5 innovativa sätt att batikfärga dina kläder med knytteknik

5 innovativa sätt att batikfärga dina kläder med knytteknik

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2023

Att batikfärga kläder är ett roligt sätt att förändra utseendet på dina plagg. T-shirts passar särskilt bra för detta.

Egentligen är processen inte särskilt svår. Du behöver bara lite tid och lite kreativitet, och du kan färga alla typer av kläder, även skor, handväskor och hattar.

Vill du lära dig batikfärga dina kläder med knytteknik? Vi berättar hur du gör i den här artikeln!

Vad är batikfärgning?

Fashion Magazine beskriver batikfärgning som en teknik där ett tyg knyts med snören och sedan färgas. Syftet är att textilen ska absorbera färg på alla ställen utom de knutna delarna, vilket skapar olika mönster.

Det här är inte en ny trend, inte heller en gammal som har varit på paus. Tvärtom är det att batikfärga kläder med knytteknik något som ständig är populärt.

Musiker och hippies har varit bland företrädarna för trenden sedan 1960-talet. Nuförtiden är designen ofta ganska nyskapande, men utan att tappa den klassiska essensen.

Faktum är att tidningen Patrones rapporterar i en artikel att efterfrågan på batikfärgade produkter på marknaden är snabb och dynamisk. Till dess fördel är att vi inte behöver vänta på att kända designers ska lansera någon ny kollektion. Det är nämligen väldigt enkelt att batikfärga dina egna kläder hemma.

Batikfärgning är en cool trend som kan göras och bäras av barn, ungdomar och vuxna.

Vad du behöver tänka på när du ska batikfärga kläder

Innan du påbörjar själva plaggfärgningsfasen behöver du göra några förberedelser. När det gäller tyget som du ska färga, se till att det är fritt från fläckar och fett. Det är bäst att tvätta det innan färgning.

Om du vill kan du använda fixeringsmedel så att batikfärgen håller längre. Andra förberedelser som är värda att nämna är följande:

  • Utrymme: Välj ett område att arbeta på som inte är i vardagsrummet, köket eller sovrummet, eftersom det finns risk för nedfläckning. Undvik katastrofer genom att täcka området med plast.
  • Pigment: Du kan använda kemiska färgämnen, men det är en ännu bättre idé att arbeta med naturliga pigment. Förutom att de är miljövänliga, utgör de mindre risk för hudsjukdomar. Du kan be om dem i butik.
  • Temperatur: Även om den sista sköljningen ska ske med kallt vatten, måste du i början använda varmt vatten, så vidta försiktighetsåtgärder för att inte bränna dig. Du ska närmare bestämt förbereds pigmenten i väldigt hett vatten.
Ta några försiktighetsåtgärder när du utför tekniken så att du tar hand om ditt hem och även om dina plagg.
Vidta försiktighetsåtgärder när du ska färga för att skydda ditt hem från fläckar.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du också kan vilja läsa: Spännande sätt att återanvända gamla kläder

Knyttekniken

När du ska batikfärga dina kläder kan du göra detta utan att använda pigment. Hemligheten är att knyta om plagget med gummiband som får sitta i 20 minuter i en blandning av vatten och blekmedel.

Kärnan i batikfärgning är dock att leka med de olika färgerna och mönstren som genereras med gummibanden. Då får du batikmönstrets särskilda visuella effekter som vi ska visa härnäst.

Du behöver:

  • Salt
  • En hink
  • Handskar
  • En t-shirt
  • Färgpulver
  • Varmt och kallt vatten
  • Gummiband eller elastiska band

Den grundläggande tekniken:

Fyll hinken med kallt vatten, tillsätt färgämnena som tidigare spätts ut i det varma vattnet och 2 matskedar salt per varje liter vatten. Knyt gummibanden runt t-shirten, enligt formen eller mönstret du vill ha. (Vi visar dig tips på några olika mönster längre ner i artikeln.)

