Hur värme påverkar mediciner
Du har kanske sett hur värme påverkar mediciner och deras effekt på kroppen. Höga sommartemperaturer är en faktor att ta hänsyn till på grund av deras möjliga inverkan på läkemedlets stabilitet och verkan.
Varje år publicerar den spanska myndigheten för läkemedel och medicintekniska produkter (AEMPS) ett dokument om hur man håller sig säker i händelse av en värmebölja. Den innehåller information om korrekt hantering av läkemedel och hur man bäst förvarar dem. Den innehåller också specifika rekommendationer för patienter med specifika medicinska tillstånd vid extrema temperaturer.
Hur man förvarar mediciner vid varmt väder
Vid höga temperaturer bör läkemedel som ska förvaras mellan 1 och 7 °C konsumeras så snart de tas ut ur kylen. Däremot tål läkemedel som man ska förvara vid temperaturer under 25 till 30 °C vanligtvis mer värme.
Du måste ta hänsyn till försiktighetsåtgärder särskilt när du transporterar dina mediciner. I vissa fall är det till och med tillrådligt att använda en kylväska för att hålla dem vid rätt temperatur. Läkemedel bör i allmänhet inte exponeras för höga temperaturer under långa perioder. Så gör inte som vissa personer som lämnar dem till exempel i bagageutrymmet i bilen, utsatta för solen!
Om du behöver ta ett läkemedel är det en bra idé att läsa bipacksedeln noggrant och kontakta din apotekspersonal om du har några frågor eller varningar som du inte förstår eller undrar över. Eftersom vissa mediciner behöver förvaras i kylskåp rekommenderar experter att man håller dem borta från miljöer som är varmare än 25 till 30 °C.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Orsakerna till värmeutmattning & hur man behandlar det
Hur värme påverkar mediciner
Vissa läkemedelsformer, som suppositorier och krämer, är mer känsliga för höga temperaturer. I detta fall är det inte den aktiva beståndsdelen som är känslig för värme, utan själva läkemedelsformen. Därför bör du ta hänsyn till olika aspekter för att veta exakt hur värme påverkar dina mediciner. Några av dem är:
- Läkemedelsform. Specifika läkemedelsformer, som suppositorier, vagitorier eller krämer, är mer känsliga för förhöjda temperaturer. I det här fallet är det ganska lätt att se om de är i gott skick efter exponering för värme.
- Utseende. Håll ett öga på utseendet på förpackningen och på själva läkemedlet. Du måste se till att både förpackningen och själva produkten är i gott skick. Konsumenten är i slutänden den som måste avgöra läkemedlets stabilitet efter att ha analyserat dess yttre utseende. Om du är osäker är det bäst att låta bli att ta det.
Termolabila läkemedel
Att hantera termolabila läkemedel korrekt, särskilt de som man måste förvara mellan 1 och 7 ° C, är särskilt viktigt under en resa. Att använda kylda isotermiska förpackningar för dessa mediciner ser till att de håller sig vid en lagom temperatur under hela resan.
Värme kan påverka läkemedlet, särskilt om det blir utsatt för höga temperaturer under en längre tid. Detta kan förändra effekten och kan leda till biverkningar. Vid höga temperaturer rekommenderar experter att du tar denna typ av medicin så snart du tar ut den ur kylskåpet.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur extrema temperaturer påverkar människokroppen
Några rekommendationer från AEMPS
Den spanska myndigheten för läkemedel och medicintekniska produkter har fastställt några riktlinjer för korrekt användning av läkemedel vid höga temperaturer. Dessa inkluderar följande:
- Minska eller avbryt inte behandlingarna utan att rådfråga din läkare.
- Undvik att ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) så mycket som möjligt, särskilt nefrotoxiska läkemedel, när det finns risk för uttorkning.
- Ta inte paracetamol för att dämpa symptom på värmeslag, eftersom experter har visat att det är ineffektivt som behandling i dessa fall.
- Om din läkare har ordinerat ett diuretikum, kom ihåg att justera ditt vätske- och natriumintag.
- Ta inte medicin utan att ha rådfrågat din läkare, eftersom de kan interagera med andra behandlingar eller orsaka biverkningar.
Hur värme påverkar mediciner: Slutsats
Under hela året, och särskilt vid mycket höga temperaturer, bör du förvara läkemedel på svala och torra platser, inte direkt utsatta för solljus. Om du är osäker, läs bipacksedeln för de läkemedel du köper, eftersom den innehåller viktig information om förvaring.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
De La Rubia, A. (2006). Conservación de medicamentos termolábiles. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73935-6
-
Ricote-Lobera, I., Ortiz-Martín, B., Fraile-Gil, S., Santos-Mena, B., Hidalgo-Correas, F. J., & García-Díaz, B. (2014). Estabilidad de los medicamentos termolábiles ante una interrupción accidental de la cadena de frío. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.7399/FH.2014.38.3.1164
-
Margarita, C., Peña, G., I, A. I. B., & Martínez, V. (2010). Estudio de estabilidad de tabletas de risperidona 3 mg Study of stability of Risperidone ( 3 mg ) tablets. Revista Cubana de Farmacia.