Hur oreda påverkar vår hälsa och vårt humör
Vårt hem och vår arbetsplats bör vara som en fristad. En plats där vi känner oss trygga och bekväma, och som samtidigt speglar vilka vi är. Vår omgivning påverkar hur vi tänker, känner och agerar, ofta mer än vi förstår, och råder det oreda, kan detta påverka både hälsa och humör.
Även om vi kanske inte märker av det, så kan en garderob som är överfull av ingenting som passar, eller ett skrivbord täckt av en pappersröra ha negativ påverkan på vårt humör. Det handlar inte bara om estetik. Genom att vara vara en källa till ångest, stress och även skuld eller skam påverkar oreda både hälsa och humör.
När kan man då säga att det råder oreda? Psykologen Joseph Ferrari definierar tillståndet oreda som “en överdriven ansamling av föremål som i ansamlingen orsakar kaos i våra liv.” Så när det vi lagrar och lägger på hög – och det vi tenderar att hålla fast vid känslomässigt – börjar påverka vår sinnesro eller våra relationer, är det dags att identifiera vad som orsakar röran.
1. Oreda kan leda till stress och ångest
Om det råder oreda i vårt hem, är detta som en oönskad gäst som skapar symtom som stress och ångest. Detta kommer av att vi känner en förlust av kontroll inför kaoset. I detta scenario genererar amygdalan stressreaktioner, vilket höjer kortisolnivåerna och håller oss i ett konstant tillstånd av uppmärksamhet.
Tänk dig nu vad detta innebär för dem som arbetar på distans, där hem och kontor smälter samman. Den ständiga visuella påminnelsen om tvätt att vika eller bokhyllor att organisera samtidigt som man är upptagen med arbetet orsakar inte bara mental trötthet utan blir också en kognitiv belastning som bara ökar, vilket i nästa led orsakar ångest eftersom vi inte har utfört de där väntande uppgifterna.
Alla grupper drabbas inte lika. En av de hårdast drabbade grupperna är unga vuxna, som är de som mest akut upplever psykisk påverkan på sin hälsa på grund av oreda i hemmet . Likaså visar studier höjda kortisolnivåer för kvinnor som lever i röriga hem .
Du kanske också vill läsa: 5 enkla städtips för den som inte gillar att städa
2. Oreda påverkar vår hälsa: Minskad koncentration och produktivitet
Den visuella distraktionen från röran har negativ påverkan på koncentrationen eftersom hjärnan får kämpa för att filtrera bort onödiga stimuli, vilket resulterar i mental överbelastning. Det hindrar hjärnan från att effektivt bearbeta information. Detta förklarar varför oreda är förknippat med svårigheter i problemlösning och beslutsfattande, på grund av minskad kognitiv flexibilitet, samt ökad prokrastinering.
3. Oreda kan leda till dåliga matvanor
Att undvika väntande uppgifter på grund av en kaotisk omgivning kan utlösa en önskan att äta skräpmat. På så vis påverkar oreda vår hälsa genom att det uppmuntrar till ohälsosamt småätande av till exempel godis och kakor.
Forskning tyder också på ett samband mellan hamstringsstörning, vilket innebär att man tvångsmässigt håller fast vid ägodelar och känner en ångest för att göra sig av med dem, och fetma. Mer specifikt är hamstring kopplad till ett högre BMI och även hetsätningssymtom.
4. Kan skapa sömnstörningar
Tro inte att du slipper ifrån oredan under sömnen. Det är välkänt att sömnproblem är förknippade med stökiga sovrum. Roten till denna typ av sömnproblem är att den konstant pågående stressen hindrar oss från att slappna av innan vi ska gå och lägga oss.
Närvaron av visuella distraktioner håller sinnet aktivt, vilket gör det svårt för oss att somna. Och vad som händer när vår sömnkvalitet försämras är att känslomässiga spänningar uppstår. Därför tenderar människor som bor i stökiga hem att lida av sömnlöshet och dålig sömnkvalitet.
Dessutom: om du går och lägger dig och känner dig överväldigad av väntande uppgifter, är detta en mental oreda som påverkar din vila och därigenom din hälsa.
