7 intressanta saker som din kropp gör under djup sömn
En av de viktigaste sakerna din kropp behöver är minst åtta timmars sömn varje dag. Medan du ligger i en djup sömn reparerar din kropp sig själv och förnyar sina energinivåer för att ta sig an en ny dag med bästa fysiska och mentala förmåga.
Vad dock inte många vet är att det händer en del intressanta saker när du sover. Dessa saker kan påverka din allmänna hälsa och livskvalitet. I dagens artikel vill vi avslöja allt som händer med din kropp medan du ligger i djup sömn. Utan tvekan kommer du att bli förvånad!
1. Ögonrörelserna ökar
Vi går igenom cirka fem stadier under en sömncykel, varav den femte är den djupaste nivån av sömn. Det är känt som REM-fasen, eller Rapid Eye Movement, och kännetecknas av ögonens kontinuerliga rörelser åt sidorna. Detta är också när vi upplever drömmar.
Enligt WebMD når du vanligtvis det här sömnstadiet på cirka 90 minuter och det utgör nästan 20 % av din totala sömn under natten. För närvarande kan ingen helt förklara detta fenomen, men man tror att det bero på att hjärnan är mer aktiv.
2. Under djup sömn producerar din kropp tillväxthormon
En av anledningarna till att det är så viktigt att få en god djup sömn på natten är att detta är när din kropp utsöndrar hormoner som mänskligt tillväxthormon.
Enligt amerikanska Mayokliniken är dessa hormoner viktiga för en korrekt utveckling av spädbarn och barn. Likaså krävs det mänskliga tillväxthormonet för att hålla vävnad och organ friska under hela våra liv.
3. Dina njurar saktar ner och du bränner kalorier
Under dagen arbetar dina njurar hårt för att filtrera gifter från blodomloppet och producera urin. Under natten saktar deras ansträngningar ner och du producerar mindre urin än du gör under dagen.
Det förklarar varför du kanske inte behöver gå upp för att gå på toaletten på natten. Därtill, på morgonen, kan du märka att din urin är mörkare än vanligt. Enligt en studie på djur publicerad i Nature Communications kan ett protein som kallas connexin43 vara ansvarigt för att hjälpa njurarna att få en dygnsrytm som styr deras kapacitet, ett hormon som kroppen har lägre nivåer av under dagen.
4. Du kanske gnisslar tänder
Denna mindre vanliga händelse kan uppstå på grund av stress eller att dina tänder inte är i korrekt linje med varandra. Tandläkare kallar detta bruxism, vilket ibland kan orsaka käksmärta och andra komplikationer.
Det finns inga avgörande studier om varför bruxism är vanligare under natten. Men experter tror att det beror på att vi förlorar den medvetna förmågan att hålla kvar denna ofrivilliga reflex när vi sover.
5. Varför din kropp gör plötsliga rörelser under djup sömn
Denna reflex är mycket vanlig hos alla människor och äger rum när vi når den djupaste sömnfasen. Plötsligt hoppar du till eller känner ett kraftigt ryck där du ligger i sängen. Även om detta kan kännas konstigt, är det helt normalt och bör inte vara en anledning till oro. Vad som händer är att din hjärna förbereder sig för förändringen i sömncykeln och ibland blir detta feltolkat som ett fall.
Enligt en studie i Journal of Neurosciences in Rural Practice finns det flera teorier om varför detta fenomen uppstår. En av teorierna menar att det är en cerebral försvarsmekanism. Mer specifikt så associerar hjärnan den totala avslappningen av kroppen med att falla, och därför drar musklerna ihop sig. Men ingen av teorierna om detta fenomen är avgörande.
6. Hjärnan gör sig av med det den inte behöver
Din hjärna bygger upp mycket gifter under dagen, som den gör sig av med genom en rengöringsprocess på natten. Denna process lindrar mental trötthet och förnyar din energi för nästa dag.
En publikation från MEDTube Science visar att flera studier har upptäckt ett samband mellan djup sömn och eliminering av gifter från hjärnan. Detta involverar en väg som kallas det glymfatiska systemet. På sätt och vis är det hjärnans sätt att ta ut soporna.
Vi rekommenderar att du läser: 10 viktiga nycklar till god sömnhygien
7. Din kropp kan bli paralyserad under djup sömn
Sömnparalysering uppstår när du är i den djupaste fasen av din sömncykel och kännetecknas av en känsla av orörlighet samtidigt som du är medveten om att du drömmer. Det kan vara en mycket skrämmande händelse eftersom det ofta åtföljs av mardrömmar där du inte kan fly eller reagera på något sätt.
Det finns inga avgörande bevis för de specifika orsakerna till detta fenomen. Men enligt det brittiska National Health Service kan det ha att göra med följande:
- Sömnlöshet
- Avbrutna sömnmönster
- Narkolepsi (att somna plötsligt)
- Posttraumatiskt stressyndrom
- Allmän ångest
- Panikattacker
- Familjehistoria av sömnförlamning
Att sova gott är synonymt med god hälsa
Att sova gott, tillsammans med en regelbunden fysisk aktivitet och en balanserad kost är bland de bästa sätten att upprätthålla en hälsosam livsstil.
Dessutom menar experter att kvalitetssömn förbättrar koncentration, kreativitet och fysisk kondition. Dessutom minskar det också symptom på stress och ångest .
Det är viktigt att komma ihåg att om du ständigt har svårt att somna eller om några av tillstånden som vi nämner ovan är mycket besvärande och upprepade, är det bäst att rådgöra med en läkare.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Clínica Mayo. Bruxismo (rechinamiento de los dientes). (2018). mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095
- F. Roballo. Parálisis del sueño: desenmascarando el fantasma, exploración holística y psicológica. (2016). sifp.psico.edu.uy/sites/default/files/Trabajos%20finales/%20Archivos/tfg_francisco_roballo.pdf
- Clínica Mayo. La hormona del crecimiento humana: ¿Hace más lento el envejecimiento?. (2020). Recuperado el 20 de marzo de 2020.
- Negoro, H., Kanematsu, A., Doi, M., Suadicani, S. O., Matsuo, M., Imamura, M., Okinami, T., Nishikawa, N., Oura, T., Matsui, S., Seo, K., Tainaka, M., Urabe, S., Kiyokage, E., Todo, T., Okamura, H., Tabata, Y., & Ogawa, O. (2012). Involvement of urinary bladder Connexin43 and the circadian clock in coordination of diurnal micturition rhythm. Nature Communications. https://doi.org/10.1038/ncomms1812
- Sathe, H., Karia, S., Desousa, A., & Shah, N. (2015). Hypnic jerks possibly induced by escitalopram. In Journal of Neurosciences in Rural Practice. https://doi.org/10.4103/0976-3147.158797
- Eugene, A. R., & Masiak, J. (2015). The Neuroprotective Aspects of Sleep. MEDtube Science.