Illamående på morgonen: orsaker och förebyggande
Illamående på morgonen är, som frasen antyder, en illamående känsla under dygnets första timmar. Det är ett av de vanligaste symtomen i början av en graviditet och kan vara mycket svårt att hantera. I den här artikeln tar vi upp orsakerna till illamående på morgonen, tillsammans med vissa åtgärder för att antingen förhindra det helt eller hantera det så gott du kan. Så läs vidare för att lära dig mer!
Faktum är att uppskattningar tyder på att mellan 50 och 70 % av gravida kvinnor upplever just morgonsjuka. Graviditet är dock inte den enda orsaken eftersom vissa sjukdomar eller dåliga vanor också kan orsaka det.
Orsakerna till illamående på morgonen
Som vi nämnde ovan är graviditet den främsta orsaken till illamående på morgonen, och vanligtvis inträffar denna känsla under den första trimestern. För de allra flesta försvinner detta helt under andra trimestern.
Vissa tror att orsaken till detta illamående är ett hormon som produceras i moderkakan: humant koriongonadotropin (hCG). Det är den som tillåter en graviditet. Men andra faktorer, såsom stress, trötthet eller låga blodsockernivåer spelar också en betydande roll. Illamående på morgonen hos gravida åtföljs ofta av kräkningar.
Sanningen är att detta symtom är ganska oförutsägbart hos dessa kvinnor. I själva verket verkar det som att illamående under en tidigare graviditet, eller att bära två eller flera embryon, är riskfaktorer för att utveckla detta illamående.
Illamående och kräkningar kan vara både mycket rikliga och frekventa hos vissa kvinnor. Ett tillstånd som kallas hyperemesis gravidarum kan uppstå när detta händer. Således kan den gravida kvinnan bli uttorkad och gå ner för mycket i vikt. I det här fallet kan hennes graviditet till och med vara i fara.
Du kanske också är intresserad av: Sju naturläkemedel för att stoppa kräkningar
Andra möjliga orsaker till illamående på morgonen
Observera att illamående på morgonen är ett ganska ospecifikt symptom som kan uppstå under många andra omständigheter förutom graviditet. Vid eventuell gastrointestinal infektion, till exempel.
Faktum är att äta för sent på natten, eller för tidigt på morgonen, är en avgörande faktor. Dålig matsmältning eller användning av koffein eller andra stimulantia kan dessutom också utlösa det.
Liknande finns det ett samband mellan illamående på morgonen och andra sjukdomar som till exempel diabetes eller bäckeninflammation. Observera också att stress och ångest är bland de viktigaste riskfaktorerna.
Slutligen, illamående och kräkningar vid vilken tid som helst på dygnet, inklusive morgonen, kan vara en biverkning av medicinsk behandling. Som du kanske redan vet leder kemoterapibehandlingar och många andra läkemedel ofta till illamående.
Läs mer om: Vad bör gravida kvinnor äta till middag?
Hur man förebygger morgonillamående
Vissa kvinnor har svårt att klara av illamående på morgonen. Detsamma kan hända personer som upplever illamående på grund av något annat än graviditet. Det är av denna anledning som det är viktigt att följa vissa rekommendationer för att minska eller lindra illamåendet.
Först och främst bör du ägna särskild uppmärksamhet åt vad du äter. Specialister rekommenderar att äta fem mindre måltider under dagen och hoppa över tunga middagar. Du rekommenderas också minska konsumtionen av kryddig och fet mat, samt koffein och alkohol.
Detta symptom påverkas dessutom av lukter och smaker. Därför är det en bra idé att undvika alla sådana som är obehagliga eller uppkallar illamående. Det kan vara något så enkelt som att borsta tänderna, så håll det i åtanke.
Vissa tycker att det är effektivt att utföra avslappnings- och andningstekniker för att hålla sig från att kräkas. Hur som helst är det alltid bäst att dricka tillräckliga mängder vatten och konsultera en läkare om illamåendet blir ihållande eller om det följs åt av kräkningar. Efter en utvärdering kan läkaren då avgöra om andra behandlingar är nödvändiga.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Flaxman SM, Sherman PW. Morning sickness: a mechanism for protecting mother and embryo. Q Rev Biol. 2000;75(2):113‐148. doi:10.1086/393377
- Lee NM, Saha S. Nausea and vomiting of pregnancy. Gastroenterol Clin North Am. 2011;40(2):309‐vii. doi:10.1016/j.gtc.2011.03.009
- Bustos M, Venkataramanan R, Caritis S. Nausea and vomiting of pregnancy – What’s new?. Auton Neurosci. 2017;202:62‐72. doi:10.1016/j.autneu.2016.05.002
-
Maltepe C. Surviving morning sickness successfully: from patient’s perception to rational management. J Popul Ther Clin Pharmacol. 2014;21(3):e555‐e564.