Två metoder för att göra tvål med aktivt kol

Aktivt kol i tvål främjar eliminering av föroreningar och smuts på kort tid. Du kan göra denna typ av tvål själv hemma.
Två metoder för att göra tvål med aktivt kol

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Aktivt kol i tvål främjar eliminering av föroreningar och smuts på kort tid. Du kan göra denna typ av tvål själv hemma. Aktivt kol är en av de mest eftertraktade produkterna för hudvård eftersom man anser att den har absorberande, rengörande och avgiftande egenskaper. Därför vill vi ge dig några tips om hur du kan tillverka din egen tvål med aktivt kol!

Detta är ett svart, luktfritt och finkornigt ämne. Det liknar vanligt kol, men skillnaden är att det aktiveras genom uppvärmning av torv, sågspån, trä eller kokosskal vid höga temperaturer.

Det kan verka rätt komplicerat att göra tvål, men det är faktiskt enklare än du tror. Sist i artikeln får du lära dig några sätt att göra din egen tvål med aktivt kol.

Fördelar med tvål med aktivt kol för huden

De som använder dessa tvålar hävdar att de, förutom att göra rent, kan eliminera föroreningar, öppna upp tilltäppta porer och minska fet hud. Det lämnar en lyster i ansiktet och förbättrar utseendet på huden.

Andra fördelar som man tillskriver denna tvål är följande:

 • Den kan användas för alla hudtyper: Dess effektivitet har bevisats för många användningsområden och denna typ av tvål passar inte enbart en hudtyp. För fet hud neutraliserar den överflödiga oljor, medan den för torr hud återfuktar och lindrar.
 • Minimerar porstorleken: Oren hud är resultatet av en gradvis ackumulering av bakterier. Många hittar en lösning i denna tvål eftersom den rengör på djupet.
 • Fördröjer tecken på åldrande: Man menar att den jämnar ut fina linjer och stramar åt huden för att ge ett mer ungdomligt utseende.
 • Kontrollerar akne: Den fungerar som en magnet och fångar upp bakterier som orsakar akne.
 • Den tar också bort olja och fett som blockerar porerna och orsakar missfärgningar. Dessa effekter är en av anledningarna till att så många tycker om denna tvål.
 • Förhindrar infektioner: Specialister rekommenderar att du använder denna tvål för att avgifta och förebygga infektioner orsakade av giftiga luftburna föroreningar som vi  dagligen blir utsatta för.
 • Eliminerar pigmentfläckar: Den har en sammandragande verkan som kan hjälpa till att minimera solfläckar, akne och andra typer av pigmentavvikelser i ansiktet.
 • Tar bort dålig lukt: Eftersom tvålen är antibakteriell, bekämpar den dålig lukt som kommer sig av att porerna är igensatta av mikroorganismer.
kvinna med akne
Användning av aktivt kol kan vara effektivt vid behandling av akne och för att minska ärrbildning som kan uppstå.

Du kanske också gillar den här artikeln: 5 hemmagjorda behandlingar för att reducera ärr från akne

Hur du gör en egen tvål med aktivt kol

När du väl har lärt dig fördelarna med denna tvål är vi säkra på att du inte kan vänta med att prova den! Här är två sätt att göra denna tvål hemma.

Men innan du sätter igång, se till att kolet du använder är kosmetiskt och att du har rätt utrustning: Mask, handskar och skyddsglasögon.

Tvål med aktivt kol med glycerin

Ingredienser

 • Kosmetiskt aktivt kol (5 gram)
 • Sulfatfritt glycerin (500 gram)
 • Eterisk olja (valfri doft, 10 droppar)
 • Kokosolja (1 msk)
 • Sheasmör (1 msk)

Så har gör du:

 1. Dela glycerinet i små bitar, lägg dem i en glasbehållare och värm upp i ett vattenbad under omrörning med en träsked. Låt inte lösningen koka. Blanda samtidigt kokosolja och sheasmör i en annan behållare.
 2. När glycerinet är helt smält, tillsätt kombinationen av olja och sheasmör under konstant omrörning. När du känner att det inte finns några klumpar, häll i dropparna av eterisk olja, rör om och stäng av värmen.
 3. Låt blandningen svalna i några minuter, häll den sedan i en form och låt den stelna vid rumstemperatur i minst 5 timmar.
 4. Ta ut den ur formen. Nu kan du använda din tvål med aktivt kol!
soda
Användning av kaustisk soda kräver vissa försiktighetsåtgärder för att undvika skador på hud och slemhinnor under processen.

Upptäck mer i den här artikeln: Bli av med finnar på näsan med dessa fyra huskurer

Hur du gör en egen tvål aktivt kol med oljor

Ingredienser

 • Pulveriserat kosmetiskt aktivt kol (10 gram)
 • Kaustiksoda (113 gram)
 • Demineraliserat vatten (300 ml)
 • Kakaosmör (150 gram)
 • Babyolja (200 gram)
 • Olivolja (500 gram)
 • Eteriska oljor av tea tree, pelargon och citron (10 droppar av varje)

Så här gör du:

 1. Lös upp kaustiksodan i det avmineraliserade vattnet och ställ det i ett ventilerat område.
 2. Värm kakaosmör, babyolja och olivolja på svag värme. När de når 55 °C tillsätter du den utspädda sodan. Vispa massan på medelhastighet.
 3. Tillsätt kol och eteriska oljor medan du fortsätter vispa.
 4. Häll blandningen i en form och vänta tills den stelnat innan du tar ut den från formen.
 5. Skär i flera bitar och låt dem härda i 40 dagar på en ventilerad plats. Efter denna tid är tvålen klar.

Rekommendationer för användning

Du vet nu hur du tillverkar en egen tvål med aktivt kol, så nu behöver du lära dig hur du använder den. För känslig hud rekommenderar specialister att använda den var tredje dag på morgonen, medan rekommendationen för fet hud är två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen.

Kombinationen av aktivt kol och hudblekande krämer, scrubs, masker och tvål främjar eliminering av föroreningar på kort tid. Du bör använda dessa produkter tillsammans en gång i veckan.

Kom ihåg att återfukta ditt ansikte för att undvika att torka ut huden där. Nu är du redo att prova fördelarna med naturliga kolkällor för din hy!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.