Vad är drömmar och varför uppstår de?

Vi har alla drömmar på natten, även om vi inte kan komma ihåg dem. Men varför uppstår de? Vi ger ett svar på denna fråga som länge har varit ett mysterium!
Vad är drömmar och varför uppstår de?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Drömmar kan verka vara ett mysterium. Frågor som “Varför drömmer vi?” eller “Varför drömmer jag mer än andra människor” verkar inte ha något svar. I den här artikeln ska vi hur som helst granska ämnet genom att börja med den mest grundläggande informationen.

Vi börjar med att definiera vad en dröm verkligen är och varför de uppstår. Därefter ska vi ta en titt på om det finns andra arter som drömmer.

För att ge sanningsenliga och forskningsbaserade svar använder vi European Sleep Research Institute som referens. Det är ett internationellt centrum som har fokuserat på drömmar genom att forska och studera dem på djupet. Med tanke på ämnet är vi säkra på att vi kommer att hitta svaren vi letar efter på detta institut. Ska vi börja?

Vad är drömmar?

I korthet förklarar detta institut att “sömn är en integrerad del av det dagliga livet och en biologisk nödvändighet som gör det möjligt för oss att återställa de fysiska och psykologiska funktioner som är nödvändiga för vår organism att prestera fullt ut“. När vi sover för lite tenderar vi att känna oss trötta, inte på gott humör och vi kan till och med känna oss sjuka.

Vi behöver sömn för att återhämta oss, vila ut och orka med dagen efter. Ibland händer dock något överraskande när vi sover, till exempel att vi drömmer. Det är som filmer som återges i våra sinnen medan vi sover och där vi kan vara huvudpersoner, eller bara observatörer och vi kan även känna igen våra dagliga situationer i dem.

Man sover i sängen omgiven av pengar
I drömmar kan vi vara protagonister eller inte, och även uppleva saker från vår vardag.

Det finns ingen definitiv bekräftelse från forskarvärlden på vad drömmar är, men García Borreguero, läkare vid Sleep Institute, konstaterar att ”en stor del av alla sömnexperter tror att drömmar inte har någon funktion i sig. Istället är de bara epifenomen av en hjärnaktiveringsprocess, som äger rum med jämna mellanrum under natten.

Varför uppstår de?

Som Dr. Borreguero förklarar, verkar det vara så att under hjärnaktivering under sömnen “pågår processer av omorganisering av minnet, och detta återspeglas i en ökning av mentala föreställningar som vi uppfattar som drömmar.”

Därför är detta ett normalt fenomen, dock finns det fortfarande många obesvarade frågor om detta fascinerande fenomen.

Till exempel, varför minns vi ibland vad vi har drömt och ibland inte? Svaret är att det verkar bero på flera faktorer.

De sista drömmarna innan man vaknar är lättare att komma ihåg. Om man vaknar av en dröm på natten och somnar om är chansen mindre att man kommer ihåg den nästa dag. Därför har vissa människor tagit som vana att skriva ner dem i en anteckningsbok.

Det som verkar vara signifikant är att många drömmar har att göra med filmer vi har sett eller upplevelser som ägt rum under dagen, eftersom detta ibland påverkar oss.

Doktor Eduard Estivill, som också arbetar på Sleep Institute, hävdar att människor som säger att de aldrig kommer ihåg drömmar sover gott“. Med detta syftar han på att vi som regel drömmer hela tiden, även om vi inte kommer ihåg det.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Lär ditt barn att drömma, inte att frukta

Drömmar har ingen speciell betydelse

En sömnlös kvinna i sängen
Vår fantasi frigörs i drömmar. Men enligt många experter har de ingen betydelse.

Något som Sleep Institute insisterar på är att inte överdriva våra drömmars betydelse. Det finns tillfällen där vi kan se oss själva ha sexuella relationer med andra människor eller till och med begå kriminella handlingar utan att detta betyder att vi kommer att göra det i verkligheten. Drömmar beror bara på en aktivering av hjärnan där fantasin har full frihet.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa:  Vad kan orsaka olika drömmar om fall?

Det är därför tillrådligt att vara mycket kritisk med sökningarna på internet som kan hävda att om du drömmer om att dina tänder faller ut betyder det att en personlig förlust har inträffat eller kommer att inträffa. Detta behöver inte vara fallet. I händelse av att det inträffar bör det betecknas som en tillfällighet. Vetenskapen bekräftar inte att drömmar har någon egentlig betydelse och mening.

Kan djur drömma?

Ibland kan personer som har djur hemma observera att när de sover så kan det spritta och krampa i kroppen på dem, eller så kan de plötsligt vakna upp med ett ryck. Vi undrar ofta om de har förmågan att drömma. Det verkar faktiskt som att de kan göra det! Enligt Hospital Veterinario Asturias finns det en del studier och forskning där till exempel hundar verkar drömma.

Vi skulle också kunna säga detta om katter. De är också djur som lever med oss. Det är inte ovanligt att se dem avge små ljud eller göra rörelser medan de sover.

De upplever även en hjärnaktivering på natten, vilket gör att upplevelserna under dagen kommer upp till ytan under sömnen. Detta är en fråga som vi äntligen vet svaret på.

Pseudovetenskap har försökt förklara och tyda drömmar ur ett idealiserat perspektiv och ge förklaringar till drömmar som inte ger definitiva slutsatser. Vetenskapen har dock upptäckt varför drömmar uppstår, vilket vi förmodligen inte har varit medvetna om förrän nu. Det är åtminstone en fråga som har ett svar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.