Hur du odlar ditt eget citrongräs hemma

Industriprodukter är inte de enda vapnen för att bekämpa myggor. I naturen hittar vi citronella, en idealisk växt för att skrämma bort dessa irriterande insekter.
Hur du odlar ditt eget citrongräs hemma

Senaste uppdateringen: 11 april, 2024

Fördelarna med att ha en egen trädgård eller köksträdgård hemma är enorma. En av dem är att man kan odla nyttoväxter för hushållet. Vet du till exempel hur du odlar citrongräs hemma? Det är den bästa växten för att stöta bort de irriterande myggorna under sommaren.

Den intensiva aromen som citrongräs avger när du gnuggar den luktar citrus, liknande citron. En kvalitet som gör den perfekt för soppor, såser och infusioner. Dess potential som avstötande medel ligger i dess lukt.

Citrongräs är en flerårig art och växer i form av en buske. Det kommer ursprungligen från de tropiska och varma områdena i södra Asien.

Den är lätt att känna igen eftersom dess blad är ganska långa (de kan bli 60 till 70 centimeter i längd), platta och med en intensiv grön ton. Det är dags att du lär känna denna växt och gör den till din! Läs vidare för att lära dig mer om dess fördelar, såväl som planteringsprocessen och nödvändig skötsel.

Hur man odlar citrongräs hemma

Det finns två sätt att odla citrongräs. Det ena är att köpa växten och det andra är att köpa fröet.

Du kan hitta dem på plantskolor, trädgårdsmässor, trädgårdsbutiker och även på internet.

Rätt plats och tid på året

Våren är den perfekta tiden att plantera citrongräs. Om du föredrar att plantera den i trädgården, plantera den på en skyddad plats, nära prydnadsväxter eller buskar, och gärna i en kruka så att du kan ta in den under vinterhalvåret.

Denna växt klarar temperaturer ner till 8 °C

Å andra sidan, om du väljer en kruka, se till att den är tillräckligt stor för att den ska kunna växa fritt. En diameter på 30 centimeter räcker.

Placera den på ett område som får mest sol. På vintern och hösten är det bäst att placera den inne i huset, i ett fönster.

Tänk på att dess tropiska ursprung gör att den tål långa soltimmar (6 till 8 timmar). I båda fallen är det viktigt att jorden är väldränerad och får näring.

Så planterar du citrongräs hemma.
Det finns många produkter gjorda med citrongräs. Dessa ljus används till exempel som avstötande medel eller som aromatiseringsmedel.

Följ instruktionerna

När du har bestämt dig för rätt plats och rätt tidpunkt är det dags att följa följande indikationer till punkt och pricka:

  • Berika jorden med komposterad gödsel eller maskkompost. Med detta trick främjar du fertiliteten och jordens förmåga att absorbera vatten.
  • Gräv ett hål i jorden dubbelt så stor som citrongräskrukan, ner plantan och täck över den. Om du planterar flera plantor med citrongräs, placera dem cirka 70 centimeter från varandra. Om du har frön, lägg dem bara ovanpå jordlagret och täck dem sedan.
  • Vattna dagligen i 14 dagar och vänta på att din planta börjar växa.
  • Gödsla ditt citrongräs under växtsäsongen med kvävegödsel. Gör detta varannan vecka.

Det går också att plantera själva stammen. Du hittar den i grönsaksdisken. Låt den stå i blöt i vatten under en månad tills rötterna börjar komma ut.

Det är troligt att några blad också börjar gro. Följ sedan proceduren ovan. Det bästa med denna växt är att den inte kräver så mycket skötsel.

Var noggrann med vattning

När det gäller vattning rekommenderar trädgårdsexperter regelbunden och frekvent vattning, särskilt under sommarsäsongen. Med detta menar vi 2 till 3 gånger i veckan.

Se till att dess rötter inte torkar ut, eftersom det kan skada växten permanent. Låt inte vattnet stagnera i krukan alls, eftersom för mycket vatten gör växten sjuk.

Försumma den inte på vintern!

Under vintersäsongen bör du placera den i ett område som vetter mot söder. Minska samtidigt mängden vatten, för ju lägre temperatur, desto långsammare växer denna sort.

Ett annat mer drastiskt sätt, idealiskt vid frost, är att flytta den till en källare, om du har en, och hålla vattningen till ett minimum. När temperaturen stiger över 8 ºC kan du ta ut den igen. Glöm inte att citrongräs kräver fukt och värme för att växa.

Ta bort torra blad

Det är också viktigt att du tar dig tid att ta bort alla torra blad. Du känner igen dem på deras gula eller bruna färg.

På hösten, beskär alla delar som ser försvagade ut. Dessa tecken på torrhet kan vara ett tecken på två saker: brist på vatten eller för mycket sol. Utvärdera scenariot och vidta de lämpligaste åtgärderna.

Vitalisera ditt citrongräs

Då och då är det väldigt bra att gödsla plantan. Tillgången på näringsämnen gynnar dess tillväxt och utveckling.

Från början av våren till slutet av sommaren, gödsla varannan vecka med organiskt material: gödsel, maskkompost eller vanlig kompost.

Lite kompost.
Använd komposten för att gödsla citrongräsplantan och förbättra dess tillväxt.

Sticklingar

När det gäller förökningen av detta exemplar är detta väldigt lätt att göra. Den förökar sig lätt genom sticklingar. Det betyder att du kan få många fler av varje citrongräsplanta.

Njut av citrongräs hemma i dess olika format

Det är inte bara den rena citrongräsväxten som ger fördelar. Det finns citrongräsljus gjorda av dess eteriska oljor. Dessa är ett fantastiskt naturligt och kemikaliefritt alternativ.

Likaså finns det tvålar impregnerade med dess doft. Hur du än använder det, kommer ditt citrongräs att hålla myggor borta där hemma, och hålla hela hemmet väldoftande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Martins R, González F. Uso del aceite de citronela de Java (Cymbopogon winterianus Jowitt) (Panicoidideae) como acaricida frente a la garrapata Boophilus microplus Canestrini (Acari: Ixodidae). Rev Bras PI Med. 2007; 9 (4): 1-8.
  • Mc Caughey D, Ayala G, Buitimea G, Buitimea N, Ochoa A. Propagación y establecimiento de citronela (Pelargonium graveolens) bajo malla sombra. Rev Ides. 2020: 38 (4).
  • Aparecido D, Silva A, Filho G. Citronella: un repelente natural para combatir el mosquito transmisor del dengue. Simp Nac de Tec en Agr. 2019; 11 (1): 133-137.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.