Kan UV-nagellampor orsaka hudcancer?

Kan UV-nagellampor orsaka hudcancer?

Senaste uppdateringen: 23 februari, 2023

Åsikterna är delade när det gäller UV-nagellampor. Medan organisationer som The Skin Cancer Foundation påpekar att risken för hudcancer med dessa enheter är måttlig – även när man använder de mest intensiva – tyder nyare studier på att exponering för UV-nagellampor kan leda till betydande celldöd, DNA-skador och hudcancer

I forskning som publicerats i tidskriften Nature Communications gjorde en grupp hudläkare fynd som bekräftar de potentiella riskerna med dessa redskap . Här är alla detaljer.

UV-nagellampor kan öka risken för hudcancer

En grupp forskare från University of California, San Diego, USA, fastställde att ultraviolett ljus som sänds ut av lampor som man använder för gelmanikyr kan skada hudens hälsa.

Experterna rapporterade att regelbunden användning av dessa redskap leder till betydande skador på hudcellernas DNA, såväl som cellförsämring och mutationer som sedan leder till uppkomsten av hudcancer.

De kunde dra dessa slutsatser genom att genomföra ett test med mänskliga celler och musceller, som exponerades för ultraviolett ljus under 20 minuters sessioner. Under denna tid observerade forskarna en celldöd på mellan 20 % och 30 %.

Efter tre på varandra följande 20 minuters exponeringar observerade de också en celldöd på 65 % till 70 %. De återstående cellerna fick DNA-skador och mitokondriell försämring, vilket är kopplat till en ökad risk för hudcancer.

I ett pressmeddelande förklarar författarna till studien att solljus sänder ut ultravioletta A-strålar på 315 till 400 nanometer som penetrerar huden djupt. Ett solarium använder 280 till 400 nanometer. Som jämförelse så har UV-nagellampor spektrum på 340 till 395 nanometer.

Men medan de skadliga effekterna av solarier har bevisats i flera studier, har få studerat hur UV-nagellampor påverkar mänskliga celler på molekylär nivå.

"<yoastmark

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du också kan vilja läsa: Lär dig om fördelarna med att använda LED-lampor

Studiens begränsningar

Även om forskningen är en av de första som fokuserar specifikt på effekten av UV-nagellampor som används i manikyr, finns det vissa begränsningar. Det mest anmärkningsvärda är att det inte är samma sak att testa på levande djur som på mänskliga celler.

Forskarna påpekar att en epidemiologisk studie över lång tid, med fokus på mänskliga celler, är nödvändig innan man definitivt slår fast att dessa lampor ökar risken för hudcancer.

Hur som helst anser de att dessa fynd, tillsammans med tidigare bevis, är tillräckliga för att vidta mer förebyggande åtgärder vid användning av denna typ av apparater.

Kontroversiella resultat

Det är viktigt att nämna att tidigare studier av dessa apparater gav kontroversiella resultat. I en studie som delas av British Journal of Dermatology fastställde experter att risken för att utveckla skivepitelcancer från användning av UV-nagellampor är låg.

Faktum är att man genom att använda fingerlösa handskar under behandlingen sannolikt kan minska sådana risker till noll. Andra åtgärder som att applicera solskyddsmedel är också effektiva för att skydda huden från denna exponering.

Samtidigt visar forskning publicerad i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, efter en omfattande litteratursökning, att gelmanikyr har liten eller ingen cancerframkallande risk.

Hur man minskar riskerna med UV-nagellampor

Effekterna på medellång och lång sikt av att använda UV-nagellampor studeras fortfarande. För närvarande, som rapporterats av Food and Drug Administration (FDA), är en regelbunden användning av dessa kopplad till utvecklingen av för tidiga rynkor på händerna, åldersfläckar och möjligen hudcancer.

Och även om risken är låg när du följer bruksanvisningen, bör du vidta ytterligare åtgärder för att skydda huden från de negativa effekter som UV-strålningen kan orsaka.

