Fördelarna med att skapa en egen zenträdgård

Zenträdgårdar får dig inte bara att känna dig lugn, utan stimulerar också koncentration och aktivitet. Vi berättar hur man gör en sådan trädgård i den här artikeln.
Fördelarna med att skapa en egen zenträdgård

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vet du hur du kan skapa en egen zenträdgård? Vet du vilka fördelar detta för med sig?

Skönheten med zenträdgårdar uppskattas av människor över hela världen och särskilt i Japan. Men de är inte bara vackra att titta på, utan de medför även andra fördelar. Av denna anledning skapas fler och fler grönområden inspirerade av denna stil, eller som i alla fall tar med några av de distinkta karesansui, som är det japanska ordet för zenträdgårdar.

Kombinationen av naturliga element i öppna ytor skapar en känsla av lugn, både för betraktaren och för den som bygger denna sorts trädgård. Det bästa är att du inte behöver mycket utrymme. Faktum är att det finns de som har en zenträdgård på ett bord i sitt hem eller på kontoret.

Läs vidare så ska vi berätta vilka element som behövs för att skapa en egen zenträdgård, och vilka fördelar de kan ge dig!

Fördelarna med att skapa en zenträdgård

Enkelhet, skönhet, estetik och en positiv atmosfär är bara några av fördelarna som dessa exotiska trädgårdar kan erbjuda dig. Men de kan även erbjuda dig andra fördelar:

1. Lugn och omedelbar avkoppling

Att vara i eller runt dessa utrymmen skapar en känsla av frid. Detta beror på att de olika komponenterna i dem alla är mycket medvetna. De ger dig en hörna som hjälper till att lindra stress som kommer från dina dagliga ansvar.

Dessa japanska trädgårdar lyckas minska spänningen bara genom att du tittar på dem. Grus eller sand i dessa utrymmen symboliserar havet. Stenarna som sticker upp på ytan föreställer en lejoninna och hennes ungar.

När du sätter dig ner för att skapa en zenträdgård, formar du sanden runt stenarna på ett vågigt sätt. Denna avkopplande aktivitet kan hjälpa till att rensa ditt sinne från bekymmer. Handlingen att kratta sanden och ordna om elementen främjar också, i och med ditt fokus, meditation.

blommor och redskap för plantering

2. Du kan placera den var som helst

Eftersom du själv kan bestämma storleken på din trädgård, kan du ställa din zenträdgård i vilket rum som helst i din lägenhet eller på ditt kontor eller på någon annan valfri plats. Därför kan du till och med göra en riktigt liten japansk trädgård.

Med detta kommer du definitivt att skapa en naturlig och positiv energi. Dessutom kommer du att ha avkoppling nära till hands när du behöver det.

3. Genom att skapa en zenträdgård tränar du på disciplin och koncentration

Denna trädgård kan hjälpa dig att förbättra din meditationsförmåga. I sin tur hjälper detta dig att utveckla de färdigheter du behöver för att upprätthålla fokus och vara mer disciplinerad för att uppnå dina mål.

4. Stimulera kreativiteten

Att skapa en zenträdgård kan öka kreativiteten hos den som skapar den, och även förbättra dennes problemlösningsförmåga. Ständig omorganisation av inredningselementen och att kratta och forma sanden för att skapa olika linjer och former tenderar att stimulera och öka förmågan till meditation och hjälpa till att skapa nya idéer.

5. Skapa en zenträdgård för att försköna, balansera och kontrollera energi

Dessa trädgårdar kan vara väldigt olika och unika eftersom varje skapare ger dem en personlig touch. Det finns alltifrån enkla, vackra trädgårdar till trädgårdar med exotiska växter, importerad sand och värdefulla samlarföremål, med mäktande skönhet.

6. Du kan ha ditt husdjur i trädgården

Vatten finns inte i alla zenträdgårdar, särskilt inte små. Men om din zenträdgård är utomhus och av lite större storlek kan du med fördel inkludera en vattenbrunn eller ett konstgjort vattenfall i din trädgård.

Om du redan har tagit detta steg kan du också lägga till några vackra och färgglada koifiskar som är traditionella för den här typen av damm. Du kan också lägga till stenar och vattenväxter för att ge fiskarna ett bättre hem.

7. Använd din zenträdgård för att meditera utomhus

Det är inte bara ett enkelt dekorativt element för att göra ditt hem vackert. Din utomhusträdgård ger dig dessutom en oas där du kan meditera, utöva yoga eller träna. Dess stil och utformning är utmärkt när du vill skapa en koppling till naturen och transcendera i djup meditation.

Naturliga element som vatten, trä och exotiska växter, som bonsaiträd, kan också förvandla din uteplats till en miljö där du kan njuta av en söndagseftermiddag med familj och vänner.

8. Zenträdgårdar är lätt att underhålla

När du väljer en minimalistisk design är din zenträdgård väldigt lättskött. Den innehåller vanligtvis inte många föremål som kräver regelbunden reparation eller rengöring.

Skötseln av små varianter är lätt att ta hand om själv, det tar inte mycket tid och är inte särskilt komplicerat.

Så kan du skapa en egen zenträdgård

Du kan börja med en liten trädgård som du kan ställa i något hörn hemma eller på ditt kontor. Om du vill och har plats kan du sedan börja bygga en större trädgård.

För att skapa din zenträdgård behöver du, förutom sand och sten, också följande material:

  • En låg träbricka (underlaget för trädgården) med en kant som är 2-10 centimeter. Storleken är upp till dig.
  • Granit eller fint grus. Om du vill kan du köpa färgade varianter. Denna kommer du att använda för att göra olika mönster.
  • Dekorativa inslag som du tycker är vackra.
  • En liten kratta.
Zenträdgårdar med levande ljus

Så här gör du steg för steg

  1. Häll grus eller fin sand på brickan så att du täcker en fjärdedel av dess djup.
  2. Använd sedan din kreativitet för att dekorera din zenträdgård med stenar, grenar, rökelse och andra inslag av karesansui.
  3. Kom ihåg att du kan göra vågor eller andra former med krattan. Du kan också imitera berg med stenar och bygga en liten stig med några träbitar.
  4. Som exempel kan du försöka att hitta en liten Buddhafigur som du kan infoga i din design.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur man skapar en urban trädgård i ett begränsat utrymme

Zenträdgårdar är traditionella skönheter

Gör en skiss för att få en känsla av hur du vill att din trädgård ska se ut. Kom ihåg att traditionella zenträdgårdar består av väldigt få element och några få stenar. En liten växter kan också passa bra in.

Idag finns det specialbutiker där du kan köpa det du behöver för att göra detta projekt. Kom ihåg att en japansk trädgård måste vara i konstant rörelse, så att ändra sandens element och former är ett viktigt inslag för att dra nytta av dess fördelar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mrazek, M. D., Franklin, M. S., Phillips, D. T., Baird, B., & Schooler, J. W. (2013). Mindfulness Training Improves Working Memory Capacity and GRE Performance While Reducing Mind Wandering. Psychological Science, 24(5), 776–781. https://doi.org/10.1177/0956797612459659
  • Colzato, L. S., Ozturk, A., & Hommel, B. (2012). Meditate to create: the impact of focused-attention and open-monitoring training on convergent and divergent thinking. Frontiers in psychology, 3, 116. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2012.00116

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.