Lågkalorirecept på en keto-bechamelsås

Vi berättar hur du tillagar en keto-bechamelsås som du kan lägga till i en lågkolhydratkost om du har målet att gå ner i vikt.
Lågkalorirecept på en keto-bechamelsås

Senaste uppdateringen: 03 juni, 2023

Keto-bechamelsås är ett utmärkt alternativ för att smaksätta rätter när du vill ha få kalorier och inga kolhydrater. På så sätt kan du skapa en kost som stimulerar fettoxidation och viktminskning.

Men för att uppnå bra resultat måste du också utföra andra goda vanor, som regelbunden fysisk träning.

Hur tillagar man en keto-bechamelsås?

Det finns olika typer av keto-kost beroende på deras grad av begränsning. De strängaste tillåter endast konsumtion av cirka 20 gram sockerarter per dag, medan mer flexibla alternativ tillåter intag av upp till 50 gram av dessa näringsämnen varje dag.

Du bör inte alltid välja det mest restriktiva alternativet, eftersom det kan vara det som genererar minst följsamhet. I vilket fall som helst ska vi berätta för dig hur du tillagar en keto-bechamelsås som innehåller endast få kalorier och som säkerligen passar den kost du har valt.

Bechamelsås.
Keto-bechamelsås är lätt att tillaga och innehåller få kalorier.

Ingredienser

Om du vill tillaga en utsökt keto-bechamelsås för 6 personer med få kalorier behöver du följande ingredienser:

 • 4 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde.
 • 200 gram färskost
 • ½ tsk salt
 • ¼ tsk nymalen svartpeppar
 • ¼ tsk muskotnöt

Så här tillagar du såsen

 1. Tillsätt alla ingredienser i en non-stick panna och låt koka upp under konstant omrörning. Detta sista steg är viktigt, annars kan det brännas och förstöra bechamelsåsen.
 2. När det börjar koka, sänk värmen och låt det puttra i några minuter för att tjockna.
 3. När önskad konsistens har uppnåtts, tillsätt salt och kryddor efter din smak, och det är allt!

Läs också: Lågkaloridesserter: 4 goda recept

Hur inkluderar man keto-bechamelsås i kosten?

Det finns många alternativ för att inkludera keto-bechamelsås i kosten. Den kan till exempel kombineras med broccoli eller andra grönsaker och sedan gratineras i ugn. På så sätt får du ett mycket aptitretande slutresultat. Den passar även bra till många kött- och fiskrätter, och även till potatis.

Men även om den innehåller färre kalorier än det traditionella receptet, kommer den fortfarande att öka det totala kaloriinnehållet i dina maträtter. Av denna anledning bör det konsumeras med måtta. Annars kan det orsaka fettökning över tid, vilket kan ha en negativ inverkan på din hälsa.

Bechamelsås.
Du bör endast konsumera såser då och då och med måtta för att undvika ett för stort intag av kalorier.

Fördelarna med keto-bechamelsås

Keto-bechamelsås kan ge dig flera hälsofördelar om den ingår i en balanserad och varierad kost. Det är viktigt att se till att det inte finns några underskott av essentiella näringsämnen för att säkerställa att kroppen fungerar effektivt och på så sätt undvika utvecklingen av kroniska och komplexa patologier.

Först och främst bör du notera att bechamelsås är en källa till proteiner med högt biologiskt värde. Dessa näringsämnen har visat kunna hjälpa till att förhindra uppkomsten av problem relaterade till muskelmassan, såsom sarkopeni. Detta orsakar en progressiv minskning av muskelvävnaden och en minskning av styrkan.

Bechamel innehåller även fettsyror av god kvalitet. Dessa är viktiga för att säkerställa intaget av lipider av cis-typ, vilka hjälper kroppen att modulera interna inflammatoriska processer.

Det man ska vara försiktig med är transfettsyror som finns i ultraförädlade produkter av industriellt ursprung. Enligt en studie publicerad i BMJ ökar ett regelbundet intag av dessa risken för dödsfall oavsett orsak.

Slutligen vill vi framhäva den antioxiderande effekten av kryddor, både hos muskotnöt och peppar. De innehåller en serie fytokemikalier som neutraliserar bildandet av fria radikaler och en efterföljande ansamling av dessa i kroppens vävnader.

Denna effekt har kopplats till en lägre förekomst av många hälsoproblem, vilket framgår av forskning publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry.

Förbered din egen bechamelsås hemma

Som du har sett är det lätt att tillaga en utsökt keto-bechamelsås hemma med få ingredienser och på kort tid. Resultatet är utmärkt både smakmässigt och näringsmässigt, så du kan gärna inkludera denna sås emellanåt i samband med en balanserad och varierad kost. Det är ett mycket bättre alternativ än färdiglagade alternativ du kan köpa i matbutiken, eftersom dessa innehåller konstgjorda tillsatser.

Slutligen är det viktigt att notera att för att upprätthålla ett gott hälsotillstånd räcker det inte bara med att ta hand om din kost. Det är nödvändigt att främja vissa goda vanor som helhet. Till exempel fysisk träning på regelbunden basis, med fokus på styrketräning. Av samma anledning är det viktigt att säkerställa regelbunden exponering för solljus och tillräckligt med sömn varje natt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Naseeb MA, Volpe SL. Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res. 2017 Apr;40:1-20. doi: 10.1016/j.nutres.2017.01.001. Epub 2017 Jan 16. PMID: 28473056.
 • de Souza RJ, Mente A, Maroleanu A, Cozma AI, Ha V, Kishibe T, Uleryk E, Budylowski P, Schünemann H, Beyene J, Anand SS. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ. 2015 Aug 11;351:h3978. doi: 10.1136/bmj.h3978. PMID: 26268692; PMCID: PMC4532752.
 • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019 Sep 15;178:687-704. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.06.010. Epub 2019 Jun 13. PMID: 31228811.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.