Läkemedlet Fenistil: bra mot insektsbett och utslag

Fenistil-gel är väldigt effektiv för att motverka insektsbett och andra hudtillstånd. Den lindrar snabbt klåda och svullnad tack vare att det är en antihistamin.
Läkemedlet Fenistil: bra mot insektsbett och utslag
Sergio Alonso Castrillejo

Granskad och godkänd av apotekaren Sergio Alonso Castrillejo.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Hudvård är viktigt under hela året. Det är dock speciellt viktigt på soliga och heta dagar för att skydda mot insektsbett, solbränna och allergiska reaktioner. Läkemedlet Fenistil är bra för detta.

Fenistil är ett märke av lokal gel. Den aktiva ingrediensen är Dimetindene maleate.

Denna beståndsdel tillhör gruppen antihistaminer och används för att behandla klåda som associeras med allergiska reaktioner, ytliga brännskador och insektsbett.

I denna artikel ska vi ta en titt på detta läkemedel och hur det fungerar.

Hur fungerar läkemedlet Fenistil

Fenistil är en lokal gel som används för att lindra klåda som orsakas av irriterad hud. Den har lokala smärtlindrande effekter som lugnar klådan som orsakas av allergier, insektsbett och brännskador.

Vuxna och barn över ett års ålder kan använda Fenistil. Därför är det ett perfekt läkemedel att ha till handa vid utomhusaktiviteter eller på semestern.

Kontraindikationer

Men vissa personer är allergiska mot Dimetindene maleate eller andra ingredienser i gelen. Se därför till att läsa på etiketten och att inte använda den på någon som är allergisk mot ingredienserna.

Alla som är allergiska kan få en anafylaktisk reaktion, eller anafylaxi, vilket är potentiellt livshotande. Du bör även undvika utdragen exponering av behandlade områden för solen och inte använda gelen på öppna sår.

Kvinnor som är gravida eller ammar bör tala med en läkare innan de använder Fenistil. I dessa fall bör de även undvika att applicera gelen på stora områden eller att applicera den på bröstvårtorna.

Härnäst ska vi förklara följande aspekter hos läkemedlet Fenistil:

Men innan vi kan fördjupa oss i dessa punkter måste vi först förstå histamin, som är en substans som hittas i våra kroppar och som är direkt kopplad till detta läkemedel.

Fenistil kan lindra myggbett

Vad är histamin?

Cellerna i kroppen syntetiserar histaminmolekylen. Den tillhör gruppen biogena aminer. Detta är molekyler genereras av biologiska medel.

En biokemisk reaktion vid namn dekarboxylering producerar dem. Denna reaktion inträffar i en molekyl vid namn histidin av enzymet L-histidin dekarboxylas.

Vidare producerar även bakterier i vår tarmflora samt i mat vi konsumerar detta enzym. Därför kan de syntetisera histidin.

Histamin är involverat i det lokala svaret i immunförsvaret. Vidare hjälper det till att reglera den gastriska funktionen samt neuroöverföringssystemet i det centrala nervsystemet.

Funktionerna för histamin inkluderar:

  • Allergier: histamin ingriper i omedelbara hyperkänsliga reaktioner och allergiska reaktioner. Därför agerar det direkt på både det humorala och cellulära immunsvaret. Vidare agerar det som en primär medlare för omedelbara hyperkänslighetsreaktioner.
  • Signalsubstans: histamin kan agera som en neuromodulator som modulerar eller reglerar svar till andra signalsubstanser.
  • Kardiovaskulär reglering: denna substans är en kärlvidgare tack vare dess interaktion med H1- och H2-receptorerna. Denna funktion är väldigt viktig för att förstå effektiviteten hos Fenistil.
  • Extravaskulära glatt muskulatur: det producerar sammandragningar i glatta muskler.
  • Magsafter: denna molekyl hjälper till att främja utsöndringen av magsafter och utlöser även den rikliga utsöndringen av syror av parietalceller.

Hur fungerar läkemedlet Fenistil?

Dimendindene maleate är den aktiva ingrediensen i Fenistil och verkar genom att interagera omvänt med H1-receptorerna i histamin.

Genom att blockera bindningen av histamin till H1-receptorerna så minskas den vaskulära hyper-genomträngligheten som associeras med omedelbara hyperkänsliga reaktioner.

Vid låga koncentrationer stimulerar det histamin-metyltransferasen som avaktiverar histaminet. Vidare har dimetindene maleate även smärtlindrande egenskaper när det appliceras lokalt.

Kvinna applicerar salva

Farmakokinetik och bieffekter

Fenistil-gel tränger snabbt in i huden och släpper ut sina antihistamineffekter inom minuter. Därefter når den maximal effekt efter 1-4 timmar.

Efter lokal applicering är absorptionen av dimendindene maleate runt 10% av den applicerade dosen.

Negativa reaktioner kan uppstå vid bruk av detta läkemedel, men de är vanligtvis väldigt lindriga och uppstår endast där medicinen appliceras.

Med det sagt kan bieffekterna inkludera:

  • Torr hud
  • Sveda på huden
  • Allergisk dermatit

Har du någonsin hört talas om läkemedlet Fenistil? Om du har några frågor eller orosmoln bör du tala med din apotekare eller läkare.

Kom ihåg att du alltid ska använda läkemedel med försiktighet för att undvika negativa reaktioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.