Korskontaminering från skadliga virus och bakterier
Korskontaminering från skadliga virus och bakterier är en av de vanligaste orsakerna till livsmedelsburna sjukdomar. Hur händer det? I dagens artikel berättar vi allt du behöver veta.
En av de viktigaste faktorerna i utvecklingen av livsmedelsburna sjukdomar är hur vi hanterar maten och råvarorna. Enligt ministeriet för jordbruk, boskap och fiske i USA är lagring, beredning, tvättning av råvaror samt hygien när det gäller redskap och arbetsytor en grundläggande orsak till matförgiftning.
När processerna för livsmedelsproduktion, konservering och lagring inte blir ordentligt kontrollerade ökar risken för kontaminering.
Korskontaminering från skadliga virus och bakterier
Detta händer när biologiska, fysiska eller kemiska föroreningar går från ett livsmedel med skadliga virus och bakterier till ett annat som inte hade dessa smittoämnen sedan tidigare.
Biologiska föroreningar kan vara exempelvis bakterier, virus och svamp. Fysiska föroreningar är bland annat fragment av stålull, glas, plast eller hår. Kemiska föroreningar kan vara till exempel gödselrester, bekämpningsmedel, desinfektionsmedel etc.
Missa inte att läsa detta: Matens färg och dess näringsvärde
Direkt korskontaminering från skadliga virus och bakterier
Detta inträffar när ett toxin från ett livsmedel kommer i direkt kontakt med ett livsmedel som inte är infekterat. Till exempel när livsmedel som inte desinficeras ordentligt kommer i kontakt med en råvara som inte är förorenad. Det kan bland annat hända när du blandar en förorenad tomat med resten av ingredienserna i en blandad sallad.
Det finns också direkt korskontaminering när du förvarar maten på fel sätt i kylen och tillagade produkter kommer i kontakt med råa ingredienser.
Indirekt korskontaminering från skadliga virus och bakterier
På samma sätt händer detta när föroreningarna passerar från ett element till ett annat via ett tredje element. Det kan vara en kniv, en skärbräda, andra typer av köksredskap eller även dina händer. Ett tydligt exempel är en kniv som du först använt för att skära rått kött och sedan använt den för att skära en bit tårta.
Saker att tänka på när du hanterar mat
Korrekt hygien när det gäller arbetsytan där du bereder och lagar maten, köksredskap, utrustning och annat är därför avgörande för att undvika korskontaminering. Med hygien menar vi att hålla allt helt rent och desinficera alla arbetsområden och utrustning. Med andra ord:
- Ta bort synlig smuts som exempelvis matrester från ytor; använd vatten, rengöringsmedel och en borste.
- Desinficera området för att eliminera mikroorganismer med hjälp av kemikalier som klorin och varmt vatten. Kom ihåg att desinfektion inte kan ersätta rengöringen. Faktum är att det bara är effektivt för föremål som du redan har tvättat.
- Börja med det smutsigaste och arbeta dig upp till det renaste.
Den här artikeln kan kanske intressera dig: Lär dig om orsaker och symptom på gastroenterit
Åtgärder för att undvika korskontaminering
Vidta följande åtgärder för att minska risken:
- Förvara rengöringsmedel och desinficerande kemikalier på en utsedd plats som är skild från livsmedel.
- Rengör köksytorna regelbundet med varmt vatten och rengöringsmedel. Låt dem inte komma i kontakt med några husdjur du eventuellt har i ditt hushåll.
- Använd hushållspapper för att rengöra ytor. När du använder kökshanddukar eller disktrasor måste du vara mycket noga med hygienen och byta ut dem dagligen.
- Skölj arbetsytor och köksredskap efter desinfektion för att ta bort eventuella rester från desinfektionsmedlet. Använd inte rengöringsmedel och blekmedel tillsammans. Detta eftersom att tvättmedlet inaktiverar blekmedlet, och därmed minskar effekten.
- Se till att alla nödvändiga redskap och utrustning är rena och desinficerade när du lagar mat.
- När du är klar med att hantera rå mat och innan du hanterar tillagade produkter måste du rengöra och desinficera alla köksredskap, utrustningen och arbetsytan.
- Täck maten med plastfolie eller lägg den i lufttäta påsar eller i en behållare innan du lägger den för förvaring i kylskåpet.
- Placera rå mat längs ner i kylskåpet för att förhindra att exempelvis köttsaft kontaminerar tillagade produkter.
- Skydda eventuella skärsår eller skador med vattentäta plåster och behandla dem med ett antiseptiskt medel.
- Du bör undvika laga mat om du är sjuk eller har en hudinfektion.
- Tvätta händerna med tvål och vatten före, under och efter tillagningen. Gör detsamma när du hanterar rå mat, efter att du har varit på toaletten och efter hantering av kemiska produkter.
Glöm inte detta
Det är vanligt med korskontaminering från skadliga virus och bakterier, och det är nästan omöjligt att upptäcka om olika livsmedel varit i kontakt med dessa eller inte. Om du tar hänsyn till allt vi har nämnt ovan när du hanterar mat kommer du definitivt att minska risken för matförgiftning.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca [Internet]. Argentina.gob.ar. 2018 [citado 30 de abril de 2020]. Disponible en:http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_2_ContC.pdf
- Torrens R, Argilagos B, Cabrera S, Valdés B, Sáez M, Viera G. Las enfermedades transmitidas por alimentos, un problema sanitario que hereda e incrementa el nuevo milenio. Redvet. [Internet].2015.[30 de abril 2020]; (8)16:28. Disponible
en:https://www.redalyc.org/pdf/636/63641401002.pdf - Delgado R, Gutiérrez C, Hurtado A. Enfermedades transmitidas por alimentos (ETA) de origen marino en Nueva Esparta II. Características clínicas y etiológicas.[Internet]. 2003 [citado 30 de abril 2020] ; 34( 2 ): 11-16. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-04772003000200003&lng=es.
- Mylius, S. D., Nauta, M. J., & Havelaar, A. H. (2007). Cross-Contamination During Food Preparation: A Mechanistic Model Applied to Chicken-Borne Campylobacter. Risk Analysis, 27(4), 803–813. https://doi.org/10.1111/j.1539-6924.2006.00872.x