Huskurer för onykomykos (händer & fötter)

Huskurer för onykomykos (händer & fötter)

Senaste uppdateringen: 18 december, 2018

Onykomykos. Detta ord kan verka lite konstigt, men det är benämningen på en svampinfektion som kan drabba händer och fötter. Svamp är mikroorganismer som i detta fall framförallt angriper tånaglar och fingernaglar. De drabbar dock främst tånaglar eftersom de har lättare att föröka sig i detta område.

Dina fötter tenderar att vara täckta och löper därför större risk att bevara värme och fukt, vilket är perfekt för dessa inkräktare. Om du även lider av överdriven hetta från fötterna så bör du vara extra försiktig.

Svampinfektioner karaktäriseras inte direkt av smärta, som är den vanligaste anledningen till att folk uppsöker läkare. Denna infektion orsakar istället obehag i form av klåda, rodnad och flagnande hud på det angripna området.

När det kommer till naglarna så bör du även lägga märke till förändringar i deras utseende, eftersom de blir mörkare, tjockare, flagnar, är mer ömtåliga och har en dålig odör.

Det är bra att veta att denna sjukdom även ofta leder till nedsatt immunförsvar, vilket gör svampinfektioner mycket farliga. Om ditt immunförsvar dock är resistent så kommer problemet inte bli särskilt allvarligt, men fortfarande obehagligt.

Vi rekommenderar alltid att behandla sjukdomar när de börjar. Även om det inte medför så stora risker att vänta så blir åkomman svårare och dyrare att behandla samtidigt som det kan ta längre tid.

Vi vill rekommendera några huskurer för onykomykos som kommer hjälpa till att behandla denna åkomma. Om du har svamp i naglarna, oavsett om det är på händer eller fötter, som har funnits där under en tid och orsakar stor skada så är det dock alltid bäst att uppsöka en specialist.

Förebyggande av onykomykos

Förebyggande är bästa medicinen

Förebyggande är det bästa alternativet i detta fall. Du bör vara väldigt försiktig med din personliga hygien. Kom ihåg att de saker som mikroorganismer gillar är mörker, hetta och fukt. Därför ska du se till att inte ge dem en passande miljö som de kan invadera. Håll en god hygien för finger- och tånaglar.

Håll naglarna korta och rena. Om du föredrar dem längre så bör du ta ännu bättre hand om hygienen. Tvätta dem regelbundet och glöm inte att torka dem. För att göra detta kan du till och med använda en hårtork. Rengör under naglarna ordentligt, men skada inte huden. Om du gör det så kan svampen utnyttja detta och komma in genom skadan. Dela inte produkter för personlig hygien, skor, strumpor etc.

Medicinsk behandling för nagelsvamp kan röra sig om topisk applicering, oral medicin eller, i allvarligare fall, borttagning av den infekterade nageln.

Nedan ska vi ge dig några huskurer som kan hjälpa dig i kampen mot nagelsvamp.

Vinäger

Äppelcidervinäger är bra mot onykomykos

Sätt dig med fötterna i en balja med en liter vatten plus 25 centiliter äppelcidervinäger i 20 minuter. Ta sedan upp fötterna och torka dem noggrant.

Bakpulver

Gör en smet av bakpulver och varmt vatten. Lägg sedan denna på drabbade områden och låt den sitta i några minuter. Skölj och torka noggrant.

Lök

Använd löksaft på naglarna

Mixa en lök i mixern. Med en bomullstuss applicerar du sedan saften på den infekterade nageln eller naglarna. Låt det verka i en halvtimme varpå du sköljer och torkar.

Oreganoolja

Gör en blandning av två droppar oreganoolja och en matsked olivolja. Applicera direkt på de infekterade naglarna.

Dessa huskurer för onykomykos kan användas i så länge som ett par veckor eftersom de inte skapar några dåliga bieffekter. Om symptomen inte upphör så bör du uppsöka läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carrillo, L. Hongos. In Microbiología Agrícola. 2003; 10(4): 40-59.
  • Berenguer, J. Hongos. Book. 2000; 3(1): 129-156.
  • Carrillo, L. Estructuras de los hongos. Microbiología Agrícola. 2004.
  • Dalmay J, Roé E, Corella F, García X, et al. Onicomicosis. Farmacia profesional. 2006; 20(10): 62-66.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.