Sex intressanta fakta om snarkning

Sex intressanta fakta om snarkning

Senaste uppdateringen: 13 december, 2018

“Jag snarkar inte”, “Jag kan inte sova på grund av att min man snarkar” eller “Jag måste väcka min fru för att hon ska sluta snarka”. Du har förmodligen hört, läst eller kanske till och med sagt något liknande själv? Ljuden vi ger ifrån oss under sömnen är ganska konstiga, så det är nog bra att lära sig lite mer om dem. I följande artikel ska vi ge dig några intressanta fakta om snarkning.

Visste du att snarkning är ärftligt? Det är anledningen till att 70% av alla människor snarkar, även om inte alla gör det varje natt.

Fakta om snarkning som kommer att intressera dig

Du känner förmodligen redan till att de som sover på rygg är mer benägna att snarka än de som sover på sidan eller magen.

Forskare har upptäckt att det finns tre huvudsakliga faktorer som avgör om en person snarkar. En person kan uppvisa en, två eller alla tre av dessa faktorer. Människor som snarkar brukar göra det eftersom:

Så om du inte vill låta som en noshörning eller flodhäst medan du sover bör du börja uppmärksamma din figur, banta och träna, sluta röka och försöka dricka mindre vin till middagen. Det bästa med att förändra dessa tre vanor är att du, förutom att sluta snarka, också förbättrar din livskvalitet rent generellt.

snarka

En annan möjlig orsak till att din man eller fru snarkar kan vara allergier och andra nasala problem. Det är därför de kan snarka mer på vintern eller våren än på sommaren. Först och främst för att vi oftare tenderar att bli sjuka när det är kallt ute (vi får täppt näsa) och för det andra för att vårblommor och varma dagar leder till ökade pollenhalter och säsongsrelaterade allergier. Allt detta skapar “en perfekt storm” som kan bli ännu värre om vi dessutom är överviktiga, röker, eller dricker alkohol.

Fakta om snarkning: det liknar bullerskador

Ljudvolymen hos en persons snarkning kan ligga på mellan 50 och 100 decibel. Det kan tyckas märkligt, men det är lika mycket buller som en borrhammare ger ifrån sig. Det leder med all säkerhet till att du vill stiga upp och gå till ett annat rum om din partner snarkar! Det är som att försöka sova intill en byggarbetsplats.

Visste du att det finns förbund som fokuserar på problem med snarkning? Ett sådant förbund i England har visat att om du sover med någon som snarkar kan det resultera i att du förlorar upp till två års sömn under hela din livstid, och även drabbas av andra problem som sömnapné, humörproblem, irritabilitet, koncentrationssvårigheter och mardrömmar.

Alla dessa problem har potential att bli den främsta orsaken till en skilsmässa. Faktum är att om en person i en relation snarkar är paret mer benäget att separera (vilket är ytterligare ett skäl att sova i separata sovrum, enligt människor som går i spetsen för dessa rörelser).

Fakta om snarkning: det är ärftligt

Nästa gång du träffar dina föräldrar på en söndagsmiddag, fråga om de snarkar. Varför? För att snarkning är ärftligt. 70% av de som snarkar har föräldrar som också gör det, liksom andra nära familjemedlemmar, som farbröder, fastrar eller morföräldrar.

Ett fakta om snarkning är att det är ärftligt

Fakta om snarkning: Män snarkar mer än kvinnor

De flesta tror att män snarkar mer än kvinnor, och det är faktiskt sant. Dock är skillnaden inte så stor som du kanske tror. 40% av män snarkar medan 30% av kvinnor gör detsamma. Så beskyll inte din pojkvän eller make för snarkning inför hans familj, för han kan mycket väl komma att säga att du också snarkar!

För att ge dig lite mer detaljerad statistik kan vi avslöja att 45% av vuxna snarkar åtminstone en gång i veckan, och 25% av dem snarkar mellan två och tre gånger per vecka.

Ett annat intressant faktum visar att många vägrar att “acceptera” att de snarkar. Som om de skulle veta ifall de snarkar eller inte när de sover! I andra fall kan de snarka så högt att de väcker sig själva.

Fakta om snarkning: barn bör inte snarka regelbundet

Om du har små barn och ett av dem snarkar mycket på natten bör du dock kontakta en läkare. Det kan vara ett tecken på hyperaktivitet eller uppmärksamhetsstörningar. Om de bara snarkar någon gång ibland kan det bero på nästäppa eller så kan de bara vara trötta efter dagens aktiviteter. Vissa snarkar även när de är bebisar, men du kan knappt höra ljuden de gör. När de blir äldre ökar ljudet i styrka.

Fakta om snarkning: italienare är bra på det

Även om det inte finns någon tydlig relation mellan ursprungsland och snarkning har forskare bekräftat att italienarna snarkar mer än något annat europeiskt folk. Om du planerar en resa till detta vackra land kanske du vill ta med dig ett par öronproppar eller säkerställa att väggarna i hotellrummen är välisolerade.

snarkningar

Fakta om snarkning: sång förebygger snarkande

En oväntad upptäckt visade att människor som sjunger snarkar mindre nattetid. Denna upptäckt gjordes av en brittisk körledare som lidit av sin makes snarkning under många år. Hon föreslog att han skulle börja sjunga i 20 minuter per dag och fick kontakt med en läkare som föreslog andra kompletterande aktiviteter. De gjorde sedan en 3-månaders studie med 20 försökspersoner, och resultaten var häpnadsväckande. Vokala övningar förbättrar och förstärker dina stämband och din hals, vilket förbättrar luftflödet och förebygger snarkning.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.