Kurer med rosmarin för bättre cirkulation
Rosmarin är en utmärkt ört med ett flertal fördelaktiga hälsoegenskaper: till exempel för matsmältningen, bättre cirkulation, mer energi och som en antioxidant. I dagens artikel ska vi förklara fördelarna med rosmarin samt några sätt att bereda och konsumera den. Teer, eteriska oljor, rosmarinhonung och som en vanlig krydda är bara några av alternativen.
Egenskaper hos rosmarin
Rosmarin har följande egenskaper för din hälsa:
- Den främjar bättre cirkulation
- Den är en kraftfull antioxidant
- Den förbättrar matsmältningen och bekämpar på så sätt uppsvälldhet, gaser och för stor magsaftproduktion
- Den lindrar mensvärk såväl som ackompanjerande symtom (till exempel migrän, vattenretention, mm.)
- Den möjliggör hälsosam lever- och gallblåsefunktion, så den är perfekt för gulsot (gulnad hud)
- Den behandlar anemi tack vare sitt höga järninnehåll
- Den hjälper till att sänka kolesterolnivåerna
- Den kan sakta ner effekterna av degenerativa sjukdomar
- Den är hjälpsam vid matförgiftning
Rosmarinte
Ett te gjort på rosmarin är ett av de enklaste och billigaste sätten att dra fördel av egenskaperna hos denna växt. Det är bäst att dricka rosmarinte efter att du ätit för att förbättra matsmältningen.
Hur bereder man det?
- Koka först upp 200 ml vatten. Tillsätt därefter en tesked torkade rosmarinblad och låt sjuda i tre minuter.
- Stäng slutligen av värmen, täck över kannan och låt dra i ytterligare fem minuter.
- Sila vätskan och drick sedan.
Rosmarinalkohol
Rosmarinalkohol är en uråldrig behandling som kan användas för en skön, svalkande massage för att lindra inflammation som orsakar kramper eller stelhet, samtidigt som den generella cirkulationen förbättras (åderbråck, tunghet, celluliter, mm.).
Hur bereder man det?
- Du behöver en glasbehållare med lufttätt lock.
- Fyll den först med rosmarinstjälkar, helst färskskurna. Den bästa tiden att göra det är när växten blommar.
- Fyll därefter burken med 96-procentig rengöringssprit (finns på apoteket).
- Stäng slutligen locket och låt blandningen stå i 15 dagar på en sval, mörk plats.
- Skaka den lite en gång om dagen.
- Efter att de 15 dagarna förlöpt silar du vätskan och förvarar den därefter tätt försluten i en mörk glasburk på en mörk, sval plats.
Eterisk rosmarinolja för håret
Eteriska oljor är billiga sätt att alltid ha rosmarin till hands. Rosmarinolja är väldigt fördelaktig för håret då den förbättrar cirkulationen i skalpen och förebygger håravfall.
För att använda den tillsätter du bara några droppar i ditt vanliga schampo och tvättar därefter ditt hår som vanligt. Om du vill kan du blanda lite kokosolja med några droppar eterisk rosmarinolja och därefter använda det för en skalpmassage. Låt det verka i 30 minuter och tvätta till sist håret som vanligt.
Rosmarinhonung
Rosmarinhonung produceras när bin pollinerar örtens blommor. Rå, obearbetad honung är den bästa för mänsklig konsumtion. Den bör ha tjock textur såväl som klar färg som inte är grumlig.
Rosmarinhonung är en väldigt effektiv kur för att till exempel:
- Rensa bort slem
- Underlätta matsmältning
- Revitalisera kroppen generellt
- Lugna ledgångsreumatism
- Reglera nervsystemet
- Bekämpa andningssjukdomar
- Höja dina naturliga försvar
- Lugna sinnet
För användning i köket
Rosmarin är en vanlig ört i medelhavsköket. Den är därför ett utmärkt komplement till Italieninspirerade recept och kan användas för att tillföra smak till bröd, till exempel focaccia. Ett sätt att alltid ha den till hands är att lägga några färska rosmarinkvistar i olivolja. Du kan även tillsätta vitlök och andra örter om du vill. Förvara därefter blandningen i en lufttät behållare så att oljan kan absorbera de unika smakerna med tiden.
Rosmarin kan vara väldigt intensiv, så det är bäst att använda den i små mängder.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ghozlan, Safaa & El-Far, Ali & Sadek, Kadry & Abourawash, Abdelrahman & Abdel-Latif, Mervat. (2017). Effect of Rosemary (Rosmarinus Officinalis) Dietary Supplementation in Broiler Chickens Concerning immunity, Antioxidant Status, and Performance. Alexandria Journal of Veterinary Sciences. 55. 152. 10.5455/ajvs.275350.
- Abdul-Rahim Al-Jamal y Taha Alqadi. Effects of Rosemary (Rosmarinus officinalis) on Lipid Profile of Diabetic Rats. Jordan Journal of Biological Sciences. 4, (4): 199 – 204. [Online] Avaiable at: https://pdfs.semanticscholar.org/bb12/ce239eb7472934a36fc9e35600d76547263a.pdf
-
Abdulrahim Al Jamal. (2014). Effect of rosemary (Rosmarinus officinalis) on lipid profiles and blood glucose in human diabetic patients (type-2). African Journal of Biochemistry Research. 8, (8): 147-150. [Online] Avaiable at: https://academicjournals.org/article/article1414772985_Abdulrahim.pdf