Lätt middag – gå ner i vikt utan att gå hungrig

Lätt middag – gå ner i vikt utan att gå hungrig
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Om du vill gå ner i vikt utan att gå hungrig och utan att göra stora uppoffringar så är ett bra tips att äta en lätt middag. Eftersom middagen är den måltid på dagen som kan orsaka störst viktnedgång så kan att äta mindre vara väldigt effektivt för att nå de viktmål man satt upp.

Det är därför vi ska dela med oss av några recept för lätta middagar som är enkla att göra. Med dessa slipper du gå till sängs hungrig och kan sakta men säkert gå ned i vikt.

Orsakar middagen viktuppgång?

Du måste komma ihåg att det du äter på kvällen inte kommer att förbrännas och förmodligen kommer bli en del av dina energireserver, speciellt om du inte tränar. Om dessa reserver är för stora så omvandlas de till fett, speciellt om de livsmedlen du ätit inte är av den bästa kvaliteten. De gör dig mätt men är svårsmälta.

Tiden är viktig

Tiden är precis lika viktig som vad du äter. Middagen äts tidigt i vissa europeiska länder, innan klockan 18, och senare på kvällen äter man något lätt . I andra länder gäller raka motsatsen eftersom man äter något lättare på eftermiddagen och sedan middag runt 21 eller 22 på kvällen. Det är bäst att äta innan klockan 20 för att ge dig själv tillräckligt med tid för att smälta maten (detta har självklart även att göra med när du går och lägger dig). Om du går till sängs tidigt och blir hungrig igen så kan du alltid äta en frukt eller dricka ett avkok.

Middagsbalans

En lätt middag betyder inte att du måste hålla dig till ett salladsblad och en tomat. Du vill gå ner i vikt, men du vill göra detta på ett balanserat sätt. Din middag måste innehålla kolhydrater (grönsaker, frukt eller spannmål) och protein. De recept vi delar med oss av nedan innehåller de exakta mängderna som du behöver.

Grönsakssoppor som lätt middag

Grönsakssoppor är väldigt lättsmälta, mättande, enkla att bereda och närande. Du kan variera grönsakerna du använder i enlighet med säsongen, och du kan göra olika kombinationer för att göra dem mer originella:

 • Pumpa och kanel
 • Zucchini, vitlök och havregryn
 • Vårlök, lök och peppar
 • Morot och ingefära
Använd säsongsgrönsaker

Du kan även lägga till lite baljväxter för extra protein, och andra livsmedel kan göra dem ännu mer hälsosamma:

 • Öljäst: Ger en utsökt rostad smak
 • Vetegroddar: Ett väldigt nyttigt tillägg
 • Sjögräs: Hjälper till att återmineralisera kroppen
 • Linfröolja: Tillhandahåller viktiga fettsyror

Gazpacho

Traditionell gazpacho eller en grönsakssmoothie är perfekta för varmt väder. De är väldigt nyttiga eftersom de innehåller stora mängder råa grönsaker.

Mixa följande ingredienser:

 • Tomat
 • Gurka
 • Röd chilifrukt
 • Vitlök
 • Olivolja
 • Havssalt
 • Vinäger

Om du väljer att äta gazpacho till middag så bör du äta någon form av protein till, såsom en handfull torkad frukt, en bit queso fresco-ost, vit fisk etc.

Ät en lätt middag med gazpacho

Inlagda äpplen eller päron

Om du inte är särskilt hungrig efter dagen eller om du har ätit för mycket till lunch så kan du välja något sött till middag. Tillaga inlagda äpplen eller päron genom att koka dem i lite vatten eller ugnsbaka dem. Tillsätt lite kanel, honung och några valnötter.

Grönsaker med svamp

Grönsaker innehåller mycket fibrer och har en avslappnande effekt på kroppen. De har även en rad andra fördelar och är lättsmälta, vilket gör dem perfekta för middagen. Välj vilka du gillar bäst: kronärtskocka, gröna bönor, mangold, spenat, etc. För att lägga till protein kan du välja bönor, dessa är egentligen baljväxter. Svamp innehåller också protein och kommer smaka utsökt om du sauterar dem i en stekpanna med vitlök, persilja och lite rökt peppar.

Lök- och äggsoppa

Sist ut är ett traditionellt och väldigt hälsobringande recept för kalla dagar eller stunder då du känner dig kall.

Stek en lök och tillsätt buljong när den är mjuk (hemgjord eller färdig), tillsätt sedan pressad vitlök, timjan, kummin, något kryddigt (peppar, cayennepeppar, etc.) och i slutskedet ett rått ägg. Rör om väl och din soppa kommer vara klar på två minuter. Du kan servera den med en skiva fullkornstoast.

Löksoppa är gott kalla dagar
Foton från looseends, HarlanH och lablascovegmenu.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kanikowska, D., Sato, M., & Witowski, J. (2014, Jul 18). Contribution of daily and seasonal biorhythms to obesity in humans. International Journal of Biometeorology, 59(4), 377-384
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4427629/
 • Spivey, A. (2010, January). Lose Sleep, Gain Weight: Another Piece of the Obesity Puzzle. Environmental Health Perspectives, 118(1), A28-A33
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831987/
 • Sofer, S., Eliraz, A., Kaplan, S., Voet, H., Fink, G., Kima, T., & Madar, Z. (2011). Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity, 19(10), 2006–2014.
  https://doi.org/10.1038/oby.2011.48
 • Markwald, R. R., Melanson, E. L., Smith, M. R., Higgins, J., Perreault, L., Eckel, R. H., & Wright, K. P. (2013). Impact of insufficient sleep on total daily energy expenditure, food intake, and weight gain. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 110(14), 5695–700.
  https://doi.org/10.1073/pnas.1216951110


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.