Här är några rekommendationer:

  • Tvätta händerna väl. Ta bort alla spår av kosmetika eller dofter som har haft tidigare kontakt med händerna (förutom solskyddsmedel). Anledningen? Vissa kemiska föreningar i dessa produkter är fotosensibiliserande och gör huden mer mottaglig för UV-skador.
  • Använd solskydd. Ungefär 20 minuter innan du utsätter händerna för UV-nagellampor är det en bra idé att applicera ett solskyddsmedel (30 SPF eller högre). Helst bör solskyddet innehålla zinkoxid eller titandioxid. Detta gäller också om lampan används på fötterna vid en pedikyr.
  • Använd skyddshandskar. Just nu använder många salonger skyddshandskar som blottar naglarna. Deras funktion är att absorbera UV-strålar för att minska deras påverkan på huden.
  • Kontrollera om du tar några fotosensibiliserande produkter. Vissa mediciner och kosttillskott har fotosensibiliserande biverkningar. Antibiotika, p-piller, östrogen, kronärtskocksprodukter, johannesört och fikon är några exempel.
  • Respektera de användningstider som anges på enheten. I allmänhet följer användningsinstruktioner med dessa lampor. Ju kortare exponering, desto lägre risk.
  • Hitta andra alternativ. Nageltorkar är nödvändiga för att härda gellack. Om huden är känslig eller har andra cancerriskfaktorer är det bäst att undvika att använda dem. Vanlig manikyr som torkar i luften eller en fläkt utan UV-ljus är det bästa alternativet.
Protector solar för las manos
Innan du utsätter händerna för UV-nagellampor är det en bra idé att applicera solskyddsmedel. Detta kan bidra till att minska risken för hudcancer.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Semipermanent nagellack, en ny trend

Vad man ska komma ihåg om UV-nagellampor och hudcancer

Oron för regelbunden användning av UV-nagellampor har ökat. Hittills saknas större studier om deras effekter. Nya fynd tyder dock på att långvarig användning kan leda till cellförsämring. Dessutom kan användningen av UV-nagellampor leda till DNA-skador och därmed en ökad risk för hudcancer.

Dessa fynd är fortfarande under debatt, men experter menar att det finns tillräckliga skäl att stärka de förebyggande åtgärderna. I detta avseende är användningen av skyddande handskar som absorberar en del av UV-ljuset nyckeln. Därtill bör du använda ett solskyddsmedel med hög faktor och endast korta exponeringstider.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hale,K, E. (23 de enero 2023). The Skin Cancer Foundation. Available in https://www.skincancer.org/es/blog/ask-the-expert-are-the-uv-lamps-in-the-dryers-at-the-nail-salon-safe-to-use/#:~:text=Producen%20predominantemente%20Rayos%20UVA%2C%20que,por%20Dispositivos%20de%20bronceado%20UV.
  • Zhivagui, M., Hoda, A., Valenzuela, N. et al. DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer. Nat Commun 14, 276 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-35876-8
  • In cells, UV-emitting nail polish dryers damage DNA and cause mutations.(17 january2023). EurekAlert! Science News Releases. Available in https://www.eurekalert.org/news-releases/976879
  • Le Clair MZ, Cockburn MG. Tanning bed use and melanoma: Establishing risk and improving prevention interventions. Prev Med Rep. 2016 Jan 14;3:139-44. doi: 10.1016/j.pmedr.2015.11.016. PMID: 27419006; PMCID: PMC4929140.
  • Ratycz MC, Lender JA, Gottwald LD. Multiple Dorsal Hand Actinic Keratoses and Squamous Cell Carcinomas: A Unique Presentation following Extensive UV Nail Lamp Use. Case Rep Dermatol. 2019 Oct 2;11(3):286-291. doi: 10.1159/000503273. PMID: 31762742; PMCID: PMC6873006.
  • Schwartz CT, Ezaldein HH, Merati M. Ultraviolet Light Gel Manicures: Is There a Risk of Skin Cancer on the Hands and Nails of Young Adults? J Clin Aesthet Dermatol. 2020 Jul;13(7):45-46. Epub 2020 Jul 1. PMID: 32983337; PMCID: PMC7492020.
  • Diffey BL. The risk of squamous cell carcinoma in women from exposure to UVA lamps used in cosmetic nail treatment. Br J Dermatol. 2012 Nov;167(5):1175-8. doi: 10.1111/j.1365-2133.2012.11107.x. Epub 2012 Oct 5. PMID: 22708984.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.