24 saker du kan donera eller slänga innan du flyttar

En flytt är överväldigande bara vid tanken att man ska flytta allt från en plats till en annan. Förbered en lista över saker du kan donera eller slänga för att minska volymen.
24 saker du kan donera eller slänga innan du flyttar

Senaste uppdateringen: 04 juli, 2023

Hur kan du göra en flytt lättare och lättare? Genom att veta vad du ska ta och vad du inte ska ta med kan du lindra den fysiska bördan, kostnaden och stressen som förändringen genererar. I denna process, som för många människor är tråkig, bör du skilja det du verkligen vill ha i ditt nya hem från de saker du kan donera eller ge bort innan du flyttar.

Med denna strategi kommer du att minska svårigheterna, dra nytta av utrymmena i hemmet som tar emot dig, prioritera dina tillhörigheter och hjälpa de som behöver några av de föremål du har över. Effektivitet bygger på organisation.

Även om du inte kommer att bli en version av experten Marie Kondo, kommer du genom att börja med en djuputrensning ha en chans att packa det som är användbart och slänga det som inte fungerar för dig  längre.

Saker du kan donera innan du flyttar

Innan du ger bort dina saker, utvärdera först om du kommer att behöva dem.

Tänk på miljön i ditt nya område, om du har en trädgård, om det finns en pool etc. Tänk också på att det är bättre att slänga trasiga saker: om de inte längre är användbara är det dålig smak att ge bort dem. Det du kan donera är det vi listar nedan.

1. Kläder och skor i gott skick

Inkludera de tillbehör du inte längre använder i det du donerar. Var modig och rota igenom din garderob för att bestämma vad som inte längre passar dig.

Kläder som inte passar din nuvarande storlek, skor du gav upp för mer än ett år sedan, smycken och skärp som inte passar din stil. Det är säkert att någon kommer att uppskatta det. Passa på att lämna över några överblivna galgar för att minska volymen på flytten.

2. Böcker och tidskrifter

24 saker du kan donera eller slänga innan du flyttar
Så länge de är i gott skick är det en bra idé att skänka böcker så att någon annan kan använda dem. Om inte, återvinn papperet.

Andra saker du kan skänka är böcker du redan har läst och tidningar. Ett bibliotek, skola eller bygdegård kan uppskatta detta.

Om du vill, behåll dina favoriter eller sök på internet efter deras elektroniska version för att minska antalet lådor och kostnaden för flyttfirman.

Detsamma gäller tidningar. Kanske har du sparat dem för ett specifikt ämne, men med tiden har de blivit pappersskräp. Donera dem eller återvinn dem! Om du har flera prenumerationer, se om du kan konvertera dem till digitala.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Fem idéer för att dekorera ditt vardagsrum med återvunnet material

2. Oanvända köksredskap

Vänta inte tills det är dags att flyttpacka. I god tid, förbered en inventering av köket och bestäm vad du behöver av porslin, kastruller, bestick och nödvändiga köksredskap.

Kontrollera vad som är funktionellt eller har sentimentalt värde. Resten (som glas eller saker som inte passar in med de andra) ger du till dem som behöver dem. Tänk att en skål som samlar damm i ditt hus kan glädja någon annan.

4. Möbler som inte passar in i det nya huset

Beroende på utrymmet i huset eller lägenheten, kommer vissa möbler förmodligen inte att passa. Om de är välbevarade eller har nästan omärkliga skador, donera dem till en institution. Var bara ärlig och förklara om de behöver repareras.

När det är möjligt, byt ut dina gamla möbler mot sådana som matchar inredningen i ditt nya hem.

5. Du kan donera gamla leksaker innan du flyttar

Bland de saker du kan donera innan du flyttar utmärker sig leksaker, speciellt om dina barn är stora och inte längre leker med dem. Till exempel kan ett dagis eller en förskola ge dem bättre användning. Det här förslaget inkluderar gamla spelkonsoler eller multimediaspelare, tillsammans med deras komponenter och kablar.

