Kolsyrade drycker och deras påverkan på hälsan
Det kan vara jättegott att svalka sig med en söt och uppfriskande läsk under riktigt varma dagar! Kolsyran har något som lockar dig, som får dig att vilja dricka det varje dag. Säkert har du någon gång frågat dig själv varför kolsyrade drycker kan vara så ohälsosamma, speciellt då de är så fulla av energi och även får dig att känna dig mätt.
Du känner säkert till att många studier har visat att kolsyrade drycker är farliga för hälsan. Vill du veta mer om detta? Fortsätt läsa så ska du få reda på hur kolsyrade drycker påverkar kroppen.
Vad är kolsyrade drycker?
Det är en väldigt enkel process att tillverka kolsyrade drycker. Blandningen av filtrerat vatten, koldioxid, sötningsmedel (substanser som ger den en söt smak) och ämnen som modifierar eller kontrollerar surhetsgraden ger dig denna uppfriskande läsk. Dessa börjades dock utvecklas inom apoteksindustrin som en tonic för att lindra huvudvärk och dålig matsmältning.
Det har gått många år sedan dess och idag det finns många olika varianter av kolsyrade drycker. De har olika färger, lukter och smaker, och är smakfyllda drycker utan alkohol . Men hur hälsosamma är de egentligen? Gäller det gamla konceptet fortfarande? Tyvärr inte: varje dag upptäcks fler och fler farliga effekter på människors hälsa, speciellt hos barn. Är du fortfarande tveksam så läs vidare om olika symptom som kan följa av för stor konsumtion av kolsyrade drycker.
Symptom på överdriven konsumtion av kolsyrade drycker
- Huvudvärk
- Darrighet
- Hjärtarytmi
- Ångest
- Sömnproblem eller insomnia
- Depression
- Illamående
- Frekvent urinerande
- Reducering av benmassan (p.g.a. låg absorbering av kalcium)
- Minskad aptit
Hur påverkar kolsyrade drycker hälsan?
Det finns allt fler studier som visar de negativa effekterna av många produkter som vi konsumerar. Följande gäller för kolsyrade drycker.
Påverkar nervsystemet
Många av dessa drycker innehåller stora mängder koffein. Koffein är en alkaloid som har stimulerande effekter på nervsystem och hjärta. Detta är anledningen till att de kan hjälpa dig att inte bli utmattad. Koffein fungerar även som kärlvidgande medel, men här slutar fördelarna. Överdriven konsumtion av koffein är beroendeframkallande. Dessutom kan det orsaka huvudvärk, hjärtarytmi, insomnia och ångest. Dessa är samma symptom som du får då du dricker för mycket kaffe eller te varje dag.
Cancerframkallande effekt
Kolsyrade drycker har en attraktiv smak och färg. De har även lång hållbarhet, vilket är på grund av att de innehåller så mycket konserveringsmedel, surgörningsmedel och kemiska tillsatser. Allt detta kan vara väldigt skadligt för dina njurar. Dessa substanser tenderar att ackumuleras i kroppens vävnader, vilket orsakar uppkomsten av cancerceller och framkomsten av tumörer. Låt dig inte luras av att de skulle vara antioxidanter. Din kropp behöver naturliga antioxidanter som du kan hitta i frukter och grönsaker.
Ökar sura uppstötningar under matsmältningen
Till skillnad från vad man trodde förr, vet man nu att kolsyrade drycker kan ha negativa effekter på matsmältningsprocessen. Kolsyran i dessa drycker ökar försurningen av magsafterna och accelererar produktionen av dessa. Detta accelererar i sin tur matsmältningen och kan leda till sura uppstötningar och problem med näringsupptag, vilket kan vara speciellt smärtsamt för personer som lider av gastrit och magsår
Orsakar hål i tänderna
Koldioxid och socker från läsk har också visat sig påverka munnen och tänderna. Eftersom de ändrar smaklökarna och korroderar tandemaljen, kan det leda till hål i tänderna.
Orsakar fetma
Kolsyrade drycker har generellt en hög koncentration av sötningsmedel, som har en hög eller låg nivå av kalorier (1 burk med läsk kan innehålla motsvarande 3 till 4 matskedar socker). Sötningsmedel med lågt kalorivärde är sorbitol, aspartam och sackarin, och sötningsmedel med hög nivå av kalorier är sackaros och glukos. Överdriven konsumtion av dessa sockerarter orsakar en ökning av blodsockernivåerna, inflammation i bukspottskörteln samt diabetes. Och kolhydrater som inte omvandlas till energi genom de metaboliska processerna ackumuleras som fetter i vävnad och artärer, vilket orsakar fetma och arteroskleros.
Förlust av benmassa
Som om det inte vore nog kan syrorna och koffeinet i dessa drycker vara skadliga för dina ben eftersom de påverkar upptaget av kalcium i benen, vilket orsakar en förlust av benmassa. Detta försvagar dina ben och bidrar till benskörhet. Samtidigt gör kombinationen av socker och syra att upptaget av järn till cellerna försvåras, vilket kan orsaka anemi och göra att du lätt får olika typer av infektioner.
Var försiktig med lightläsk
Då man vill få bukt med viktproblem och diabetes är det inte någon lösning att gå över till lightläsk. Du bör tänka på att sötningsmedel som är substitut till socker inte bör konsumeras i stora mängder. Dessa är substanser som påverkar olika metaboliska reaktioner och kan orsaka hjärnskador, minnesförlust och även bidra till uppkomsten av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers.
Till sist…
Även om man kan tycka att dessa kolsyrade drycker är så goda, så rekommenderar vi att du i stället dricker vatten, juice och smoothies. Dessa är inte bara oskadliga, utan innebär dessutom många hälsofördelar för kroppen. Detta tips gäller speciellt gravida kvinnor och personer som lider av nervösa problem, bröstproblem, magsår, hypertoni och migrän. Dessa personer är i riskzonen.
Kom ihåg att hälsa och lycka går hand i hand.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis. American journal of public health, 97(4), 667–675. https://doi.org/10.2105/AJPH.2005.083782
- Anjum, I., Jaffery, S. S., Fayyaz, M., Wajid, A., & Ans, A. H. (2018). Sugar Beverages and Dietary Sodas Impact on Brain Health: A Mini Literature Review. Cureus, 10(6), e2756. https://doi.org/10.7759/cureus.2756
- Chazelas, E., Srour, B., Desmetz, E., Kesse-Guyot, E., Julia, C., Deschamps, V., Druesne-Pecollo, N., Galan, P., Hercberg, S., Latino-Martel, P., Deschasaux, M., & Touvier, M. (2019). Sugary drink consumption and risk of cancer: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ (Clinical research ed.), 366, l2408. https://doi.org/10.1136/bmj.l2408