Farorna med krämer: Vad säger experterna

Farorna med krämer är lätta att undvika. Vi måste följa specifika råd för att säkerställa korrekt användning av produkten. Vi kommer att berätta allt om dessa tips i den här artikeln!
Farorna med krämer: Vad säger experterna
Maria del Carmen Hernandez

Granskad och godkänd av hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 25 november, 2022

Vi slår vad om att du någon gång har hört talas om farorna med krämer. Vem använder inte krämer eller kosmetika nuförtiden? Det finns väldigt många ställen där vi kan köpa dessa produkter. Dessutom finns de i en mängd olika prisklasser, så de är tillgängliga för alla.

Men de flesta är faktiskt inte medvetna om farorna med krämer, speciellt krämer som vi inte köper i specialbutiker. På dessa platser finns det ingen som kan berätta för oss det bästa sättet att använda dem på.

Det är av denna anledning som den spanska myndigheten för läkemedel och hälsoprodukter (AEMPS) har utarbetat en rapport för att varna för missbruk av dessa kosmetika. Syftet är att försöka minska riskerna.

Denna rapport, på svenska ungefär: “God praxis vid användning av kosmetiska produkter”, är uppdelad i två huvudavsnitt:

  • Felaktig användning av produkter
  • Dålig praxis i samband med användningen av produkter

Låt oss ta en titt på farorna med krämer om man inte använder dem på rätt sätt. Vi rekommenderar att du använder dig av dessa tips när du väljer krämer för att minska risken de kan orsaka.

Vilka är de vanligaste farorna med krämer?

En av de värsta ovanorna vi har när vi använder en kräm är att vi inte ger produkten den betydelse den förtjänar. Vi ignorerar tillverkarens rekommendationer, vilket ökar farorna med dessa produkter när du använder dem.

Att inte läsa dessa rekommendationer är som att inte se till att bli informerad om användningen av en aktiv substans genom att inte titta på bipacksedeln. Många krämer innehåller aktiva ämnen som, om de inte används på ett visst sätt, kan orsaka skador på huden.

Till exempel tenderar vi att förbise bäst före-datumet för dessa produkter, såväl som den lämpligaste platsen och miljön för förvaring.

Och även om dessa dåliga vanor ofta bara leder till att ingredienserna är mindre effektiva, finns det också andra risker. Molekylerna som utgör krämerna kan bli omvandlade till andra molekyler, vilket ger oönskade effekter för konsumenten. Hur kan vi undvika farorna med felaktigt bruk av krämer?

Några tips för att undvika farorna med krämer

Det finns ett antal tips som man bör implementera när man använder krämer och kosmetika. Om vi ​​använder dem kommer man att avsevärt kunna minska de relaterade farorna.

Först och främst rekommenderar experter att vi läser produktetiketten, samt bruksanvisningen och varningarna och försiktighetsåtgärderna för användning, som man kan läsa om i denna rapport från Kanarieöarnas regering.

Genom att vara välinformerade kan vi vara säkrare på att få del av de gynnsamma effekterna av produkten i fråga.

För det andra, använd aldrig krämer eller kosmetika för något annat ändamål än de som tillverkaren avsett. Om vi ​​gör det kan vi utlösa andra hälsoproblem.

För det tredje föreslår vi att du respekterar minimihållbarheten, eller perioden som produkten är säker att användas efter att du öppnat den. Detta är information som bör gå att läsa på produkten.

Det fjärde tipset är att förvara produkterna korrekt, samt att hålla behållarna rena och tätt stängda. Det är också viktigt att undvika exponering för extrema temperaturer och solljus.

Solens strålar kan förändra molekylernas struktur och göra att produkterna tappar effektivitet eller i värsta fall utlösa farliga effekter.

Dessutom är det viktigt att tvätta händerna innan du använder kosmetiska produkter. Detta hjälper dig att undvika infektioner.

Andra tips för att undvika farorna med krämer

Farorna med krämer
Det är viktigt att kontrollera utgångsdatumet på alla produkter. Med krämer är det också viktigt att minska risken för kontaminering.

Förutom de råd som vi nämnt ovan, föreslår experter också att vi tar hänsyn till följande:

  • Dela inte föremål och krämer som kan komma i kontakt med biologiska vätskor.
  • Blanda inte olika produkter och tillsätt inte något extra ämne till din kosmetika.
  • Undvik att byta förpackningen den kommer i från fabriken.
  • Om du ​​använder en engångsprodukt, kassera den omedelbart efter användning och använd den inte igen.
  • Om det finns några defekter i produkten, kassera den.

Vi rekommenderar även att du läser den här artikeln: 8 misstag du begår när du duschar varje dag

Följ experternas råd

Hälsoexperter har varnat oss för farorna med krämer och konsekvenserna av att använda kosmetiska produkter på fel sätt. Anledningen till detta är att många av oss inte använder dem som vi borde – vi läser inte etiketten, vi förvarar dem inte väl eller blandar ihop dem  – och dessa dåliga vanor leder till skadliga konsekvenser.

Det är viktigt att vi följer de riktlinjer som hälsomyndigheterna rekommenderar för att minimera alla eventuella faror med krämer. Det är enkla tips att ta till sig och använda sig av och de kan bespara oss mycket besvär och lidande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.