Kan man använda aspirin som hjälp för att rota växter?

Acetylsalicylsyra är ett piller mot smärta och inflammation. Men visste du att man även kan använda aspirin som hjälp för att rota växter?
Kan man använda aspirin som hjälp för att rota växter?

Senaste uppdateringen: 19 maj, 2023

Att använda aspirin för att rota växter är ett populärt knep som är mycket effektivt och lätt att applicera. I den här artikeln tittar vi närmare på detta och hur det fungerar. Vi ska förklara fördelarna med metoden och hur du kan börja använda detta läkemedel i din trädgård.

Aspirin är känt för att vara ett användbart och populärt läkemedel för att behandla huvudvärk och smärta i allmänhet. Det används också för att göra ansiktsmasker och kosmetiska behandlingar, till exempel för att kontrollera akne eller mjäll.

Det används också för växter, i jordbruk, trädgårdsskötsel och prydnadsodling. Sammanfattningsvis har denna uppfinning av Felix Hoffman från Bayer, 1897, blivit en viktig del av det moderna livet.

Varför är acetylsalicylsyra bra för växter?

Aspirin är sammansatt av acetylsalicylsyra, ett derivat av salicylsyra. Salicylsyra är en förening som växter producerar när de är stressade och som hjälper dem att hantera situationer som orsakar dem skada.

I denna mening är aspirin en förening som är mycket lik den som växterna själva producerar. På detta sätt hjälper den till att stärka växternas försvar och näringsämnen och stärker deras immunförsvar.

Salicylsyra är involverad i processen av frögrodd och celltillväxt. Det är också en del av växternas respiration.

Forskning

Ett experiment utfört av Mexican Society of Soil Science med veteplantor med syftet att bestämma effekten av acetylsalicylsyra på dem visade gynnsamma resultat på växtrötter som fick föreningen. Växterna fick större rötter och högre höjd på plantorna.

Men vi bör också notera att det även finns akademiska artiklar och publikationer inte visar lika positiva resultat av aspirin för att rota eller stärka växter.

Till exempel, forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Agricultura Mesoamericana, som analyserade effekten av salicylsyra på habanero chili-plantor, drar slutsatsen att denna förening gynnade vissa egenskaper, men emellertid inte hade någon signifikant förbättring av kvaliteten på plantorna.

Lite aspirin.
Aspirin är ett vanligt läkemedel som vi kan använda inom många olika områden.

Kan aspirin hjälpa till att rota växter?

För att säkerställa att acetylsalicylsyra absorberas av dina växter och för att det ska ge önskade effekter är det nödvändigt att först späda det i vatten. Det är viktigt att använda maximalt en tablett per liter vatten. För mycket av ämnet ger inte lika bra resultat.

Att rota sticklingar är inte alltid en lätt uppgift, särskilt eftersom de ofta är svaga. Det är vid denna tidpunkt som aspirin spelar sin huvudroll, vilket är att ge styrka och motstånd till rötterna.

Det stimulerar också ytterligare tillväxt och förhindrar röta och mögel. För att göra detta bör du blötlägga rötterna i cirka 4 timmar i aspirinvattenlösningen .

Om du vill utveckla sticklingar i jord där de redan är planterade, kan du också använda aspirin för att stärka rötterna. Du behöver bara använda samma flytande förening för att vattna växten. Utför denna process var tredje månad.

Vi föreslår att du läser: Hur du odlar ditt eget citrongräs hemma

Andra effekter av aspirin på växter

Aspirin är också ett utmärkt medel när du vill återuppliva en uttorkad växt. Forskning har funnit att föreningen kan lindra den hämmande effekten av en torka genom att införliva glukos i cellväggen.

Aspirin kan också spela en nyckelroll i växtskyddet genom att främja ett bra svar på förekomsten av patogener. I denna mening kan användning av en aspirinlösning på växter med jämna mellanrum hjälpa till att skydda dem från skadedjur.

Å andra sidan tenderar aspirin också att ge positiva resultat för att hålla snittblommor fräscha. Det fungerar väldigt bra att använda med blomsterarrangemang. För att göra detta späder du ut tabletten i vattnet som du sedan häller i vasen.

Annan forskning har också funnit att denna förening har gynnsamma effekter på utvecklingen av ätbara växter, som exempelvis tomater, sallad och mangold eftersom den ger större växter och bättre tillväxt.

Lite sallad.
Aspirin hjälper växter som sallad och är en fördel för hemträdgårdar och mer massiva grödor.

Uppfyller kraven för varje art

Ett vanligt misstag som många gör i trädgårdsskötsel eller hobbyodling är att behandla alla växter lika. Varje växtart har dock specifika krav på skötsel, miljöförhållanden och näringsämnen. Det är tillrådligt att du, innan du påbörjar en odling, tar reda på rätt information om dina olika växter så att du kan hjälpa dem att utvecklas optimalt.

Nu när du är bekant med hur aspirin hjälper växter på många olika sätt, vet du att det är en användbar komponent för att ge näring till din trädgård. Tänk dock på att göra detta med måtta. I överskott kan det nämligen ha negativa effekter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.