Hur stress kan påverka din syn
Stress kan påverka din syn. Faktum är att kroniska stresstillstånd kan orsaka tillfällig synförlust och även utlösa andra hälsoproblem. Och att minska dina stressnivåer kan tvärtom påverka din hälsa och livskvalitet positivt. Läs mer i den här artikeln!
I värsta fall kan stress orsaka tillfällig synförlust. Det är dock ovanligt att det händer, å andra sidan är det relativt vanligt att stress orsakar mindre synstörningar som kan försämra din livskvalitet.
Tyvärr har vi blivit vana vid att stress är en del av våra liv. Vi vet att det är källan till flera hälsoproblem, men vi är ändå benägna att inte lägga tid på att lösa detta problem. Detta är ett allvarligt misstag eftersom stress kan påverka synen men också orsaka eller öka risken för allvarliga hälsoproblem.
Kronisk stress skapar förändringar i det autonoma nervsystemet, vilket resulterar i förändringar i hormoner i kroppen. Effekterna är otaliga och kan till och med orsaka mutationer i generna. Därför är alla manifestationer av stress något vi aldrig får underskatta.
Stämmer det att stress kan påverka din syn?
När vi frågar läkare om stress kan påverka synen är svaret ett rungande ja. Det är dock inte alltid den direkta orsaken till synproblem, utan fungerar ibland som en kompletterande faktor vid olika hälsoproblem.
Emotionell stress leder ofta till direkta effekter på ögonen, med dessa är i princip inte lika allvarliga, som tics i ögonlocken eller tårar. Det kan också påverka blodkärlen i området, vilket kan leda till suddig syn, dålig syn eller till och med tillfällig synförlust.
Stresshormonet som är inblandat i detta är kortisol och ett stresstillstånd innebär förhöjda nivåer av detta ämne. Det orsakar obalanser i det autonoma eller sympatiska nervsystemet och vaskulära förändringar. Det är faktorer som direkt kan påverka sjukdomar som glaukom eller optisk neuropati.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Inflammation i iris: Varför uppstår det och vad innebär det?
Symptom på problemet
Vi måste betona att stress visserligen kan påverka din syn, men i de flesta fall ger den bara tillfälliga effekter, och dessa försvinner oftast spontant. Symptom på att känslomässig stress påverkar din syn är följande:
- Suddig syn är ett av de vanligaste symptomen och skiljer sig från andra ögonproblem i de fall då det är ett tillfälligt tillstånd. Det vill säga att det kommer och går ibland, och att det försvinner av sig själv.
- Ljuskänslighet: Ångest får pupillerna att vidgas vilket får oss att känna oss störda av ljus.
- Tårar: Vanligtvis förknippat med ljuskänslighet.
- Tunnelseende: Minskar periferiseendet, speciellt när vi är nervösa.
- Ljusblixtar: Enstaka blixtar av ljus över synfältet.
- Tics i musklerna i och runt ögat.
Ögonläkare rekommenderar att vi inte ignorerar något av dessa symptom, särskilt om de förekommer väldigt ofta. Oavsett om de beror på stress eller andra hälsoproblem, bör en professionell yrkerperson utvärdera dig för att förhindra att det utvecklas till större problem.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Så minskar du symptom på torra ögon på grund av skärmanvändning
Konsekvenserna av stress på din syn
Det finns flera synproblem som läkare förknippar med stress. De vanligaste och viktigaste är följande:
- Myokemis eller tics: Dessa är små sammandragningar eller spasmer som uppstår i ögonlocken på grund av en ofrivillig rörelse i musklerna. Detta kan pågå i dagar eller veckor och kommer vanligtvis inte med några andra symptom.
- Blefarit eller inflammation i ögonlocken: Detta är ett av de vanligaste tillstånden och kommer sig av stress och andra orsaker. Det är lätt att förväxla detta tillstånd med torra ögon-syndrom och många experter tror därför att tillståndet är underdiagnostiserat. Det orsakar rodnad, klåda och även minskad synskärpa.
- Visuell trötthet, även känd som visuell stress eller astenopi. Det orsakar suddigt eller dubbelseende, svårigheter att fokusera på en viss punkt, lässvårigheter och huvudvärk. Det drabbar i allmänhet människor som tillbringar mycket tid framför en skärm.
- Central serös korioretinopati eller vätskeretention under näthinnan: Detta tillstånd har dimmig syn som ett symptom, mikropsi eller uppfattningen att föremål är mindre än de är, förvrängd uppfattning av föremål, mörkare synfält och allmänt nedsatt syn.
- Synförlust: Vissa tappar helt synen på grund av stress. Dessa personer har vanligtvis en särskild personlighetstyp och vid undersökning hittar man i allmänhet inga skador på ögonen. Denna frånvaro av lesioner eller andra problem avslöjar att blindheten har ett emotionellt ursprung.
Det är viktigt att känna till att stress kan påverka många områden av din hälsa, inklusive din syn. Därför är det viktigt att minimera stressen och leva så sunt och stressfritt som möjligt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Santos, L. R. H., Pérez, P. D. C., Castro, L. P., Sánchez, T. D. J. M., Fernández, R. N., & Domínguez, K. L. (2019). Terapia visual: ¿En qué consiste y cuándo indicarla?. Revista Cubana de Oftalmología, 32(3).