Klumpar under mensen: 5 saker du borde veta

Det är normalt och inte ett allvarligt tillstånd att få blodklumpar under menstruationen. Om det finns andra symtom, såsom smärta, borde du dock tala med en läkare.
Klumpar under mensen: 5 saker du borde veta
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Även om närvaron av klumpar under mensen är normalt för de flesta kvinnor är det även något du borde hålla ögat på för att se om det är associerat med några andra symtom.

Det skadar aldrig att tala med din gynekolog. Experter säger dock att varje kropp är unik och att varje kvinna kommer uppleva sin menstruation på sitt eget vis, så närvaron av klumpar under mensen är inte nödvändigtvis något att oroa sig över.

Vi ska ge dig mer information nedan.

Vad är klumparna under mensen?

För att bättre förstå de blodklumpar du kan se då och då under mensen kan du uppmärksamma följande:

 • Livmoderns väggar har en tendens att gradvis ändras för att förbereda kroppen på en möjlig graviditet. De blir tjockare och fylls med ny vävnad så att de kan stödja ett foster om du blir gravid.
Röda blodkroppar
 • Blir du inte gravid släpps de extra lager som bildats längsmed livmodern gradvis loss, vilket leder till själva menstruationen.
 • När du får ett sår brukar blodet oftast koagulera. Det är din kropps naturliga försvar mot att förlora för mycket blod. Under din menstruation måste dock blodet kunna flöda fritt för att komma ut.
 • Det är därför din livmoder producerar en antikoagulant. Om din menstruation är väldigt tung upplever du vanligtvis blodklumpar eftersom denna “naturliga antikoagulant” tar slut.
 • Vanligtvis är dessa klumpar 5 mm till 5 cm stora, och de är vanligare hos kvinnor som har väldigt rikliga menstruationer. De med lättare menstruation kanske aldrig upplever dessa symtom.
 • En annan punkt att komma ihåg är att klumparna oftast bildas under sömnen, vilket kan leda till en tjock och ibland skrämmande massa.

Saker att komma ihåg om klumpar under mensen

Läkarbesök

1. Järnbrist

Brist på järn kan ibland vara ett stort orosmoln för kvinnor.

 • Det är vanligt att en riklig menstruation får järnhalten att sjunka, men en annan aspekt av det är att ju mindre järn du har i kroppen, desto svårare blir det för livmodern att generera denna “naturliga antikoagulant”, vilket betyder att anemi kan göra att fler klumpar bildas.
 • Det är därför du periodvis borde kolla dina järnnivåer och ta tillskott om det rekommenderas av din läkare.

2. Små hormonobalanser

Det är vanligt både för ungdomar och kvinnor som nyligen fött barn att ha problem med klumpar under mensen.

Det beror på små obalanser i östrogen- och progesteronnivåerna, vilket också kan inträffa strax innan klimakteriet.

3. Ett missfall

Det här är viktigt att överväga. Om du försöker bli gravid och märker av en gul- eller gråaktig klump kan det dessvärre signalera att du fått ett missfall.

Tveka aldrig att tala med din läkare eller gynekolog.

4. Endometrios

Endometrios

Endometrios är en tyst sjukdom som drabbar miljontals kvinnor. Om dina menstruationer är extremt smärtsamma och handikappande kanske även du lider av denna åkomma.

 • Endometrios drabbar de kvinnliga fortplantningsorganen och karaktäriseras av bildandet av väldigt tjocka lesioner runt livmoder och närliggande organ. Det leder till smärta, som är vanligare under menstruationen, och du ser även gott om blodklumpar.

5. Gynekologiska sjukdomar

Som vi noterade i början är närvaron av klumpar under mensen vanligt för många kvinnor. Om dina menstruationer är smärtsamma borde du dock alltid tala om det med din gynekolog.

 • Bäckeninflammation associeras till exempel vanligtvis med djup buksmärta i bäckenregionen, och kan även kopplas till närvaron av blodklumpar under menstruationen.
 • Denna sjukdom, som orsakas av bakterier, resulterar i en infektion som sprider sig från livmoderhals till livmoder, äggledare och äggstockar.
 • Det är smärtsamt och en av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna, så det är viktigt att du talar med en expert om du har tvivel eller upplever obehag.

Det är även känt att närvaron av myom eller cystor associeras med klumpar under mensen. Så även om klumpar kan vara normalt skadar det inte att nämna dem när du går på din årliga undersökning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.