Lär dig att upptäcka hemorrojder i tid

Lär dig att upptäcka hemorrojder i tid

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2019

Hemorrojder är ett cirkulationsproblem som är väldigt vanligt. Hemorrojder innebär generellt inflammation eller svullnad av de vener som finns i lägre ändtarmsområdet eller anus, vilket orsakar smärta, irritation och blödningar. Det är mycket obehagligt, och därför är det viktigt att kunna upptäcka hemorrojder i ett tidigt skede.

Detta problem kan uppstå p.g.a. olika anledningar, även då de vanligast uppkommer hos gravida kvinnor. Med tanke på problemen och riskerna med hemorrojder, kan det vara svårt att upptäcka dem i tid. Därför kommer vi här att berätta vidare om hur du kan upptäcka hemorrojder i tid.

Hur man kan upptäcka hemorrojder

Hemorrojder är ett problem som bör upptäckas i tid eftersom de är väldigt jobbiga. Många undviker dock att inte uppmärksamma symptomen och de medföljande riskerna p.g.a. olika anledningar, för att det exempelvis kan vara pinsamt att diskutera. Därför vill vi nämna några av de vanligaste symptomen som finns, som kommer att hjälpa dig att upptäcka hemorrojder.

  • Det kliar vid analområdet
  • Smärta vid analområdet, speciellt då man sitter ner
  • Blödning och smärta då man går på toaletten
  • Svullnad eller inflammation i eller runt anus

Hemorrojder kan orsakas av olika saker. De vanligaste har att göra med problem med att gå på toaletten, förstoppning, att spendera mycket tid sittandes, anal infektion, eller då man lider av speciella sjukdomar som cirros. Vissa specialister anser också att hemorrojder kan uppkomma p.g.a. ärftliga faktorer, ifall man har en dålig kosthållning, ifall man äter mat som orsakar uppblåsthet i rektala vener etc.

Person på toaletten

Hemorrojder kan upptäckas i tid

Som med många andra problem kan hemorrojder upptäckas i tid så länge du uppmärksammar deras första symptom. Det är väldigt vanligt att man tonar ned eller förnekar deras uppkomst, eftersom det är pinsamt eller för att man inte vet så mycket om dem. Det är dock viktigt att informera sig så att man kan upptäcka problemet, för att sedan kunna gå till en läkare och lösa det. För att upptäcka hemorrojder i tid, följ dessa tips.

Det är väldigt viktigt att du uppmärksammar deras symptom. Så om du börjar känna av vissa av dem, speciellt obehag i analområdet, är det bäst att kontrollera om det finns något annat problem relaterat till hemorrojder.

Om du har några symptom är det väldigt viktigt att du direkt uppsöker läkare. Kom ihåg att ifall du upptäcker hemorrojderna i tid så kan du undvika vidare problem och komplikationer i framtiden. Det är bäst att uppsöka en läkare så att du kan bli undersökt, exempelvis genom en koloskopi, så att de kan upplysa dig om vilka problem du har.

Om du upptäcker de första symptomen på detta problem, är det viktigt att du stoppar deras uppkomst och att du inte försöker lösa problemet med obeprövade metoder eller mediciner som ofta inte ger dig de resultat du vill ha. Faktum är att dess användande endast mildrar problemet och inte löser det helt.

Till sist, en bra rekommendation är att fortsätta informera sig om hemorrojder. Detta kommer resultera i att du vet vad du ska ta för beslut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Riss, S., Weiser, F. A., Schwameis, K., Riss, T., Mittlböck, M., Steiner, G., & Stift, A. (2012). The prevalence of hemorrhoids in adults. International Journal of Colorectal Disease. https://doi.org/10.1007/s00384-011-1316-3

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.