6. Musikinstrument

Det är självklart att om du spelar dem kommer du att vilja behålla dem; men gör du inte det kan någon annan få god glädje av dem. Ibland köper vi musikinstrument i hopp om att lära oss behärska dem, men det händer inte alltid, antingen på grund av bristande intresse, tidsbrist eller för att köpet helt enkelt var en impuls. Så donera dem till någon annan.

7. Sportutrustning

Det är samma sak som med musikinstrument: om det inte finns några planer på att återuppta sporten, inkludera inte sportutrustning i packningen. Läger, lokala lag eller en familjemedlem eller vän kommer att uppskatta dem.

8. Donera sängkläder innan du flyttar

Kanske vill du inte längre ha gamla lakan eftersom de är bleka eller slitna. Djurhem är alltid i behov av denna typ av donation. Men om tillståndet på lakanen inte passar ens för dem, kanske de kommer väl till pass som trasor att rengöra med i flyttstädningen eller för att täcka till exempel golvet om du behöver måla innan du lämnar din gamla lägenhet.

9. Filmer på CD och VHS-band

Om du inte gillar att samla på antikviteter är en flytt den perfekta ursäkten för att göra dig av med filmer och konserter inspelade på föråldrade medier som du samlat på dig genom åren och nu har på digitala plattformar.

Donera dessa saker till en secondhandbutik.

10. Husdjursleksaker

Om du har många husdjursleksaker kan det vara en bra idé att ge några till andra djur i kvarteret eller till ett djurhem. Det är säkert dags att ge plats för nya. Men ta inte bort din hunds eller katts favorit, eftersom det de fäst sig vid kan vara bra att behålla.

Juguete de mascota y niño para donar en la mudanza
Ibland delar barn och husdjur leksaker.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur man gör gardiner med återvunnet material

11. Vin och sprit

Du kan ge bort vin- och spritflaskor för att undvika olyckor vid transport i flyttbilen. Glasflaskor kan gå sönder och blöta ner allt i flyttlasset.

Om det är tomma flaskor, ta dem till en återvinningsstation.

12. Du kan donera gamla mattor innan du flyttar

Förutom att de tar plats är mattor tunga. Om de du har är långt ifrån den atmosfär du vill skapa i det nya hemmet, ge bort dem. Detta är en av sakerna du kan donera för att glädja andra.

Saker du kan slänga eller återvinna

För att komplettera denna lista med saker du kan donera när du ska flytta, kolla in dessa saker nedan som är bäst att slänga. Några av dem kommer att överraska dig.

1. Utgången mat

Gå igenom och rensa ditt skafferi, frys och kyl så att du kan bli av med det som blivit dåligt och börja laga mat på det som är kvar. Släng allt som har gått ut.

2. Utgångna läkemedel

Las cosas que puedes donar en una mudanza no incluyen medicamentos vencidos
Ju längre tid som gått efter ett läkemedels utgångsdatum, desto mindre effektivt är det.

Av samma skäl som utgången mat ska läkemedel som har överskridit utgångsdatum slängas. Att ta dem kan äventyra din hälsa; samla allt i en påse och gå med det till närmaste apotek så får de sköta hanteringen av kaseringen.

USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) varnar för att utgångna medicinska produkter inte har samma effektivitet på grund av förändringen i deras kemiska sammansättning.

Om du inte har möjlighet att ta dem till ett apotek, rekommenderar FDA att blanda läkemedlen med ämnen som kattsand, försegla dem, slänga dem och radera märkningen innan du kasserar burken.

3. Gamla madrasser och kuddar

Det sägs att efter 10 års användning erbjuder en madrass inte samma komfort. Det rätta att göra är att byta ut den. Samma sak gäller kuddar, vars livslängd är kortare än för madrasser.

Till skillnad från madrasser är underhållet av kuddar enklare, eftersom du kan tvätta dem utan större komplikationer. Men om det är en modell som inte går att tvätta regelbundet, släng detta också.