5. Social isolering
En annan konsekvens av oreda i hemmet är att många stökiga människor tenderar att undvika sociala interaktioner eller att ta hem gäster i sina hem på grund av bristande organisation; ett faktum som negativt påverkar deras självkänsla. I den meningen upplever de ofta skuld och skam när de tar emot gäster i ett stökigt hem eller på ett rörigt kontor. Det kan också få oss att känna oss inkompetenta för att vi inte har saker på sin rätta plats. Detta leder i sin tur till mindre socialt umgänge och kan förvärra depression.
Du kanske också vill läsa: 8 idéer för att dölja sladdar hemma
6. Oreda påverkar vår hälsa: Ökar risken för olyckor
I början betonade vi vikten av att göra hemmet till en trygg plats. Men ett hem i oordning leder tvärtom till motsatt effekt, eftersom för mycket oreda kan hindra rörelse, öka risken för snubbelolyckor och försvåra åtkomst i en nödsituation.
7. Oreda kan förvärra allergier och andningsproblem
Röriga utrymmen är en grogrund för damm- och mögelansamling när det förekommer fukt. Därför är de förknippade med en högre risk för allergisymtom, rinit och astma, särskilt hos barn. I ostädade miljöer är det svårare att ordentligt rengöra hörnen där allergener samlas.
Varför är det viktigt att upprätthålla ordning?
Efter de negativa effekter vi har beskrivit är det tydligt att ordning främjar välbefinnande. Låt oss titta på några av de största fördelarna:
- Vi blir på bättre humör. Att minska visuella distraktioner påverkar det mentala välbefinnandet, vilket manifesteras som ett lugnt tillstånd. Sammantaget ger ordning en större känsla av kontroll och måluppfyllelse, vilket stärker självkänslan.
- Förbättrar mentala funktioner. En städad miljö innehåller färre distraktioner och stimulerar koncentration, vilket bidrar till snabbare informationsbearbetning och beslutsfattande.
- Neutraliserar negativa tankar om oss själva. För de som är benägna att isolera sig kan städning motverka skuld och skam som kaotiska miljöer skapar.
Enligt den japanska organiseringsgurun Marie Kondo kan du börja organisera dina utrymmen genom att göra en sortering mellan saker du ska behålla och som du ska slänga.
Förhindra att oreda stjäl tid och energi
Röriga utrymmen, oavsett om det är en garderob eller ett helt rum, påverkar sinnet och känslorna, utlöser stress och ångest, stör sömnen och minskar koncentrationen. Tillsammans kan de orsaka fysisk skada, såsom ohälsosamma matval och ökad risk för olyckor.
För att förbättra hur vi pratar med oss själva, optimera informationsbearbetning och främja en större känsla av lugn är det en bra idé att fokusera på att organisera vår fysiska omgivning. Låt oss komma ihåg att detta är en process, och att våra vanor gör skillnad, för att förhindra att oordning slösar bort vår tid och energi.
Om du känner att du har väldigt svårt att släppa taget om föremål på grund av känslomässig anknytning, eller att röran omkring dig redan påverkar ditt liv och att du inte kan hantera den, är det en god idé att konsultera en specialist som hjälp för att att identifiera vad som ligger bakom denna manifestation.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Swanson, H. L., & Ferrari, J. R. (2022). Older adults and clutter: Age differences in clutter impact, psychological home, and subjective well-being. Behavioral Sciences, 12(5), 132.https://www.mdpi.com/2076-328X/12/5/132
- Sander, E. L. J., Caza, A., & Jordan, P. J. (2019). Psychological perceptions matter: Developing the reactions to the physical work environment scale. Building and Environment, 148, 338-347. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0360132318307157
- Vartanian, L. R., Kernan, K. M., & Wansink, B. (2017). Clutter, chaos, and overconsumption: The role of mind-set in stressful and chaotic food environments. Environment and Behavior, 49(2), 215-223. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2711870
- Rogers, C. J., & Hart, R. (2021). Home and the extended-self: Exploring associations between clutter and wellbeing. Journal of environmental psychology, 73, 101553. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272494421000062
- American Psychological Association. (2023). Speaking of Psychology: Why clutter stresses us out, with Dn. Joseph Ferrari, PhD. https://www.apa.org/news/podcasts/speaking-of-psychology/clutter
- Saxbe, D. E., & Repetti, R. (2010). No place like home: Home tours correlate with daily patterns of mood and cortisol. Personality and Social Psychology Bulletin, 36(1), 71-81.
- American Academy of Sleep Medicine. (2015). People at risk of hoarding disorder may have serious complaints about sleep. ScienceDaily. https://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150608213030.htm