Kiwicha, Andernas pärla: bland det hälsosammaste du kan lägga till i kosten
Andernas pärla eller kiwicha är en typ av spannmål, också kallat rävsvans eller amarant. Det vetenskapliga namnet är Amaranthus caudatus. Det anses vara en av de äldsta grödorna i Peru. Idag är kiwicha klassificerad som ett av de bästa vegetabiliska livsmedlen för för människor.
Det finns många näringsmässiga fördelar och hälsofördelar med detta spannmål. Faktum är att det, tack vare dess kompletta näringsvärde, valts som livsmedel för NASAs astronauter.
Kiwicha har också studerats för de terapeutiska egenskaper det har mot oxidativ stress, inflammation och dyslipidemi. Tack vare detta spannmåls olika egenskaper är det väldigt mångsidigt inom matlagning. Med Andernas pärla eller kiwicha kan du laga soppor, pannkakor, kakor, drycker och bröd, och även mycket annat.
Fortsätt läsa och lär dig om fördelarna, näringsinnehållet och de olika användningsområdena som denna växt har för oss, du kommer säkerligen att bli överraskad. Du behöver inte leta längre, detta livsmedel är bland det hälsosammaste du kan lägga till i kosten.
Vad är kiwicha, Andernas pärla?
Andernas pärla är också känd som kiwicha. Det är ett spannmål som tillhör släktet Amaranthus. Dess historia sträcker sig omkring 4000 år tillbaka i tiden och kommer ursprungligen från Amerika, särskilt Peru. Enligt arkeologiska bevis började man odlat detta spannmål samtidigt som majs.
De tre arter som är mest spridda över hela världen, eftersom de anpassar sig till olika klimatzoner, är A. hypochondriacus i Mexiko, A. cruentus i Guatemala och A. caudatus i länderna i Sydamerika. Dessa är snabbväxande grödor som trivs bra mellan 1 400 och 2 400 meter över havet.
Dess blommor och frön kan vara lila, guld eller röda.
De största producenterna idag är Peru, Bolivia, Mexiko, Kina, Indien, USA, Argentina, Kenya, Nepal, Ryssland och Pakistan. Spannmålet är ett så kallat pseudospannmål, eftersom det trots att det inte har samma genetik som spannmål innehåller en stor mängd kolhydrater.
Andernas pärla, kiwicha, har flera användningsområden:
- Livsmedel för människor och foder för djur
- Hudvård
- Industri
- Medicin
Näringsegenskaper hos kiwicha, Andernas pärla
Näringsegenskaperna hos kiwicha eller amarant är mycket speciella. Spannmålet innehåller nämligen unika aminosyror, stärkelse och lipider som främjar näringsbalansen när det blandas med baljväxter eller spannmål. Enligt forskare (studie på spanska) är sammansättningen per 100 gram enligt följande:
- Vätska: 11,1 %
- Kalorier: 350 kcal
- Protein: 13-19 g
- Fett: 2-10 g
- Kolhydrater: 57-60 g
- Fiber: 2,2 g
- Aska: 4,1 g
- Kalcium: 247 mg
- Fosfor: 500 mg
- Järn: 10 mg
- Tiamin: 0,14 mg
- Riboflavin: 0,32 mg
Kiwicha som fullkorn innehåller mellan 13 och 19 % högkvalitativa proteiner, och ger nästan alla essentiella aminosyror. Det har den speciella egenskapen att det tillhandahåller de 2 aminosyrorna som saknas i andra korn, närmare bestämt lysin och metionin. Det är därför ett bra livsmedel att kombinera med gruppen spannmål och baljväxter.
Därtill kompenseras dess brist på aminosyran tryptofan av bidraget från dessa andra spannmål. Å andra sidan blir 90 % av proteinerna i kiwicha smälta och absorberade av kroppen.
Stärkelse är huvudkomponenten i detta näringsrika spannmål, och ligger mellan 50 och 60 %. Det kan användas som ett förtjockningsmedel eller som fettersättning i fettsnåla livsmedel. Kostfibrerna är mestadels av den lösliga typen, vilket också hjälper till att sänka kolesterolet.
När det gäller lipider ger dess fettsyror hög näringsnytta. De består av främst linol- och oljesyrafettsyror, vilka forskning har kopplat till förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar.
Samtidigt är denna Andernas pärla den främsta växtarten som producerar squalene, vilket sänker kolesterolet i blodet och har en antioxidativ effekt i kroppen.
Mikronäringsämnen
Bland dess viktigaste spårämnen hittar vi kalcium, till ett värde dubbelt så stort som hos komjölk. Innehåller av fosfor och järn är också högre än hos andra spannmål och frön. Dessa mineraler bidrar till starkare ben och tänder.
Zink och magnesium finns i goda proportioner. Dessa hjälper till att stärka immunförsvaret och metabolisera blodsockret.
