10 intressanta fakta om sorg och depression
Depression är en sjukdom där många faktorer spelar in. Från genetik till livsstil, sociala förhållanden och andra oförutsägbara skäl. Det finns många intressanta aspekter kring en av de mest komplexa psykiska störningarna. Upptäck 10 intressanta fakta om sorg och depression för att bättre förstå hur man känner igen det och hanterar det.
Vad är depression och vad är sorg?
Depression är en komplex sjukdom som kan visa sig genom en ihållande känsla av sorg och en förlust av motivation att utföra vardagliga aktiviteter.
Olika medicinska institutioner definierar det som en vanlig men allvarlig humörstörning. Symtomen kan påverka ditt utförande av många vardagliga handlingar som att arbeta, äta eller sova. För att ställa diagnosen depression måste symtomen vara ihållande i minst två veckor.
Det är dock viktigt att skilja depression från sorg. Å sin sida är depression ett komplext medicinskt tillstånd som kräver behandling med psykoterapi och/eller medicinering, bland andra möjligheter. Å andra sidan är sorg en flyktig känsla och uppstår av särskilda skäl. Därtill kommer att en deprimerad person kan verka lycklig och dölja symptomen.
Du kanske också vill läsa: Tre fördelar med att gråta – det hjälper ditt sinne
10 intressanta fakta om sorg och depression
Depression kan yttra sig på många sätt. Faktum är att varje person upplever det på olika sätt, så det finns ingen enskild behandling. Detta leder till en rad föga kända fakta kopplade till sjukdomen.
1. Mer än 280 miljoner människor lider av det
Statistik publicerad av Världshälsoorganisationen (WHO) visar att mer än 280 miljoner människor i världen lider av depression. Andra studier ökar denna siffra till 300 och till och med 350 miljoner. Det uppskattas att cirka 5 % av alla vuxna världen över lider av sjukdomen.
2. Genetik påverkar till viss grad
Många experter menar också att genetik ligger bakom mellan 37 % och 50 % av alla fall av sjukdomen. Det innebär att personer med föräldrar eller syskon som lider av det löper större risk att drabbas av det än andra. Det tenderar dock att uppstå från en kombination av gener och är inte en enda orsak.
3. Kosten är en nyckelfaktor
Kosten är en faktor som har betydelse vid depression. Enligt olika studier är en kost som innehåller frukt, grönsaker, fullkorn, fisk, mejeriprodukter med låg fetthalt, oliver och antioxidanter kopplad till lägre risker.
Tvärtom är en kost rik på mejeriprodukter med högt fettinnehåll, smör, rött kött, raffinerade spannmål, godis, potatis och kryddiga såser förknippad med en större sannolikhet för att drabbas av depression.
4. Det kan orsaka hallucinationer
En typ av depression, känd som psykotisk, ger symtom på hallucinationer eller paranoia. Runt 20 % av fallen är kopplade till denna variant, som genererar vanföreställningar, som att den drabbade tror på orealistiska konspirationer eller ser och hör saker som ingen annan hör.
Du kanske också vill läsa: Livsmedel som förbättrar humöret och lindrar depression
5. Förekomsten av sorg och depression är högre hos kvinnor
Statistik tyder på att kvinnor är mer benägna att drabbas av depression. Det finns två huvudskäl som ligger bakom denna statistik. Dels perinatal depression, en variant som uppstår under och efter graviditeten, som drabbar 10 % av dessa kvinnor.
Dels finns också möjligheten att män i allmänhet uppmärksammar och kommunicerar symtom på depression i mindre utsträckning jämfört med kvinnor. Detta leder till en större registrering av fall av kvinnor.
6. Återfallsfrekvensen är hög
Ett annat intressant fakta med depression är att cirka 60 % av alla människor som någon gång lidit av det dabbas någon gång av minst en episod igen. Enligt forskning på människor som fått behandling av depression kan detta inträffa i större utsträckning under de första två åren efter behandlingen.
7. Sorg och depression drabbar också barn
Enligt WHO lider 2 % av alla barn mellan sex och 12 år av depression. Siffran ökar till mellan 4 och 6 % för ungdomar i åldern 12 till 14 år. Dessa fall blir vanligtvis diagnostiserade som humörstörningar och kan visa sig med svår irritabilitet, fysiskt obehag eller tillbakadragande från vänner och aktiviteter.
8. Fysisk aktivitet hjälper till att bekämpa depression
En studie från 2017 tyder på att träning minst en timme i veckan är kopplat till en lägre grad av depression. Många experter kompletterar dessutom sina behandlingar med rekommendationer för fysisk aktivitet och hälsosam kost.
9. Sverige är det land som har högst depressionsfrekvens
46 % av den svenska befolkningen har uppgett att de lider eller har lidit av psykiska problem kopplade till depression under det senaste året. Detta är en statistik som tagits fram av den globala konsumentundersökningen på webbplatsen Statista, där Storbritannien ligger tvåa med 45 % och USA på tredje plats med 43 %. Spanien ligger på åttonde plats med 29 %.
10. Personer i HBTQIA+-gemenskapen är mer benägna att lida av det
Olika studier tyder på att bland sexuella minoriteter är frekvensen av depression högre, samt att dessa människor även löper större risk att drabbas av psykiska störningar. En orsak kan vara den frekventa stigmatisering som de blir utsatta för i det sociala livet, såsom verbalt och fysiskt våld.
Bli medveten med nyfikna fakta om sorg och depression
Förekomsten av psykiska sjukdomar ökar runt om i världen. Det är viktigt att vara medveten om allvaret bakom dessa tillstånd och vilka åtgärder man kan vidta gällande detta. För akuta fall finns det i Sverige flera telefonnummer kan kan ringa som drabbad och som anhörig till någon som lider av depression, såsom bland annat Mind och Suicide Zero.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- American Psychiatric Association. (2014). Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales: DSM-5 (5ta ed.). Arlington. https://www.federaciocatalanatdah.org
- Clínica Mayo. (2022). Depresión (trastorno depresivo mayor). https://www.mayoclinic.org/es/
- Instituto Nacional de Salud Mental. (2023). Depression. https://www.nimh.nih.gov
- Limbana, T., Khan, F., & Eskander, N. (2020). Gut Microbiome and Depression: How Microbes Affect the Way We Think. Cureus, 12(8), e9966. https://www.cureus.com/articles/39387
- Ruiz-Palomino, E., Ballester-Arnal, R., Gil-Llario, M. D., Giménez-García, C. & Nebot-García, J. E. (2020). ORIENTACIÓN SEXUAL Y SALUD MENTAL EN JÓVENES UNIVERSITARIOS ESPAÑOLES. Revista de Psicología INFAD. https://www.redalyc.org/journal
- Schuch, F. B., Vancampfort, D., Firth, J., Rosenbaum, S., Ward, P. B., Silva, E. S., Hallgren, M., Ponce De Leon, A., Dunn, A. L., Deslandes, A. C., Fleck, M. P., Carvalho, A. F., & Stubbs, B. (2018). Physical Activity and Incident Depression: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. The American journal of psychiatry, 175(7), 631–648. https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2018.17111194
- Vicente Castro, F. (2017). International Journal of Developmental and Educational Psychology, vol. 1, núm. 1, pp. 199-206. Asociación Nacional de Psicología Evolutiva y Educativa de la Infancia, Adolescencia y Mayores. https://www.redalyc.org/pdf/3498/349852544001.pdf