Kost för prediabetes: förbjuden och tillåten mat
En kost för prediabetes är balanserad och kombinerar nyttiga livsmedel för att sänka blodsockernivåerna hos patienter som löper risken att utveckla typ 2-diabetes.
Denna kost kräver att du tänker om angående dina måltider eftersom vissa regelbundna livsmedel innehåller ingredienser som leder till för stor sockeransamling i blodomloppet eller dålig användning av insulin.
Att anamma en kost för prediabetes har avsevärda fördelar för din hälsa och vikt, inte bara för att den förbättrar ditt bruk av glukos, utan även för att den höjer din ämnesomsättning och saktar ned framfarten hos denna farliga sjukdom.
Men vilka typer av saker ska man förändra? Vilka är de bästa livsmedlen för en? I dagens artikel vill vi dela med oss av en kost för prediabetes med dig. Den kan både hjälpa personer som diagnostiserats med prediabetes såväl som de som vill undvika det.
Hälsosamt näringsintag för personer med diabetes
Prediabetes är ett tillstånd där blodsockernivåerna anses vara över det normala, men inte tillräckligt höga för att klassificeras som typ 2-diabetes.
Alla kan gagnas av en kost för prediabetes, oavsett om man löper hög risk för att drabbas av någon form av diabetes eller inte.
Även om patienter med högt blodsocker bör följa vissa medicinska riktlinjer, är det bästa sättet att undvika komplikationer att förändra sin kost. Av denna anledning är det en god idé att veta vilka livsmedel som är bra för dina blodsockernivåer, och vilka som är skadliga.
Livsmedel för prediabetes
De bästa livsmedlen för att kontrollera höga blodsockernivåer när man lider av prediabetes är de med lågt glykemiskt index. De tillhandahåller generellt sett gott om fibrer, protein och essentiella fettsyror som du behöver i din kost.
En provmeny för prediabetes kan inkludera följande livsmedel:
- Havregryn
- Fullkornsbröd
- Grönsaker utan stärkelse, såsom morötter och gröna bönor
- Bönor och legymer
- Sötpotatis
- Fullkornsvetepasta
- Kyckling utan skinn
- Kallvattenfisk
- Naturell, fettsnål yoghurt
- Äggvita
- Frukt
- Quinoa eller korn
Livsmedel som är förbjudna
För att få tillbaka blodsockret till normala nivåer är det bäst att undvika mat som ökar glukosen. Det är meningslöst att äta nyttiga livsmedel om du samtidigt konsumerar för mycket kolhydrater och socker.
Livsmedlen och dryckerna du absolut ska undvika inkluderar:
- Sötsaker och kommersiella bakverk
- Glass och choklad
- Söta läskedrycker och energidryck
- Fruktjuicer med tillsatt socker
- Katrinplommon och dadlar
- Mat med mycket socker (fikon, bananer eller frukt i sockerlag)
- Snabbmat och frysta färdigrätter
- Mejeriprodukter med mycket fett
- Animaliskt fett
- Burkmat eller mat med mycket salt
- Alkoholhaltiga drycker
Du kanske även vill läsa: Det här är vad du behöver veta om diabetes
En kost för prediabetes
När en person diagnostiseras med prediabetes kommer läkaren vanligtvis ge förslag angående förändringar i kosten för att undvika att situationen blir värre. Vissa aspekter, såsom ålder, vikt och andra åkommor – graviditetsdiabetes – är också saker man har i åtanke.
Det är normalt att menyn varierar från person till person i enlighet med dennes behov. Nedan kommer några av alternativen du kan använda för att förändra din kost.
Frukost
- Te, en skiva fullkornsbröd samt fettsnål ost eller yoghurt
- Te, en fruktsallad och ett hårdkokt ägg
- Grapefruktjuice, fullkornskex samt avokado eller tomater
Mellanmål
- Färskpressad apelsinjuice och fullkornskex
- Te på frukt
- Havre- eller mandelmjölk
Lunch
- Sallad med morot, tonfisk och brunt ris
- Magert kött, grönsallad och frukt
- Grillat kycklingbröst, brunt ris, sauterade grönsaker och fettfri jello
Mellanmål
- Grekisk yoghurt med blåbär
- Fullkornstoast med en skiva kalkonkött
- Grön smoothie
Middag
- Grillad fisk med ångade grönsaker.
- Grönsakssoppa med grillad kyckling.
- Pumpapuré med brunt ris och jello eller frukt.
Det finns många hälsosamma alternativ för att hjälpa dig kontrollera prediabetes. Det är dock bäst att komplettera kostmässiga förändringar med regelbunden träning för att få ut det mesta av dem.
Oroar du dig över denna sjukdom? Börja bekämpa den idag!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bansal N (2015). Prediabetes diagnosis and treatment: A review. World Journal of Diabetes, 6(2): 296-303. Disponible en: https://doi.org/10.4239/wjd.v6.i2.296.
- Carbajal A (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. Disponible en: https://eprints.ucm.es/id/eprint/22755/
- Clínica Mayo. Prediabetes. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278
- Kanat M, DeFronzo R, Abdul M (2015). Treatment of prediabetes. World Journal of Diabetes, 6(12): 1207-1222. Disponible en: https://doi.org/10.4239/wjd.v6.i12.1207.
- López M, Hernández M, Millares J, et al (2017). Tabaco y diabetes: relevancia clínica y abordaje de la deshabituación tabáquica en pacientes con diabetes. Endocrinología, Diabetes y Nutrición, 64(4):221-231. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2530016417300617
- Madaria Z (2018). Diabetes mellitus. Fundación Española del Corazón. Disponible en: https://fundaciondelcorazon.com/ejercicio/factores-de-riesgo/3170-diabetes-mellitus.html
- Pascual V, Pérez A, Carretero J, et al (2021). Resumen ejecutivo: Actualización en el tratamiento dietético de la prediabetes y la diabetes tipo 2. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis, 33(2):73-84. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0214916821000024
- Serrano R (2015). ¿Cuáles son los criterios de prediabetes? Guía de Actualización en Diabetes. Disponible en: https://www.redgdps.org/gestor/upload/GUIA2016/P7.pdf
- Tuso P (2014). Prediabetes and Lifestyle Modification: Time to Prevent a Preventable Disease. The Permanente Journal, 18(3). Disponible en: https://doi.org/10.7812/TPP/14-002.