När det gäller vitaminer är de mest anmärkningsvärda tiamin, riboflavin och niacin. Dessa använder kroppen för att producera könshormoner, för tillväxt och för ämnesomsättningen.
Fördelarna med kiwicha, Andernas pärla
Fördelarna med detta pseudospannmål kommer av några aktiva föreningar som är en del av spannmålet. Vi ska titta närmare på detta nedan.
Kan minska blodfetter
Kiwicha innehåller aktiva peptider som kan hämma enzymet HMG-CoA-reduktas, och sänka det till lika låga nivåer som man kan med statinbehandling. Detta enzym bestämmer graden av kolesterolproduktion. Av denna anledning används kiwicha mot dyslipidemi och åderförkalkning.
Forskning visar att laboratorieråttor som fick en diet kompletterad med bröd bakat på kiwichamjöl upplevde minskat dåligt kolesterol och ökat bra kolesterol. Annan forskning visar att kiwichamjölets effekter på blodfetter liknar effekterna som ges vid konsumtion av havremjöl.
Minskar oxidativ stress
Den huvudsakliga antioxidativa föreningen i spannmålet är en polyfenol som kallas rutin. Andra antioxidanter är p-kumarsyra, antocyaniner, karotenoider, fenoler och betakarotener.
Fröfettet i kiwicha har också visat en skyddande effekt mot oxidativ stress orsakad av fria radikaler i leverceller i djurstudier. Samtidigt har studier på kvinnor i klimakteriet som följt en kost kompletterat med detta pseudospannmål påvisat en ökning av vissa typer av antioxidanter i kroppen, och en minskning av oxidativ stress.
Läs också: Bittergurka kan bota cancer och diabetes
Möjlig cancermotverkande effekt
Vissa studier har visat att peptider extraherade från detta spannmål kan förhindra tumörväxt. Effekten verkar uppstå från induktionen av celldöd.
Studien utfördes dock in vitro, så det behövs mer bevis för att styrka dessa effekter.
Andra fördelar med Andernas pärla kiwicha
Även andra delar av växten kan bidra till hälsofördelar. Till exempel fungerar rötterna som ett sammandragande medel vid diarré, medan en infusion på växtstammen verkar som ett laxermedel.
Bladen kan hjälpa till att minska inflammation i urinblåsan vid cystit, baöansera blodtrycket och mildra symtomen på höjdsjuka.
Användning av kiwicha
Vi kan använda Andernas pärla kiwicha för att göra en mängd olika preparat. Till exempel bakverk, bröd, tortillabröd, soppor, kakor, chips, spannmålsbars, godis, sirap och salladstillbehör.
Du bör alltid rengöra spannmålet mycket väl. Tvätta det flera gånger för att extrahera polyfenoler kallade tanniner, som ger det en viss bitter smak. Därefter kan du rosta (ugnsbaka) det för en ytterligare koncentration av vissa av dess vitaminer och samtidigt få en godare smak och konsistens.
I Mexiko, till exempel, maler man de rostade grynen för att tillaga atole och pinole. Detta är en typ av lokal rätt kallad mazamorra som man gör tamales med, som innehåller majsmjöl, samt kiwichastjälkar och hackade kiwichablad.
De rostade grynen används också i en blandning med honung, sockerrörssirap eller choklad vid tillagningen av kiwicha-nougat i Peru, alejas i Mexiko och tadoos i Indien.
En annan användning av kiwicha är att göra bakverk som inte behöver jäsas, eftersom det inte innehåller gluten. Det går även mycket bra att blanda det med andra spannmålsmjöl.
I livsmedelsindustrin använder man stärkelsen i detta spannmål som tillsats som förtjockningsmedel eller fettersättning. Squalene som finns i dess fett, kan användas inom kosmetikaindustrin, som smörjmedel och som prekursor till steroider.
Är kiwicha ett hälsosamt livsmedel?
Det råder ingen tvekan om att Andernas pärla eller kiwicha är ett av de mest kompletta kornen som växtriket erbjuder oss. Det ger oss inte bara näring med högkvalitativa proteiner, utan det ger oss också B-vitaminer och mineraler som järn, kalcium och fosfor.
