Japandi-stilen: Så inreder du ditt hem enligt denna trend

En heminredning enligt japandi-stilen ger dig en blandning av orientalisk och skandinavisk stil med enkla element och neutrala färger.
Japandi-stilen: Så inreder du ditt hem enligt denna trend

Senaste uppdateringen: 05 juni, 2023

Lugnet som den japandi-stilen ger till ditt hem uppnås tack vare den enkelhet som kännetecknar denna typ av konst. Det är en trend som syftar till att miljön är stilren med enkla element.

Japandi är en av de mest efterföljda inredningsstilerna idag, på grund av den filosofiska grund som den är baserad på. Utgångspunkten är att tillföra ditt hem fördelarna med orientalisk estetik från andra kulturer.

För övrigt är atmosfären i denna typ av dekoration kopplad till lugn och sinnesfrid. Fortsätt läsa och upptäck orsakerna.

Vad är japandi-stilen?

Japandi-stilen är ett resultat av blandningen av japanska och skandinaviska stilar. Syftet med dessa dekorationer är att erbjuda minimalistiska utrymmen, enligt wabi-sabi-filosofin. Denna ideologi är väsentlig i den japanska estetiken, styrd av god smak och skönhet, som granskats i en artikel publicerad i BBC Mundo.

Nyckeln till denna stil är att förvandla ofullkomlighet till perfektion, med hjälp av handgjorda, funktionella och naturliga detaljer. Objekten som man inkluderar i ett japandi-projekt har rena linjer och neutrala färger. Med den här typen av inredning vill man skapa möjligheten till avkoppling i ett zen-utrymme , där du känner dig skyddad från dagliga påfrestningar, slappnar av och stressar ner.

När det gäller det skandinaviska inflytandet försöker man dra fördel av hörnen och fördelarna med belysning. Den hämtar också elementet av av vita färger, så att rummen får en betoning av prydlighet och mycket naturligt ljus.

Muebles escandinavos.
Den skandinaviska stilen är enkel, minimalistisk och ljus. Dess möbler har en karakteristisk design.

Hur anpassar du inredningen av ditt hem till japandi-stilen?

Escuela Superior de Diseño de Barcelona menar att när man inreder ett utrymme innebär det att man väljer möbler och tillbehör som ger estetiskt värde till det slutliga resultatet. Man överväger noggrant urvalet av texturer, färger och former som ska kombineras med varandra.

Enligt dessa premisser kretsar japandi-trenden kring 3 nycklar:

 1. Originalitet: det är personligheten som bestämmer stilen, och den beror således på vem som skapar inredningen.
 2. Enkelhet: minimalism är den japandi-konstens styrka. Enligt University of the Orient är grunden för den minimalistiska trenden att reducera allt till det väsentliga och att göra sig av med det som inte är användbart.
 3. Neutralitet: diskretionen i de skandinaviska färgerna kombineras med explosionen av starka japanska färgtoner. Baserna eller bakgrunderna är vanligtvis neutrala, medan jordnära paletter ger en slående touch.

Japandi-stilen är frikopplad från mättnad och håller sig till raffinerade komponenter. Anpassa den till ditt hem med följande rekommendationer.

Inkludera hantverk i din inredning

Japandi-stilen föredrar icke-industriella föremål för att öka den hemtrevliga känslan. Dessutom har handgjorda föremål en rå finish som är lugnande vid beröring. Här är några förslag på föremål för vardagsrum, sovrum och andra rum:

 • Speglar
 • Skulpturer
 • Stolar i naturfiber
 • Möbler i ljust trä
 • Bambu- eller stendetaljer
 • Enkelt inramade tavlor
 • Keramiska vaser och ornament
 • Kuddar gjorda av linnetextilier

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Vad betyder blå färg inom psykologin?

Lek med rymd

I japandi-trenden är det nödvändigt att det finns ett flöde i utrymmena. Ta bort föremål som står i vägen, stör sikten och obalanserar energierna. Detta är var denna inredningsstil är kopplad till filosofin feng shui.

Avgränsningen av ytor måste vara tydlig och det är en bra idé att anpassa storleken på möblerna, så att de inte är för stora för de utrymmen som är avsedda för dem. För att undvika skarpa skillnader mellan elementen som utgör rummen kan du installera pappersskärmar, skjutdörrar i trä eller lamellavdelare.

Japandi-stilen: Dekorera ditt hem med inomhusväxter

Att placera växter runtom i utrymmena är gynnsamt för inspiration och avkoppling. I enlighet med föreskrifterna för orientalisk och skandinavisk dekoration ska krukorna du använder vara enkla och ljusa. Låt det gröna i bladen och blommorna stå för färgerna.

När det gäller växter betonar japandi-stilen fikus, papegojblommor och klätterväxter. Det är viktigt att hålla dig till ett fåtal exemplar; en är tillräckligt.

Planta ave del paraíso.
Papegojblomman har en speciell form med en färg som kan kontrastera i ditt minimalistiska utrymme.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Feng shui och aromaterapi för balans i hemmet

Kontrastfärger

Beige, pastellgröna, gråa eller vita färger dominerar på väggarna, men du kan också skapa kontraster med övrig dekoration. Till köksön kan du lägga till lite mörkt trä. I vardagsrummet är det inte helt fel att använda mjuka blå, olivgröna eller bruna möbelkuddar.

Använd naturliga fibrer

Tyger i sandtoner är perfekta till sängkläder och filtar som pryder möblerna. Jute och korg är idealiska val för dukar, korgar och blomkrukor.

Japandi-stilen fokuserar på renlighet och doft i ditt hem

Både renlighet och dofter är en del av atmosfären . Detta kompletterar den fräscha och avkopplande atmosfären i ett japandi-inrett rum. Det är en bra idé att använda rengöringsmedel som innehåller dofter av naturliga extrakt, som lavendel, kanel, tall och jasmin.

Velas para aromatisar.
Doften i miljön är en del av inredningen om du vill skapa ett avkopplande rum som tar bort stress.

Förhållandet mellan japandi-stilen och känslor

Japandi-inredning är kopplad till känslomässig dekoration. Det betyder att det är fokuserat på att överföra positiva energier genom distribution och arrangemang av dina utrymmen, så att du kan uppleva mer komfort och trygghet hemma.

Fördelarna med denna typ av konst överskrider det estetiska. Det fokuserar på sinnets välmående, lugn och avslappning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.