Laserkirurgi av prostatan: Ett genombrott inom prostatakirurgi
Specialister anser att laserkirurgi av prostatan är en av de viktigaste innovationerna under de senaste 25 åren för behandling av en förstorad prostata. Det kan också hjälpa till att behandla andra problem som utvecklas som ett resultat av en urinrörsobstruktion.
Laserkirurgi av prostatan är en teknik som specialister har utvecklat i USA sedan 1998, och resultaten är definitivt värda att ta en titt på. Statistiken indikerar att denna uppfinning är en bekväm, säker och effektiv metod för att hantera benign prostatahyperplasi, mer allmänt känd som en förstorad prostata.
En av de största fördelarna med laserkirurgi av prostatan är att det är ett minimalt invasivt ingrepp, vilket minskar risken för att komplikationer uppstår. Det minimala ingreppet gör att proceduren och efteroperationen blir mycket mindre smärtsamma för patienten.
I dagsläget tyder uppskattningar på att specialister har behandlat cirka 200 000 patienter över hela världen med denna typ av laserkirurgi.
Dessutom finns det flera publicerade studier och en allmänt rådande uppfattning för säkerheten och effektiviteten av denna metod. Många anser till och med att det är ett av de viktigaste framstegen för att behandla benign prostatahyperplasi under de senaste decennierna.
Prostatan och laserkirurgi av prostatan
Prostatan är en körtel i det manliga reproduktionssystemet. Den producerar en vätska som blandas med spermierna vid utlösning. Denna körtel omger urinröret, som är ett rör som hjälper blåsan att kommunicera med utsidan av kroppen.
Med åldern är det vanligt att prostatan ökar i storlek. Som ett resultat utövar denna tillväxt ett tryck på urinröret, vilket försvårar urinering och tömning av urinblåsan. Detta leder i sin tur till en minskning av kraften och trycket när individen kissar samt en mer frekvent urinering och detta särskilt på natten.
Läkare benämner denna prostataförstoring som benign prostatahyperplasi (BPH). Laserkirurgi av prostatan hjälper till att lindra symptomen, från måttliga till svåra, som detta problem kan orsaka. Lasern drar ihop eller hyvlar av överflödig vävnad, vilket är det som hindrar urinens väg.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Behandlingarna för godartad prostataförstoring
Fördelar med denna procedur
För att utvärdera om denna procedur ska utföras undersöker specialisten storleken på prostatan, patientens hälsotillstånd, det tillgängliga teamet och de behandlande läkarnas förmåga. I vissa fall kan patienten också genomgå laseroperation för att förebygga eller behandla tillstånd som har utvecklats som ett resultat av blockeringen som förhindrar urinering.
Laserkirurgi av prostatan kan lösa, eller åtminstone lindra frekventa urinvägsinfektioner, skador på urinblåsan eller njurarna som hindrar urinflödet, skapar inkontinens, total obstruktion av blåssten eller blod i urinen.
De viktigaste fördelarna med laserkirurgi av prostatan är följande:
- Mindre risk för blödning: Detta är bra för dem som har blödningsrubbningar eller tar antikoagulantia.
- En kortare sjukhusvistelse: I allmänhet är detta en operation man kan genomgå som dagpatient och endast i vissa fall kommer patienten att behöva en sjukhusvistelse.
- Snabbare återhämtning
- Mindre behov av en kateter: Vanligtvis behöver patienten detta endast under de första 24 timmarna efter operationen.
- Omedelbara resultat
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Myter och sanningar om hårborttagning med laser
Hur går laserkirurgi av prostatan till?
Lasrarna använder ett koncentrerat ljus som genererar intensiv och exakt värme. Det finns flera typer av prostatalaserkirurgi, bland vilka följande tre utmärker sig:
- Fotoselektiv förångning av prostata (PVP): I detta fall löser eller förångar lasern överskottsvävnaden.
- Holmium-laserablation av prostata: Liknar den tidigare varianten, men denna typ använder en annan typ av laser.
- Holmium-laser enukleation av prostata: Här skär lasern bort överflödig vävnad, och sedan skär den prostatavävnaden i små bitar så att en specialist kan extrahera den. Detta är den bästa metoden när prostatan är mycket stor.
Oavsett metod börjar läkaren med en grundlig utvärdering av patientens hälsa för att ta reda på om operationen är lämplig. Om den bedöms vara det, sker operationen i en operationssal, där patienten först får epiduralbedövning. Läkaren för sedan in ett litet rör genom urinröret tillsammans med en optisk anordning som genererar lasern.
Lasern har en fotokoagulationseffekt som stänger såret för att undvika blödning, intensiv celldöd och irritation. Återhämtningen går snabbt och överstiger sällan 24 timmar.
Risker och andra intressanta aspekter om laserkirurgi av prostatan
Symptom på irritation uppträder i endast 5 % av fallen, som en stickande känsla eller en ökad urinering, men vanligtvis försvinner dessa under en kort tid med antiinflammatorisk behandling. Endast 3 % av alla patienter får blod i urinen, vilket de kan lösa genom att dricka mer vätska.
Retrograd utlösning förekommer hos mellan 21 och 45 % av män som har genomgått en laseroperation av prostata. Med mer konventionella metoder är siffran mellan 70 och 90 %.
I genomsnitt ökar urinflödet med 200 % hos dem som genomgår denna procedur. Vidare uppger cirka 95 % att de är nöjda med operationen. Normalt tar det bara två till tre dagar för patienter att återgå till sina normala aktiviteter.
Som vi har nämnt är detta en mer bekväm procedur än konventionell kirurgi, och det är ett terapeutiskt alternativ som du kan diskutera med din läkare. Om du lider av något prostataproblem, kan en läkare förklara vad operationen innebär och de exakta stegen för hela proceduren.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Escudero, J., Ulises, J., López Alcina, E., Ordoño Domínguez, F., Fabuel Deltoro, M., Serrano de la Cruz Torrijos, F., … & Navalón Verdejo, P. (2007). Foto vaporización prostática con Láser Verde-KTP: Experiencia inicial en un hospital público. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa), 60(9), 1105-1110.
- Carrero-López, V. M., J. M. Cózar-Olmo, and B. Miñana-López. “Hiperplasia prostática benigna y síntomas del tracto urinario inferior. Revisión de las evidencias actuales.” Actas Urologicas Españolas 40.5 (2016): 288-294.
- Durán-Rivera, Andrea, et al. “Vaporización con láser tulio de alta potencia: eficacia y seguridad a medio plazo.” Archivos españoles de urología 70.9 (2017): 751-758.