Du kanske inte har tänkt på det, men det dåliga skicket på en madrass och en kudde påverkar vilan. Enligt en publikation om Sömnstörningar kan det att inte sova bra ta ut sin rätt på vår fysiska och mentala funktion.

4. Gamla rengöringsmedel

Vissa av dessa ämnen har stått under lång tid och förlorar sin effektivitet. Du kanske också har gamla svampar och trasor. Ta bort dem från listan över saker du kan donera och lägg dem direkt i soporna.

5. Skadat smink

Huden kan få irreversibel skada om den kommer i kontakt med utgångna formler, enligt en artikel från University Private Hospital i Cordoba. Det är bättre att investera i nytt smink, istället för att chansa med det som har blivit dåligt och du fortfarande sparar på, kanske för att du gillar nyansen.

6. Gamla dokument

Det är inte orimligt att tro att alla hemma har en hög med kontorsmaterial och dokument som inte är giltiga eller som de inte kommer att använda nu eller i framtiden. Du har två alternativ: antingen tar du dem till en återvinningsstation eller så digitaliserar du dem och gör dig sedan av med dem. Om någon av dem innehåller konfidentiell information, för att du ska känna dig säkrare, finns det tjänster för pappersförstöring.

7. Trasiga handdukar

Det finns en punkt där handdukar inte ens är bra för trasor: du bör då kasta dem. Tänk inte ens på att behålla dem att erbjuda gäster; det kommer antagligen inte att vara så uppskattat om de ser dåliga ut.

8. Prydnadssaker

Detta inkluderar gosedjur, prydnadsföremål, anteckningsböcker, affischer och saker som du sparat på eftersom de vid en tidpunkt verkade trevliga och relevanta. Idag har de ingen funktionalitet eller berättigad användning.

9. Målarburkar

Hur många finns i din källare eller garage? Det är sant att de tjänat till att bättra på väggarna, men antagligen kommer de inte att vara till stor hjälp i det nya hemmet. Särskilt inte om färgerna inte stämmer överens. Dessutom är öppnade burkar förmodligen skadade.

Pintura abierta para botar en la mudanza
Öppna färgburkar kommer inte att vara användbara i det nya hemmet. Dessutom är det krångligt att transportera dem.

10. Trasiga apparater

Vitvaror som mixers, mikrovågsugnar, kaffebryggare och andra apparater som du inte använder, men som du sparat i hopp om att få ut några reservdelar från dem, är inte värt det för det nya hemmet. Ta en titt på alla tillbehör med korroderade ledningar, dåliga kontakter eller som inte går att slå på. Glöm dem!

11. Utslitna verktyg

En skruvmejsel med matt spets kommer inte att göra jobbet rätt. Och samma gäller gamla skruvar och spik som du sparat på. De som inte tjänar sitt syfte har en bättre plats i skräpkorgen.

12. Plastbehållare

Plastbehållare som inte är i bra skick och som du inte kan ersätta hamnar i papperskorgen. Kontrollera i förväg om de har en återvinningssymbol och ta dem till en avfallshanteringsavdelning eller din lokala återvinnare.

Hur kan du minimera antalet saker att packa innan du flyttar?

Att flytta är en stor affär, så du kommer säkert att ha tid att organisera och ta hänsyn till våra tips som kan hjälpa dig att minska antalet packlådor.

När du är på väg att flytta, undvik att köpa så mycket. Undvik att fylla skåp, lådor och kylskåp. Använd först det som är på väg att gå ut eller ta slut; detta inkluderar livsmedel och personliga hygienprodukter.

Sortera i förväg, så att du har tid att klassificera de saker du kan donera och vad som blir kvar. Det gör processen enklare om du organiserar efter kategori snarare än efter rum; När du gör det, märk lådorna så att du vet vilket rum varje föremål tillhör i det nya hemmet, vilka föremål du ska donera och vad du ska slänga.

Genom att följa dessa rekommendationer kan du att vara säker på att få en lycklig – och enkel – flytt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.