Kan man ändra färgen på blommor? Prova detta experiment

Att ingripa lite i naturens processer för att ändra färgen på blommor är ett roligt projekt att göra med barn. Vi berättar hur du gör.
Kan man ändra färgen på blommor? Prova detta experiment

Senaste uppdateringen: 21 maj, 2023

Som genom ett magi kan du ändra färgen på blommor och göra dem mer färgstarka. Detta experiment handlar främst om vita eller ljusa arter och vi använder antingen konstgjorda eller naturliga pigment.

Varför skulle du vilja ändra färgerna på dina blommor? Tja, att ändra de ursprungliga färgerna på en växtart är en rolig och lärorik aktivitet, och en som du kan dela med barn.

Alla lär sig och har roligt när de genomför detta experiment för att ge blommor ett helt nytt utseende. Vi visar dig hur du gör.

Kan man ändra färgen på blommor?

Enligt forskning består pigmentet i växter av klorofyll, karotenoider, flavonoider och betalainer, vilka ger de vegetativa färgerna till blommor. Klorofyll ger de gröna färgerna; karotenoider ger gult, orange och rött och flavonoider och betalainer ger en större spridning av färger, som blått, lila och rosa.

Kronblad är vita på grund av en brist på pigmentering.

Även om naturen har skapat en funktion bakom dessa pigment, kan man ändra färgen på blommor genom kapillärprincipen. Detta är hur växter absorberar vatten och andra ämnen genom rötterna och transporterar dem till toppen genom ledande bladnerver.

Detta fysiska fenomen driver vätskan uppåt, så att den, om den blandas med färg, når toppen och ändrar färgen. Det kan låta komplicerat, men vi ska omsätta det i praktiken för att förstå det bättre.

Du kanske också vill läsa: 8 avslappnande färger för sovrummet

Några löv.
Växternas bladnerver transporterar olika näringsämnen. Bland dem, de som ger pigment.

Ett experiment med grönsaker och frukt för att ändra färg på blommor

Du kan använda frukt och grönsaker för att åstadkomma en naturlig förvandling av blommornas färg. Med betor får du magenta, morötter ger en orange färg, du får rött från jordgubbar eller körsbär, grönt från spenat och lila från björnbär.

Vad du behöver göra är att välja en av dessa frukter eller grönsaker och blanda det vita med andra nyanser. Följ sedan följande steg.

Se upp! Om du gör experimentet med barn, håll konstant tillsyn på alla deltagare i alla skeden av projektet.

1. Koka frukten eller grönsaken

Rengör den valda frukten eller grönsaken och lägg den sedan i en gryta. Koka i 15 minuter, så att vattnet börjar ta färg med de naturliga komponenterna. Tänk på att ta bort skalet och även skära dem i små bitar för att förkorta tillagningstiden.

2. Blanda

Om frukten har en kärna, ta bort den. Blanda fruktköttet med kokvattnet.

3. Blanda gradvis

Häll vätskan i en stor behållare. Om du tycker att du behöver lite mer vatten för blandningen, tillsätt detta gradvis tills du når den ton du letar efter.

4. Filtrera

Filtrera vätskan i en sil eller ett kaffefilter så att du inte har kvar några rester. Lägg sedan blommorna i den kvarstående vätskan.

5. Pigmentering

Den sista fasen av projektet består av att vänta på att stjälkens ledande kärl ska absorbera frukt- eller grönsakslösningen genom bladnerverna. Således kommer de att få en annan färg. När du fått ditt önskade resultat kan lägga blommorna till en burk med rent vatten för att se de nya nyanserna.

Experimento con flores y colores.
I ditt hem kan kännas som forskare, försöker ändra färgen på blommor.

Ett annat sätt att ändra färgen på blommor

Det enklaste sättet att ändra färgen på blommor genom bladnerverna är att fylla ett glas med varmt vatten och tillsätta 20 droppar hushållsfärg. Innan du doppar ner stjälkarna, skär bort nedre delen av stjälkarna så att de lättare kan suga upp det färgade vattnet.

Processen tar vanligtvis några timmar. Vissa blommor kräver upp till en dag för att ändra sin färg. Du kan njuta mer av effekten genom att utföra experimentet i en glasbägare, eftersom du förutom de färgade kronbladen också ser det färgade vattnet.

Som i experimentet med naturliga ingredienser, så när färgförändringen tar plats, häll bort den färgade vätskan och ge blommorna med rent, färskt vatten. Om du vill, tillsätt lite socker eller en liten skvätt vodka så att exemplaren inte vissnar så snabbt.

När du blandar flera konstgjorda färgämnen kan du få mörka och ganska originella toner.

Skadar det blommorna?

Att ändra färgen på dina blommor påverkar inte växten, så länge du använder ätbara färgämnen eller naturliga, giftfria element. I andra fall fungerar stammen som ett filter och förhindra transporten av gifter. Men eftersom du i det här experimentet har skurit av nedre delen av stjälkarna kan de suga upp pigmenten utan problem.

Du kan också ändra färgen på dina blommor med sprayer som uteslutande är avsedda för västfärgning. Om du föredrar det här alternativet, fråga en florist vilken som är lämplig för arten och följ tillverkarens instruktioner. På så sätt kommer processen inte att ha några skadliga effekter på dig eller på blomman.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.