Nästa steg är att blötlägga plagget i färgblandningen och låta det ligga i minst en hel dag, utan att ta bort gummibanden. Glöm inte att bära handskar när du hanterar färgerna.

Efter denna tid knyter du upp tröjan genom att klippa av gummibanden med en sax. Skölj i kallt vatten, se till att sköljvattnet efter flera “doppningar” är klart.

Sedan kan du lägga plagget i tvättmaskinen, utan några andra kläder. Låt det därefter lufttorka. Om du vill intensifiera tonerna kan du använda torktumlaren.

Istället för en hink kan du också fylla en plastpåse med färgblandningen.

Kreativa designmönster för t-shirts

Enligt Patterns magazine är det lätt att lära sig göra olika batikmönster. Du har många möjligheter till variation i dina mönster, och du har kreativ frihet. Vilka är då de vanligaste teknikerna? Här är de:

1. Gör ränder

Rulla skjortan från nederkanten upp till kragen, så att den ser ut som en tub. Knyt några snören eller gummiband runt den bildade cylindern.

Ju snävare du knyter, desto fler horisontella ränder. Om du föredrar vertikala linjer, rulla i stället skjortan från höger till vänster eller tvärtom. Därefter kan du börja färgningsstegen vi berättar om ovan!

2. Skapa spiraler

Spiraler är populära vid färgning, både för designen och lättheten. Det du ska göra är att breda ut t-shirten på ett bord och sätta pekfinger och tumme på tyget; gör sedan en cirkulär rörelse för att få spiralen, utan att skrynkla plagget.

Gör minst 5 varv. Knyt sedan minst 3 gummiband och se till att skjortan får en rund form. Måla antingen med en applikator eller genom att doppa ner tyget i en hink som innehåller färgämnet.

Diseño espiral de tye dye.
Spiralmönstret är ett av de mest använda för T-shirts på grund av dess färgstarka.

3. Skrynkla tyget

Att måla över skrynklor är en batikfärgningsteknik som kallas crumple. Mönstret gör du genom att skrynkla ihop tyget på lite olika platser och binda fast med gummiband för att bilda flera sektioner.

Sedan går du vidare till färgningen. I det här fallet bör du bara använda ett färgämne, eftersom det du är ute efter är en marmorerad effekt där det vita/ofärgade som skyddas av gummibanden utgör kontrasten.

4. Forma rosetter

Denna batikmetod syftar till att skapa blomliknande prickar genom att sprida dem på olika ställen på t-shirten. Sedan, som med alla batiktekniker, använder du gummibanden för att separera varje prick.

Utrymmet du lämnar mellan varje gummiband definierar storleken på mönstret: ju större avstånd, desto större blir blommorna. När du har knutit alla dina gummiband, doppar du ner tyget i färgen. Dessutom, beroende på din smak, kan du använda flera färger om du vill.

5. Måltavla

För att göra en måltavla, lokalisera mittpunkten på t-shirten precis i det område som vanligtvis täcker bröstet. Nyp sedan åt och justera gummibanden från den mittpunkten och bilda ett vertikalt snöre som du knyter runt vartefter.

Toppen på detta blir mittpunkten i måltavlan. Färga sedan varje avsnitt försiktigt i olika färger. Resultatet, även kallat bullseye, är en av de klassiska batikdesignerna.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 12 pyssel du kan göra med gamla strumpor

Fördelarna med att batikfärga dina kläder

Att batikfärga kläder hemma har fördelar som går utöver att skapa egna personliga mönster. En av dessa fördelar är helt enkelt att det är en kul aktivitet som du kan göra med familjen. Ett tips är att göra detta som en aktivitet på barnkalas, och låta barnen skapa egna mönster med gummiband.

Dessutom kan du också dra nytta av denna konst för att ge en ny chans till kläder som du kanske hade tänkt slänga. Så leta upp dina gamla t-shirts och börja träna på din batikfärgningteknik; du kommer att se att du kommer att bemästra tekniken på nolltid!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.