Hur många år går du miste om genom att röka?
Alltför många tror att det inte är speciellt farligt att röka. Men cigaretter består av en stor mängd giftiga substanser som negativt kan påverka flera olika organ i kroppen och även leda till cancer.
Att röka kortar ner den uppskattade livslängden och är en stor orsak till plötsliga dödsfall i hela världen. En nyligen utgiven studie har visat att rökning kan minska livslängden med hela 10 år.
Enligt WHO dör 6 miljoner människor varje år som ett resultat av rökning, där 5 miljoner är aktiva rökare och 1 miljon passiva rökare. Tobaksanvändning orsakar fler dödsfall än HIV, alkohol och illegala droger.
Vad händer när du röker?
Genom att röka ökar du risken för att drabbas av hjärtsjukdomar, kardiovaskulära olyckor, lungsjukdomar, kronisk bronkit, lungcancer, magcancer och hudcancer, mm.
En studie som utfördes av forskare från USA, Kanada och Storbritannien visade att en person kan tappa 10 år av sin livslängd genom att röka. Studien visade på farorna med tobak och fördelarna med att sluta. Den publicerades i New England Journal of Medicine.
Under studien undersökte forskarna nära 217,000 vuxna i USA mellan 1997 och 2004. Studien visade att dödligheten hos en rökare är tre gånger större än hos en person som inte röker. Den största andelen av dödsfall relaterade till cigaretter.
Studien visade också att för personer som inte röker är chansen att leva upp till 80 år dubbelt så hög jämfört med de som röker. Med andra ord påverkar rökning medellivslängden.
Enligt studien kan du vinna 10 års extra livslängd om du slutar röka. De som slutade mellan 25-34 år ålder, de som slutade mellan 35-44 och de som slutade mellan 45-54 vann respektive 10, 9 och 6 extra år i livet.
Är det möjligt att sluta röka?
Att sluta röka kan vara svårt, men det är inte omöjligt. De som försöker sluta lider ofta av ångest och andra abstinensbesvär som gör att det kan tyckas omöjligt. Med en positiv inställning är det dock möjligt, även om det kan ta flera försök.
Om du vill lägga av finns följande metoder:
- Sluta röka på en gång: Det är kanske den svåraste metoden, men det är också den mest fördelaktiga. Att sluta på en gång ger dig bättre resultat i det långa loppet.
- Sluta röka lite i taget: Om du verkligen inte känner dig kapabel till att sluta från en dag till en annan kan du försöka minska mängden cigaretter du röker dagligen för att till slut inte röka någon alls.
- Nikotinalternativ: Alternativa nikotinmetoder innebär att du istället använder andra produkter med nikotininnehåll för att du inte ska behöva använda farliga cigaretter. Det kan var plåster, tuggummin, nässpray, mm. Denna metod är bra för att minska ångest så att du helt kan sluta med cigaretter.
- Akupunktur: Denna traditionella, kinesiska teknik kan hjälpa dig att kontrollera ångesten från att sluta röka. Den är avslappnande och kan vara till stor hjälp för den som vill sluta med cigaretter.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alavanja, M., Baron, J. A., Brownson, R. C., Buffler, P. A., DeMarini, D. M., Djordjevic, M. V., … Zaridze, D. (2004). Tobacco smoke and involuntary smoking. In IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. https://doi.org/10.1007/978-1-61737-995-6_3
- Becoña, E. (2003). Tabaco, ansiedad y estrés. Revista Salud y Drogas.
- Doll, R., & Hill, A. B. (1999). Smoking and carcinoma of the lung: Preliminary report. Bulletin of the World Health Organization. https://doi.org/10.1136/bmj.2.4682.739
- Hidalgo, J. A. G., Piedra, J. A. D., Díaz, K. A., & González, M. M. A. (2012). Hábito de fumar en la adolescencia. Revista Cubana de Medicina General Integral.
- National Institute On Drug Abuse. (2008). Adicción al tabaco. National Institute On Drug Abuse.
- Schroeder, S. A. (2013). New Evidence That Cigarette Smoking Remains the Most Important Health Hazard. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMe1213751
- Tonstad, S. (2009). Cigarette smoking, smoking cessation, and diabetes. Diabetes Research and Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2009.04.013