Ketogen kost: dessa är fördelarna och riskerna
En ketogen kost, eller ketodiet, är en lågkolhydratkost som konverterar kroppen till en fettförbränningsmaskin. Den sägs ha potentiella fördelar för viktnedgång, hälsa och atletisk prestanda. Dessutom finns det miljontals människor som säger sig ha upplevt hälsofördelar med den.
Men denna typ av diet kan också allvarligt skada din hälsa. Fortsätt läsa för att få veta mera om ämnet.
Vad är en ketogen kost?
En ketogen kost är alltså en diet som minskar eller eliminerar kolhydrater. Det tvingar kroppen att gå in i ketos. Viktminskningen sker när kroppen använder fett som en energikälla.
Ketos är ett tillstånd i ämnesomsättningen där kroppen inte får kolhydrater som den primära källan till glukos för energiproduktion. Därför blir den tvingad att ta energi från förbränningen av fett.
När vi nekar kroppen kolhydrater använder den som första resurs det glykogen som finns lagrat i levern. När det har konsumerats börjar kroppen använda fettsyror och omvandlar dem till ketoner.
Men det massiva utsläppet av ketoner kan dock vara farligt för kroppen.
Dieten
Andelen kolhydrater i en ketogen kost ligger vanligtvis långt under rekommendationerna om 50 till 60% av det totala kaloriintaget. Generellt sett försöker man få 10% eller mindre av den rekommenderade energin från kolhydrater.
Det finns ketogena dieter som går ut på att man äter frukt och grönsaker i mycket begränsad mängd. Men så finns även andra typer av dieter där man eliminerar alla källor till kolhydrater, och förbjuder därmed intag av spannmål, mjöl, bakverk och även frukt, grönsaker och baljväxter.
Dessutom finns det ketogena dieter där fasta används för att förstärka den initiala bildningen av ketoner. Den måste upprätthållas konsekvent för att man ska uppnå viktnedgång genom stor fettförbränning.
Som du kan se finns det flera olika sorters ketogen kost, men alla har det ultimata målet att öka fettbränningen i kroppen för att kroppen ska börja skapa ketoner.
Men det finns också många risker med den här sortens dieter.
Riskerna med en ketogen kost
1. Den minskar din konsumtion av hälsosamma frukter och grönsaker
Eftersom de flesta ketogena dieter minimerar konsumtionen av frukt och grönsaker, får kroppen inte så mycket vitaminer, mineraler och fibrer.
Det kan man lösa genom att ta vitaminer som kosttillskott.
2. Det medför ett minskat fiberintag
När man äter så lite fibrer som man gör i denna diet, är förstoppning en annan konsekvens.
Därför rekommenderar vi att man under dietperioden dricker speciella drycker som har laxerande egenskaper, som exempelvis malva.
3. Det kan ge dig dålig andedräkt
Det är bland annat vanligt att dieten ger dig dålig andedräkt eller halitos, just på grund av den höga produktionen av ketoner.
En del studier menar även att denna typ av diet kan öka känslan av trötthet på grund av bristen på kolhydrater i kosten.
4. Den här dieten kan minska dina kognitiva förmågor
Eftersom hjärnan måste använda ketoner för att ersätta glukos, det bränsle som den föredrar, så kan den kognitiva förmågan bli påverkad, vilket några amerikanska forskare visat.
5. Det är svårt att följa en ketogen kost en längre tid
Även om en del personer säger att den här dieten är enklare att följa än icke-ketogena dieter, så visar forskningen något annat.
Eftersom den som följer dieten inte kan äta vanlig mat som spannmål, bröd, grönsaker, frukt och baljväxter, är det också mycket svårt att hålla sig till dieten.
6. Den kan orsaka ketoacidos
I extrema fall kan denna kost leda till ketoacidos om ketonerna i blodet ökar enormt. Det kan orsaka skador på vissa organ, och till och med leda till koma.
Så om du bestämmer dig för att följa denna diet, är det viktigt att du i övrigt är frisk och även gör regelbundna besök hos läkare. Om du har problem med njurar eller lever, kan du få allvarliga problem av den här kosten.
Läs artikeln: Hälsoimplikationer med en glutenfri kost
Var försiktig
I tillägg till de medföljande riskerna med den här kosten, är en del riskgrupper mera utsatta än andra:
- Personer med lever- eller hjärtproblem, eftersom det i vissa fall kan göra så att rytmstörningar (arytmi) utvecklas.
- Gravida och ammande kvinnor.
- Personer som lider av njursvikt.
Den ketogena kosten är alltså inte en diet som du kan behålla livet ut, eller en som ger dig nyttiga vanor. Den kommer inte heller att ge dig en balanserad och varierad kosthållning, utan vad den gör är att erbjuda en tillfällig lösning för att gå ner i vikt och minska på fettet.
Slutligen bör du komma ihåg att varje gång du vill följa någon speciell kost, är det viktigt att besöka en specialist som kan kontrollera ditt nuvarande hälsotillstånd, samt därefter följa upp hur du mår under din nya kostplan.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Krilanovich, N. J. (2007). Benefits of ketogenic diets [1]. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.1.238
- Kanikarla-Marie P, Jain SK. Hyperketonemia and ketosis increase the risk of complications in type 1 diabetes. Free Radic Biol Med. 2016;95:268–77
- Shilpa J, Mohan V. Ketogenic diets: Boon or bane?. Indian J Med Res. 2018;148(3):251–253. doi:10.4103/ijmr.IJMR_1666_18
- Gupta, L., Khandelwal, D., Kalra, S., Gupta, P., Dutta, D., & Aggarwal, S. (2017). Ketogenic diet in endocrine disorders: Current perspectives. Journal of postgraduate medicine, 63(4), 242-251.
- Nutrición clínica y Dietética Hospitalaria. Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad. Nutr. clín. diet. hosp. 2013; 33(2):98-111
DOI: 10.12873/332cetogenicas - Dashti HM, Mathew TC, Hussein T, Asfar SK, Behbahani A, Khoursheed MA, et al. Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients. Exp Clin Cardiol. 2004; 9(3): 200–205.
- Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018;64(12):906.