Huskurer för onykomykos (händer & fötter)

juni 22, 2015

Onykomykos. Detta ord kan verka lite konstigt, men det används för en svampinfektion i dina händer och fötter. Svamp är mikroorganismer som i detta fall framförallt angriper tånaglar och fingernaglar. De drabbar dock främst tånaglar eftersom de har lättare att föröka sig i detta område.

Dina fötter tenderar att vara täckta och löper därför större risk att bevara värme och fukt, vilket är perfekt för dessa inkräktare. Om du även lider av överdriven hetta från fötterna så bör du vara extra försiktig.

Svampinfektioner karaktäriseras inte direkt av smärta, som är den vanligaste anledningen att folk uppsöker läkare. Denna infektion orsakar istället obehag i form av klåda, rodnad och flagnande hud på det angripna området.

När det kommer till naglar så bör du även lägga märke till förändringar i deras utseende, eftersom de blir mörkare, tjockare, fäller hud, är mer ömtåliga och har en dålig odör.

Det är bra att veta att folk som drabbas av denna sjukdom även får nedsatt immunförsvar, vilket gör svampinfektioner mycket farliga. Om ditt immunförsvar dock är resistent så kommer problemet inte bli särskilt allvarligt, men fortfarande obehagligt.

Vi rekommenderar alltid att behandla sjukdomar när de startar. Även om det inte medför stora risker att vänta så blir åkomman svårare och dyrare att behandla samtidigt som den kan ta längre tid.

Vi vill rekommendera några huskurer för onykomykos som kommer hjälpa till att behandla denna åkomma. Om du har svamp i naglarna, oavsett om det är på händer eller fötter, som har varit där under en tid och orsakar stor skada så är det dock alltid bäst att uppsöka en specialist.

Förebyggning

svamp-naglar

Förebyggning är det bästa alternativet i detta fall. Du bör vara väldigt försiktig med din personliga hygien. Kom ihåg att de saker som mikroorganismer gillar är mörker, hetta och fukt. Därför ska du inte ge dem en passande miljö att invadera. Håll dina finger- och tånaglar hygieniska.

Håll dina naglar korta och rena. Om du föredrar dem längre så bör du ta ännu bättre hand om hygienen. Tvätta dem regelbundet och glöm inte att torka dem. För att göra detta kan du till och med använda en hårtork. Rengör under naglarna ordentligt, men orsaka inga skador. Om du gör det så kan svampen utnyttja detta och komma in genom skadan. Dela inte hjälpmedel för personlig hygien, skor, strumpor, etc.

Medicinsk behandling för nagelsvamp kan röra sig om topisk applicering, oral medicin eller, i allvarligare fall, borttagning av den infekterade nageln.

Nedan ska vi ge dig några huskurer som kan hjälpa dig i kampen bot nagelsvamp.

Vinäger

Äppelcidervinäger

Sänk ner dina fötter i en liter varmt vatten plus 25 centiliter äppelcidervinäger i 20 minuter. Ta sedan upp fötterna och torka dem noggrant.

Bakpulver

Gör en smet av bakpulver och varmt vatten. Lägg sedan denna på påverkade områden och låt den sitta i några minuter. Skölj och torka noggrant.

Lök

Lök

Mixa en lök. Med en bomullstuss applicerar du sedan saften på den infekterade nageln eller naglarna. Låt det verka i en halvtimme varpå du sköljer och torkar.

Oreganoolja

Gör en blandning av två droppar oreganoolja och en matsked olivolja. Applicera direkt på de infekterade naglarna.

Dessa huskurer för onykomykos kan användas i ett par veckor eftersom de inte orsakar dåliga reaktioner. Om symptomen inte upphör så ska du uppsöka läkare.

MER FÖR DIG