Kiwicha anses vara ett komplett livsmedel, eftersom det i en kombination med spannmål eller baljväxter ger oss en bred mängd av essentiella aminosyror. Samtidigt har det antioxidativa effekter samt kolesterolsänkande och triglyceridsänkande effekter som gör denna växt till ett bra inslag i en hälsosam kost.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Espitia-Rangel, E. (ed.) Amaranto: ciencia y tecnología (Libro Científico núm. 2). INIFAP/SINAREFI. México. 2012. p. 354. Disponible en: https://www.researchgate.net/profile/Hiran-Moran/publication/256422672_AMARANTO_Ciencia_y_Tecnologia_2012/links/00b7d5227dc72c4d2f000000/AMARANTO-Ciencia-y-Tecnologia-2012.pdf
- Gabriel Matías Luis; Beatriz Rebeca Hernández Hernández ; Vicente Peña Caballero ; Nahúm Guillermo Torres López; Víctor Adrián Espinoza Martínez; Laura Ramírez Pacheco. Usos actuales y potenciales del Amaranto (Amaranthus spp.). Journal of Negative and No Positive Results: JONNPR, ISSN-e 2529-850X, Vol. 3, Nº. 6, 2018, págs. 423-436. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6521553
- Rodas, B., & Bressani, R. (2009). [The oil, fatty acid and squalene content of varieties of raw and processed amaranth grain]. Arch Latinoam Nutr, 59(1), 82-87. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/26251337_The_oil_fatty_acid_and_squalene_content_of_varieties_of_raw_and_processed_amaranth_grain
- Goldstein, J. L., & Brown, M. S. (2015). A century of cholesterol and coronaries: from plaques to genes to statins. Cell, 161(1), 161–172. https://doi.org/10.1016/j.cell.2015.01.036
- Montero-Quintero, K. C., Moreno-Rojas, R., Molina, E. A., Colina-Barriga, M. S., & Sánchez-Urdaneta, A. B. (2015). Effect of consumption of bread with amaranth (Amaranthus dubius Mart. ex Thell.) on glycemic response and biochemical parameters in Sprague dawley rats. Nutr Hosp, 31(1), 313-320.
- Keyla Carolina Montero-Quintero, Rafael Moreno-Rojas, Edgar Alí Molina, Máximo Segundo Colina-Barriga, Adriana Beatriz Sánchez-Urdaneta. Efecto del consumo de pan con amaranto (Amaranthus dubius Mart. ex Thell.) sobre la respuesta glucemica y parametros bioquimicos en ratas Sprague dawley. Nutri Hosp. 1 de noviembre de 2014; 31 (1): 313-20. doi: 10.3305/nh.2015.31.1.7695.
- Czerwinski, J., Bartnikowska, E., Leontowicz, H., Lange, E., Leontowicz, M., Katrich, E., Trakhtenberg, S., & Gorinstein, S. (2004). Oat (Avena sativa L.) and amaranth (Amaranthus hypochondriacus) meals positively affect plasma lipid profile in rats fed cholesterol-containing diets. The Journal of nutritional biochemistry, 15 10, 622-9 .Disponible en: https://www.semanticscholar.org/paper/Oat-(Avena-sativa-L.)-and-amaranth-(Amaranthus-in-Czerwinski-Bartnikowska/81446d6a28098be1e8cb88181b6f2e4b3a317dfd
- Yao Tang, Xihong L, Peter X. Chen, Bing Zhang, Marta Hernandez, Hua Zhang, Massimo F.Marcone, Ronghua Liu and Rong Tsao. Lipids, Tocopherols, and Carotenoids in Leaves of Amaranth and Quinoa Cultivars and a New Approach to Overall Evaluation of Nutritional Quality Traits. J. Agric. Food Chem. 2014, 62, 52, 12610–12619. Publication Date:December 2, 2014. https://doi.org/10.1021/jf5046377
- Yelisyeyeva, O.P., Semen, K.O., Ostrovska, G.V., Kaminskyy, D., Sirota, T.V., Žarković, N., Mazur, D., Lutsyk, O., Rybalchenko, K., & Bast, A. (2014). The effect of Amaranth oil on monolayers of artificial lipids and hepatocyte plasma membranes with adrenalin-induced stress. Food chemistry, 147, 152-9 . Disponible en: https://www.semanticscholar.org/paper/The-effect-of-Amaranth-oil-on-monolayers-of-lipids-Yelisyeyeva-Semen/9522c1069ab43fc3987a9d12cebc6d59301561ba
- Kushwaha, S., Chawla, P., & Kochhar, A. (2012). Effect of supplementation of drumstick (Moringa oleifera) and amaranth (Amaranthus tricolor) leaves powder on antioxidant profile and oxidative status among postmenopausal women. Journal of Food Science and Technology, 51, 3464-3469. Disponible en: https://www.semanticscholar.org/paper/Effect-of-supplementation-of-drumstick-(Moringa-and-Kushwaha-Chawla/f6b0825bb26d3d1c611cc5992883161a1c90683f
- Barrio, Daniel & Añón, María. (2009). Potential antitumor properties of a protein isolate obtained from the seeds of Amaranthus mantegazzianus. European journal of nutrition. 49. 73-82. 10.1007/s00394-009-0051-9. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/26761957_Potential_antitumor_properties_of_a_protein_isolate_obtained_from_the_seeds_of_Amaranthus_mantegazzianus/citation/download