality: Balancing Health and Disease, Academic Press,
    2018, Pages 145-157, ISBN 9780128114421, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811442-1.00004-3.
    (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128114421000043)
  • S Rele, A., & B Mohile, R. (2002). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of cosmetic science (Vol. 54).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.