Kan du lösa dina relationsproblem?

Det är inte alltid som relationsproblem betyder att ditt förhållande kommer att ta slut. Tvärtom så kan de ge en chans att förbättra vissa aspekter och stärka förhållandet i fråga.
Kan du lösa dina relationsproblem?

Senaste uppdateringen: 31 december, 2020

Ibland kan man ha relationsproblem som är svåra att lösa. Detta betyder dock inte att du ska ge upp och må dåligt för att du tror att “slutet” på förhållandet är nära. Ett par kan ha problem i sin relation på grund av många olika skäl. Medan vissa pratar om problemen med människor som de litar på eller direkt med experter inom olika områden, så vågar andra inte prata om dem alls.

Vissa pratar inte om sina problem för de tror inte att de kan fixa problemen, eller är rädda för att saker och ting kommer att bli värre om de lyfter problemen till ytan. Känner du igen dig? Har du svårt att prata med din partner om något som gör dig obekväm? Har du ett problem som du vill försöka lösa, men vet inte hur du ska gå till väga för att göra det?

Oroa dig inte: det här händer många människor. Det är faktiskt ganska vanligt. För att hjälpa dig lite så delar vi med oss av ett exempel samt tar upp några fokusområden för att hjälpa dig att lösa dina relationsproblem. Du bör dock komma ihåg att du i vissa fall kan behöva konsultera en specialist.

Vilka är de vanligaste relationsproblemen?

Ett par sitter i sängen och argumenterar.

Som vi nämnde ovan finns det flera skäl till varför ett par kan ha problem. Några av de vanligaste är följande:

Svartsjuka kan hindra dig från att lösa dina relationsproblem

Tillsammans med misstro och brist på respekt för din partners integritet eller intimitet, så är svartsjuka ett av de vanligaste problemen i ett förhållande. Det beror vanligtvis inte bara på dålig kommunikation, utan också på problem med självkänsla och kognitiva förvrängningar. Det är lämpligt att ta ta itu med dessa problem tillsammans med professionell hjälp.

Dysfunktionell kommunikation

Passiv aggressivitet, manipulation, brist på empati och andra mycket obehagliga beteenden kan skada ett förhållande. Dessa beteenden orsakar dessutom ofta konflikter och obehag hos båda parter. Det kan faktiskt vara kontraproduktivt att undvika att prata om vissa ämnen bara för att “undvika konflikt”, eftersom det förlänger problemet istället för att lösa det.

Även om det i början kan verka som att undvikande av vissa ämnen är en bra strategi, är det i verkligheten något som hindrar er från att kommunicera med varandra. Det är något som hindrar er från att hitta en gemensam grund och från att normalisera det faktum att ni måste kommunicera för att upprätthålla en hälsosam relation.

Att tillbringa för mycket eller för lite tid med varandra

Precis som det uttrycks i ett välkänt ordspråk så är det “inte bra med för mycket av något”. Om två personer har alltför stora individuella ansvarsområden kan det orsaka problem i deras förhållande. Om en av personerna i förhållandet till exempel prioriterar sitt jobb över sin partner, så kan denna partner känna att den har blivit åtsidosatt.

Å andra sidan kan ett par också skapa problem om de tillbringar för mycket tid tillsammans. Då ger de inte sig själva det utrymme de behöver för att fungera på egen hand. Dessutom kan det betyda att de ägnar för lite tid åt sina egna intressen och projekt.

Problem med att leva ihop

Relationsproblem kan också komma från att leva tillsammans. I allmänhet så kretsar dessa problem kring uppdelningen av sysslor, underhåll av hemmet, vård av husdjur och barnuppfostran eller föräldraskap. De kan dock också uppstå på grund av en flytt eller andra händelser.

Genom att prata om det som gör er obekväma, och alltid försöka nå en överenskommelse, är det möjligt att lösa problem relaterade till exempelvis hushållsansvar.

Brist på ett gemensamt livsprojekt

Brist på en gemensam syn på framtiden eller livsprojekt, som ett par arbetar på tillsammans, kan också orsaka förhållandeproblem eftersom denna brist kan leda till stor osäkerhet, liksom instabilitet och oro.

I själva verket så kan det finnas obalans och ojämlikhet i tillvägagångssättet eller strategin. En av de två parterna kanske till exempel undviker att prata om ämnet eftersom denna tycker att det är “för tidigt”, medan den andra är angelägen om att ytterligare befästa relationen och åtminstone ta en titt på potentiella möjligheter.

Sexuella problem

Många av de vanligaste relationsproblemen är relaterade till sex. Här tenderar kommunikation att också spela en viktig roll. Om ett par inte pratar öppet om sårbarheter, bekymmer eller även fantasier, kanske preferenser och en önskan om att experimentera, stimulation av G-punkten eller kanske till och med att prova sexleksaker, kan två personer växa ifrån varandra som ett par och flera olika konflikter kan uppstå.

Man måste också beröra sexuella oförenligheter. Annars är det svårt att nå en gemensam grund och tillsammans kunna lösa dessa oförenligheter. För detta bör man överväga att gå till en expert på ämnet.

Kan sex lösa dina relationsproblem?

Ett par gosar i sängen.

I vissa tv-serier och filmer skämtar ibland karaktärerna om att bra sex är den bästa problemlösningen. Av denna anledning har många kopierat detta beteende. Men är detta verkligen det bästa sättet att lösa dina relationsproblem?

Definitivt inte. Det är inte lämpligt att tillämpa samma åtgärd för alla problem som kan uppstå i ett förhållande. Det är sant att sexuell aktivitet kan få dig att känna dig som att du står nära din partner samtidigt som det släpper på spänningar, men det löser faktiskt inga problem. I själva verket kan det bli ett plåster som inte gör något annat än att förlänga obehaget.

Men om problemen faktiskt är sexrelaterade kan lösningen ligga i bra sex. Om så är fallet kan ni kontakta en psykolog eller sexolog för goda råd.

Den här artikeln kan intressera dig: 5 saker som försämrar förhållandet

Kommunikation, pelaren som hjälper dig att lösa dina relationsproblem

Du kan lösa dina relationsproblem med terapi.
För att lösa dina relationsproblem kan ni, förutom att prata med varandra, också överväga terapi. Professionell hjälp kan ta er långt.

Som du kan se är det möjligt att lösa era relationsproblem genom att respektfullt prata om allt som berör er, hur båda parterna uppfattar det och hur ni båda kan känna er bekväma och nöjda i förhållandet.

Även om sex i vissa fall kan vara ett giltigt komplement, är det inte lösningen på alla era relationsproblem. Därför bör ni alltid prioritera bra kommunikation, eftersom det gör att ni kan stärka och vårda ert förhållande och också förbättra andra aspekter, till exempel sambolivet (och till och med sex!).

Kommunikation spelar en grundläggande roll när det gäller att både ta itu med och lösa problem, vare sig det är med en partner eller någon annan. På så sätt kan ni fixa problemen och också hitta en gemensam grund där båda kan känna sig bekväma. Prova dessa tips!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.