4 idéer för att göra en hållare för rökelse

För att förhindra olyckor är det viktigt att använda en stabil hållare för rökelse när du bränner dessa pinnar hemma. Idag berättar vi hur du kan göra din egen!
4 idéer för att göra en hållare för rökelse

Senaste uppdateringen: 28 augusti, 2022

Rökelse tillverkar man genom att blanda det naturliga, gummiartade, oljiga och väldoftande sekreten som vissa växter genererar (harts) med speciella aromatiska oljor från vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. Med dessa och andra ingredienser kan du fylla ditt hem med en behagligt doftande rök. Att använda rökelse är en gammal tradition som har blivit vanlig och populär på senare tid. För att inte orsaka olyckor vid användning behöver man en hållare för rökelse. Detta verktyg hjälper dig att hålla rökelsepinnarna stabila och upprätta.

Låt oss titta på några enkla alternativ.

1. Hemmagjord rökelsehållare med magnoliablad

Dessa stora ovala blad kan utgöra en bra bas för att placera din rökelsepinne. För att tillverka detta miljövänliga alternativ behöver du inte mycket: Magnoliablad som har fallit av trädet högst några timmar innan, några tunna penslar och färg eller pennor med gelfärg.

Välj ett magnoliablad som är i gott skick och dekorera det med design och de färger du väljer. Du kan skriva citat eller ord, till exempel harmoni eller balans.

Kom ihåg att tanken är att dekorera dina blad på den konkava sidan så att askan kan falla ner där. Vänta tills färgen har torkat helt och gör sedan ett hål i den högst belägna änden av bladet med spetsen av rökelsepinnen för att fästa den.

Läs också den här artikeln:  Rökelse för att ändra vibrationen i ditt hem

2. Använd trädgrenar och naturliga pinnar för att göra en hållare för rökelse

Försök hitta en gren som är cirka 25 cm lång och cirka 8 cm tjock. Tälj av ett rent snitt genom mitten av grenen från ände till ände. Nu har du två rökelsehållare. Den platta sidan vetter uppåt medan den böjda sidan fungerar som din bas.

Borra sedan med en liten borr eller gör hål med en spik genom mitten eller nära en av kanterna. Detta hål är platsen där du fäster rökelsepinnen.

Du kan skära ut ett litet dike på den plana sidan för att göra en askuppsamlare. Sedan kan du gärna dekorera din rökelsehållare med en lack eller sprayfärg så att du får en finish som passar ditt hem.

hållare för rökelse omgiven av olika föremål från naturen, inklusive bärnsten, en eukalyptusgren och en kronärtskocka
Man kan hitta rökelse som innehåller olika ämnen. Var och en har en speciell användning och applikation.

3. En hållare för rökelse av gamla CD-skivor

För att göra denna variant använder du lera för att forma en solros, en måne eller någon annan form du vill ha. Medan leran fortfarande är mjuk, sticker du in en rökelsepinne så att du får ett eller flera hål.

När din design är klar, bränner du den för att göra leran hård och se till att den inte deformeras. Limma sedan fast din kreation med silikonlim mitt på en CD-skiva.

För att förhindra att din hållare repar dina möbler, kan du skära ut en bit filt i storlek på skivan och limma fast den på undersidan av CD-skivan.

Kom ihåg att det bästa med att göra hantverk är att kunna designa dem efter ditt eget huvud. Du kan dekorera och måla din nya hållare för rökelse som du vill. En av de bästa sakerna med just denna design är att du kan använda flera pinnar med rökelse samtidigt.

4. Prova något annorlunda och skapa med konstharts

Det kan låta lite väl äventyrligt, men konstharts är faktiskt ett enkelt material att använda och kräver inte mycket erfarenhet.

Se bara till att du har följande till hands:

  • 1 pipett
  • Matolja
  • Akrylharts eller epoxiharts
  • Genomskinligt lim
  • Ett pigment i den färg du vill ha
  • Ett stycke bomullstyg
  • 1% hartskatalysator
  • 1 form med en design du gillar
  • En behållare och pinne för att blanda
  • Glaskulor eller pärlor med ett hål med en storlek som passar en rökelsepinne

Så här gör du:

Låt oss börja! Ta formen och smörj in den med lite matolja. Ta bort överskottet med en ren trasa, häll så mycket konstharts som du tror att du behöver i behållaren och ställ ner behållaren i varmt vatten.

Se till att hartset inte kommer i kontakt med vattnet, för då hårdnar det. Det varma vattnet gör att du får färre luftbubblor i slutprodukten.

Ta upp behållaren efter 5 minuter och låt konsthartset nå rumstemperatur. Tillsätt pigmentet. Rör om med stickan tills färgen är jämnt fördelad. Därefter tillsätter du katalysatorn (40 droppar per 100 gram konstharts). Rör om, häll i formen och låt stå i 1 timme och 45 minuter.

Ta ut ditt hantverk på en ren trasa eller slät yta. Använd limmet för att fästa glaskulan eller pärlan på hartset och se till att hålet är riktat uppåt. När allt har torkat är din hemgjorda hållare för rökelse redo att användas.

Att tänka på när det gäller rökelse

En av de bästa formerna för rökelse är rökelsepinnar. På grund av sin mångsidighet är rökelsepinnar den populäraste typen av rökelse på marknaden. För att tända en pinne, håll den i änden som består av trä. Det finns även andra typer av rökelse där pinnen är täckt från ände till ände; i detta fall håller du den bara i en av ändarna.

Tänd en tändsticka och håll den mot pinnen och observera hur rökelsepulvret ändrar färg. Ta bort pinnen från lågan och sätt den i en rökelsehållare.

Det finns också rökelse i form av små koner. Låt oss titta på några rekommendationer om du hellre vill använda denna sort.

Om du väljer att använda kol för att tända dina rökelsekorn

Var noga med att välja en behållare som tål höga temperaturer. Du kan använda en behållare som du redan har hemma så länge den är tillverkad av ett resistent material, t.ex. lera eller metall. Se till att den har handtag, eller tillverka dina egna.

Ta upp koltabletten med en metalltång och tänd den. De flesta av dessa kol innehåller krut, men om du har svårt att få fyr på den kan du använda några droppar fotogen.

När ditt kol brinner, lägg det i behållaren och häll på några rökelsekorn. Fläkta sedan med en kartongbit. När rökelsen brinner kan du lägga på fler korn.

rökelse
Rökelsepinnar är den vanligaste formen av rökelse du hittar i affärerna, men det finns också rökelsekorn.

Om inte vill använda kol

Om du vill undvika använda kol kan du köpa en brännare för eteriska oljor eller en elektrisk brännare och följa tillverkarens instruktioner. Du kan också välja ett mer traditionellt sätt och använda en oljebrännare. Det är bäst att välja en neutralt doftande olja för att tända. Tillsätt sedan dina rökelsekorn.

Placera därefter ett tänt ljus i brännarens nedre del. När oljan blir varm släpper rökelsen sin doft.

Hemgjorda hållare för rökelse: Ett billigt och enkelt sätt att ge doft till ditt hem

Kvaliteten på den produkt du väljer är viktig. Ju mer naturlig den är, desto färre tillsatta komponenter innehåller den, i motsats till syntetisk rökelse.

Tänk på att rökelse tillverkad i Japan, Nepal och Tibet tenderar att vara den bästa på marknaden. Ibland är det värt att investera lite mer pengar i den rökelse av kvalitet. Valet av doft är upp till dig; som tips är att de mest populära är lavendel och sandelträ.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.